Gå till huvudinnehållet

Debattartiklar|16 jan, 2018

Vi är beroende av haven

DEBATT Det är dags att agera. Vi behöver levande hav med stor mångfald av marina arter - det är helt avgörande för att människor, djur och planet ska må bra.

Publicerad i Länstidningen Östersund

Världshavens hälsa är en förutsättning för människans framtid på jorden.
Globalt sett mår världshaven mycket dåligt. Men det är inte mycket bättre på hemmaplan. Östersjön är ett av världens mest förorenade hav. Haven står inför allvarliga hot som överfiske, föroreningar och klimatförändringar.

I dag förstörs havens arter och livsmiljöer snabbare än vad de hinner återhämta sig. Redan idag har nästan en tredjedel av världens korallrev gått förlorade, och om inget görs kan de vara borta 2050 om temperaturen fortsätter att stiga. Samma år riskerar vi även att ha mer plast än fisk i haven om vi fortsätter skräpa ner i den här takten.

Ett annat massivt problem är överfisket. Vi har tyvärr ett fiske med enorma flottor som bokstavligt talat dammsuger haven på fisk och andra organismer. I dag är 90 procent av världens fiskbestånd överfiskade eller fiskade till sin gräns. Varje år dumpas mer än 7 miljoner ton fisk tillbaka i havet på grund av att den anses oätlig, oönskad eller för liten för att säljas. Överfisket bidrar till att andra varelser som delfiner, havssköldpaddor och fåglar i fiskenäten och dör i hundratusental, helt i onödan.

Världens hav är i kris, alla måste få reda på hur bråttom det är att ställa balansen i haven tillrätta. Akuta åtgärder måste sättas in globalt och den främsta lösningen är att arbeta med helhetssyn och införa en integrerad havsförvaltning - att ta fram en bra skötselplan för haven som helhet.

Som tur är går det fortfarande att vända den negativa utvecklingen. Politiker behöver skydda och ta hand om haven bättre och ställa krav på fiskeindustrin så att fisket sker på ett hållbart sätt. Vi behöver välja att äta hållbart fångad fisk och ändra våra vanor så att vi lämnar ett mindre fotavtryck på haven och planeten.

Våra barn och barnbarn förtjänar möjligheten till levande och friska hav. Ett levande friskt hav är förutsättningen för liv.

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se