Gå till huvudinnehållet
Fladdermus

Fladdermöss

Fladdermöss är det enda däggdjur som kan flyga aktivt. Tidigare kallades fladdermössen i Sverige för läderlappar. Det latinska namnet Chiroptera betyder handvinge och deras vinge är just motsvarigheten till vår hand.

I Sverige finns så många som 19 fladdermusarter. Bland dessa är 12 arter är upptagna på rödlistan och 6 klassas som hotade. Nordfladdermus finns i hela landet och är troligen vår vanligaste art. Andra vanliga arter i Götaland och Svealand är Tajgafladdermus, vattenfladdermus, dvärgpipistrell och brun långörad fladdermus. Nästan en fjärdedel av alla sex tusen däggdjursarter på jorden är faktiskt fladdermöss. De största är fruktätande flygande hundar som kan nå en vingbredd på mer än 1,5 meter.

Hot mot fladdermössen

Fladdermössen hotas framförallt av omvandlingen av jord- och skogsbruket vilket har minskat deras livsmiljöer både boplatser och födosöksområden. De påverkas även negativt av störning vid boplatserna, vägar och vindkraftverk, kemiska föroreningar och så kallade ljusföroreningar.

Skydd av fladdermöss

Alla fladdermusarter i Sverige är fridlysta vilket innebär att det finns ett förbud mot att störa eller skada dem eller viktiga områden för dem. Det gäller även om de bosätter sig i hus. Fladdermöss skyddas i den internationella överenskommelsen EUROBATS och i EUs art-och habitatdirektiv. Sverige har skrivit under det europeiska fladdermusavtalet (EUROBATS) som innebär att Sverige har förbundit sig att bland annat förbjuda fångst av fladdermöss, peka ut platser som är viktiga för fladdermössens skyddsstatus samt främja allmänhetens medvetande om betydelsen av att fladdermöss skyddas. Det är förbjudet att flytta fladdermöss i hus utan länsstyrelsens tillstånd.

I Sverige finns sedan 2019 en ideell fladdermusförening som heter BATLIFE SWEDEN BatLife Sweden.

Bygga en fladdermusholk

Vill du hjälpa fladdermössen kan du bygga en fladdermusholk. Genom att sätta upp holkar i till exempel sin trädgård ger man extra boplatser åt fladdermössen. Det kan vara uppskattat på platser där det är ont om naturliga sommarboplatser.
Se Naturhistoriska riksmuseets ritning på hur du bygger en fladdermusholk.

WWFs projekt för att skydda fladdermöss i Sverige

Fladdermössen är en stor däggdjursgrupp i Sverige, som nästan glömts bort. Världsnaturfonden WWFs projekt fladdermus vill ändra på det och visa upp våra arter och se till att de skyddas på bästa sätt.

WWF har tillsammans med fortifikationsverket tagit fram ett arbetssätt för att säkerställa övervintringslokaler för fladdermössen, s.k. BATFORTS. Idag finns det ett 25-tal BATFORTS i Sverige. En annan viktig del är att uppmuntra de initiativ som finns för att sprida kunskap om dessa flygande däggdjur, till exempel inventering av fladdermöss, fladdermusvandringar för allmänheten och produktion av en broschyr om fladdermöss riktad till barn. WWF hjälper även Länsstyrelsen i Stockholm när personer får problem i sin bostad med fladdermöss. WWF brukar vara först på plats för att hitta en lösning där människa och fladdermöss kan samsas om ”samma” bostad. WWF kommer även uppvakta olika myndigheter som är ansvariga och/eller har verksamhet som berör fladdermöss för att öka skyddet för och kunskapen om fladdermöss. WWF har uppmärksammat problemet av fasadbelysning nattetid som skapar problem för fladdermöss att jaga och är med och inventerar fladdermöss vintertid.

Visste du att…?

Fladdermöss är mytomspunna djur, här 6 saker du kanske inte visste om dem:

 

  • Fladdermössen får oftast bara en unge per år
  • Många fladdermöss migrerar söderut på hösten precis som fåglar
  • Om fladdermöss vaknar upp under vintern händer det att de passar på att para sig
  • Fladdermössen tillhör en av jordens äldsta däggdjursgrupper
  • I slutet av 1700 talet upptäckte en forskare att fladdermössen orienterade sig med hjälp av hörseln genom att operera bort ögonen på några individer
  • Fladdermössen är närmare släkt med valar än med möss

Fakta om fladdermöss

Lär dig mer om fladdermöss och deras olika egenskaper.

Hur orienterar fladdermöss sig?

Fladdermöss orienterar sig och fångar byten genom så kallad ekolokalisering. Det innebär att de skickar ut högfrekventa läten som är ohörbara för oss och sedan lyssnar på ekot av det för att orientera sig.

Var bor fladdermöss?

Fladdermöss är kolonilevande och bor naturligt i håligheter i träd eller sten. Byggnader har också blivit ett populärt tillhåll för fladdermöss. Under vintern går fladdermöss i dvala och då hittar man dem i byggnader, grottor och gruvor. Mycket är okänt om fladdermössens övervintringsplatser i Sverige men det finns nya studier som visar att fladdermöss också kan gräva ner sig ute i skogsmarken bland grus och stenar under vintertid 

Vad äter fladdermöss?

I Sverige finns bara insektsätande fladdermöss. De äter till exempel gärna nattfjärilar, skalbaggar och myggor. De kan fånga dem i luften eller när insekterna sitter på blad. De har så små tänder att de flesta arter inte ens kan bita igenom skinnet på oss människor.  

Lake

BLI NATURFADDER

Hjälp oss skydda hotade arter och rädda svensk natur genom att:
  • Skydda minst 30 % av svensk natur till år 2030
  • Arbeta för ett hållbart skogs- och jordbruk
  • Återskapa naturtyper
Låt naturen fortsätta ge oss unika upplevelser – Bli fadder!
Steg 1 / 3

Välj månadsbelopp

Som fadder blir du månadsgivare via autogiro och bidrar regelbundet till WWFs arbete för vår svenska natur.

Välj välkomstgåva

Fyll i uppgifter

Faktureringsdetaljer

Sverige

Signera autogiro

  • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.

Fyll i dina kortuppgifter

Här fyller du i dina kortuppgifter och efter det kommer du vidarekopplas till tacksidan!

Fyll i ditt mobilnummer och öppna din Swishapp för att genomföra gåvan.

Fyll i uppgifter för faktura

Här fyller du i fakturainformation så vidarekopplas du efter det till tacksidan!

Dela gärna:

Senast ändrad 06/09/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se