En vuxen piggvar kan bli en meter lång och väga upp till 25 kg.
Piggvaren är huvudsakligen bottenlevande och håller till på sand- och stenbottnar på 20–80 meters djup. Dess föda består främst av fiskar, kräftdjur och ryggradslösa djur. Leken sker under perioden april till augusti.
Slätvar är tunnare, slankare och lite mindre i storlek än piggvar. Till skillnad från piggvar har den små, tätt liggande fjäll men saknar piggvarens karakteristiska taggar. Slätvaren kan väga upp till 7 kg och bli 75 cm lång. Slätvaren kan bilda hybrider genom att para sig med sin nära släkting piggvaren.
Förekomst
Både slätvar och piggvar finns i Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt. Piggvaren är även ganska allmän i Östersjön norrut till Ålands hav och Skärgårdshavet, till skillnad från slätvaren som är mycket sällsynt i södra Östersjön Båda arter finns längs hela Atlantkusten från Island och norra Norge söderut till Marocko samt i hela Medelhavet.
Fångstmetoder
Piggvaren fiskas huvudsakligen med garn i Östersjön kring Öland, Gotland och i Nordsjön. Den fångas även som bifångst i fiske med trål, snurrevad och långlina. Det finns även odlad piggvar, främst från Spanien. Slätvar i svenska vatten fångas både i bottentrål och garn och som bifångst i fisket efter tunga och rödspätta.
WWFs råd
Bra val
- Odlad i landbaserade recirkulerande system (RAS) i Nederländerna och Frankrike (P. maximus)
Var försiktig
- Odlad i tankar i Spanien och Norge
- Odlad i tankar eller genomflödessystem i England och Frankrike (P. maximus)
- Fiskad med garn i Nordsjön (P. maximus)
- Fiskad med garn i Skagerrak, Kattegatt, Nordsjön eller Engelska kanalen (S. Rhombus)
Låt bli
- Fiskad med garn eller bottentrål i Nordostatlanten (P. Maximus, S. Rhombus) (se undantag på gult ljus)
- Fiskad med garn i Östersjön (P. maximus)
- Fiskad i Medelhavet (P. maximus).
- Generellt oavsett produktionssystem och produktionsland (vattenbruk) (se undantag på gult och grönt)