Senaste magasinet
Nr 2 2025
TEXT: MARTINA STRAND NYHLIN, FOTO: LINDA ROMPPALA
Redan på uppfarten till Nicky English radhus syns att här bor en trädgårdsintresserad person. En vacker vattentunna gjord av ett ekfat, tomatplanteringar i bästa solläge och krukor med gröna små insektsoaser smyckar den lilla tomten.
Nicky English föddes i trädgårdsälskande England, men hennes eget trädgårdsintresse vaknade först i trettioårsåldern när hon flyttat till Sverige. Hon utbildade sig till trädgårdsarkitekt och skapade nya trädgårdar från grunden till kunderna. Men efter några år började hon ifrågasätta sin verksamhet.
— Det man gör när man designar en trädgård som ska se snygg ut direkt, det är inte så hållbart, för då måste all jordförbättring och alla växter tillföras på en gång. Hur miljövänlig man än är så blir detta inte hållbart på riktigt, säger hon.
Det är bättre om trädgårdsägaren kan ge sig själv tid att känna in och observera trädgården.
– Om du utvecklar trädgården successivt hinner du till exempel göra egen jordförbättring och du kan jobba mer på naturens villkor, säger Nicky.
Numera ägnar sig Nicky hellre åt att vidareutveckla trädgårdar via rådgivning, mentorskap och utbildning. Hon sprider också kunskap via sin blogg och sitt Instagramkonto som heter som hennes företag – Grubby Gardens. Tillsammans med kollegan Mona M Hallin driver hon också Trädgårdsrebellerna – en digital gemenskap och utbildning för trädgård på naturens villkor.
Nicky öppnar upp altandörrarna till baksidan och vi stiger ut i en liten, men välplanerad trädgård. Den är full med smarta lösningar för regnvatten, som kan summeras i tre s: Sakta ner vattnet, Sprid ut vattnet och få det att Sjunka in.
— Vi fokuserar ofta på att vi ska snåla med vattnet från vattenkranen. Men jag gillar att tänka att vi är en del av någonting större – det hydrologiska kretsloppet. Vi lånar bara regnvattnet, och det måste tillbaka till det hydrologiska systemet på bästa sätt, säger Nicky.
Hennes trädgård liksom ramlar ner för en sluttande backe, men hon har skapat terrasser och bearbetat jorden med kompost och mycket marktäckning för att fukten ska stanna. Hon har skapat en hårdgjord rännil kantade av vackra stenar, som leder vattnet från stupröret genom kanininhägnaden till en liten damm. Hon har solcellsdrivna bevattningssystem från flera olika regnvattentunnor, så vattnet från taket kan komma till nytta på flera ställen i trädgården. En regnvattentunna har kopplats ihop med växthuset.
I nedre delen av trädgården finns ett swale-system.
– En swale är ett dike med minimal lutning som man fyller med organiskt material och som både buffrar och sprider ut vattnet i en slänt, säger hon.
Nicky English är trädgårdsarkitekt och presenterar sig också som trädgårdsrebell. Hon är utbildad i permakulturdesign och skogsträdgårdsodling och skapar trädgårdar som tar tillvara trädgårdens egna resurser och gynnar biologisk mångfald.
I Nickys trädgård är dikena också gångar, hon har fyllt dessa med en blandning av träflis och makadam, för lite mer stadga.
— Död ved som läggs i och kring rabatterna buffrar också vatten, säger hon och petar på björkstammarna som kantar en rabatt.
När jorden täcks av växter eller annat organiskt material håller den fukt bättre och det är lättare för regnvatten att tränga ner i marken, så Nicky undviker bar jord.
— Träflis som gångmaterial är också bra eftersom det buffrar fukt som växterna i närheten kan komma åt, säger hon.
Nästa projekt på önskelistan är en regnrabatt, en nedsänkt rabatt som fylls med växter som kan klara både översvämning och torka. Vatten ska ledas dit från stuprör och rabatten kan därmed avlasta dagvattensystemet.
Åtgärderna i Nickys trädgård minskar risken för torka. En bra jord och många växter minskar samtidigt risken för översvämning och sänker temperaturen. Det mesta Nicky gjort bidrar dessutom till ökad biologisk mångfald.
— Allt hänger ihop, säger hon och tillägger att vattenplanering fungerar i alla sorters trädgårdar.
— En damm kan man ha i vilken trädgård som helst. Leda och ta tillvara vatten kan man göra överallt. Och man kommer långt med att plantera rätt växt på rätt plats, helst fleråriga växter som ofta klarar sig mycket bättre utan bevattning, säger hon.
Nickys vattenplanering ger också riklig utdelning, både i skönhet och skörd.
-Jag får oftast gott om frukt och bär och grönsaker, vilket borde betyda att växterna får tillräckligt med vatten och att pollinatörer hittar hit. Men det finns alltid mer man kan göra både för att öka biologisk mångfald och förbättra förutsättningarna för vattnet, så jag är inte färdig!
Tillsammans är vi världens chans!
Som Planetfadder får du tidningen WWF Magasin fyra gånger per år, både i brevlådan och digitalt, spännande läsning om vårt arbete illustrerad med vackra naturfoton.
Bli planetfadder