Sveriges enda nationalstadspark fyllde i veckan 30 år. Det firade Länsstyrelsen, Solna stad, Ståthållarämbetet och WWF i Ulriksdals slottspark i närvaro av H.M. Konungen och H.K.H. Kronprinsessan den 19 maj. Kungligheterna planterade en skogsek vid slottets sjöterass för att minnas dagen och gästerna guidades därefter i parken av WWF-experter.
– Nationalstadsparken är den första i sitt slag i världen, den enda i Sverige och något vi ska fortsätta att värna. Här trivs de gamla ekarna och lindarna, fladdermössen, den bredbandade ekbarkbocken, skogsduvan, rådjuren och kattugglan och många fler. Det är viktigt att detta område förblir skyddat, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.
Solna Kulturskola underhöll från sjöterassen där Maria Schultz, biträdande generalsekreterare hälsade välkommen. H.M. Konungen höll tal och mindes hur han besökt sin farfar Gustaf VI Adolf och varit i parken redan som liten. Maria Schultz intervjuade Henrik Waldenström, initiativtagare till parken och Sara Kukka-Salam, kommunstyrelsens ordförande i Solna.

När exkursionerna började tog Jessica Ångström och de andra WWF-guiderna med besökarna till Ruddammen nära slottet där Solna Naturskola håvade groddjur och insekter. Duktiga femteklassare från Bergshamra skola hade mycket att berätta om bland annat trollsländornas levnad och Kungen och Kronprinsessan fick själva håva. Turen avslutades på parkens högsta punkt Mont Marie.

År 1991 startade WWF projekt Ekoparken, med Henrik Waldenström som initiativtagare till parken. Syftet var att skapa ett sammanhängande skyddat parkområde av huvudsakligen kungliga parker. Efter en hård kamp mot olika exploateringsprojekt tillsammans med främst Förbundet för Ekoparken kunde Ekoparken invigas 1995, i dag kallad Kungliga nationalstadsparken. Parken är ständigt utsatt för hot från den växande staden och WWF med flera har sedan 1991 kämpat för att skydda det värdefulla området.
– Vi ska vara stolta och rädda om den här parken. Detta område är en ekologiskt viktig spridningskorridor för ett stort antal växter och djur. Här finns framför allt en del rödlistade och mycket sällsynta insekter som har sin enda förekomst i landet just här, exempelvis bredbandad ekbarkbock, som kan finnas på gamla ekar, säger Jessica Ångström, art- och naturexpert på WWF.