Gå till huvudinnehållet

Nyheter|17 apr, 2025

EUs Omnibuspaket är vidare – vad händer nu?  

EP-174609A_Stockshot
Strasbourg's Plenary session through the lens . Week 43

Den 26 februari släppte EU-kommissionen sitt omnibus-paket, alltså det förslag som ska förenkla företagens hållbarhetsrapportering. Men enligt WWF riskerar lagarna att urvattnas. Läs mer om vad förslaget innebär, och hur processen ser ut framåt.

Omnibuspaketet syftar alltså till att förenkla de lagar som EU tidigare beslutat om; lagen om företagsansvar (CSDDD), hållbarhetsrapporteringen (CSRD) och taxonomin. 

Den första delen i det nya förslaget handlade om ”stanna klockan”, det vill säga att implementeringen för CSRD skjuts upp i två år och att även CSDDD senareläggs ett år. Förslaget har skyndats igenom och redan antagits av EU. För stora bolag och koncerner som redan börjat rapportera, sker inga förändringar. 

Den andra delen handlar om förändringar av innehållet i CSRD och CSDDD. En stor förändring är att 80 procent av de bolag som tidigare skulle omfattas av CSRD nu undantas. Det innebär att lagens genomslag och påverkan minskar drastiskt. Dessutom tar man bort förslaget om att utveckla sektorsspecifik vägledning. I CSDDD begränsas företagens riskbedömning i värdekedjan till leverantörer i första ledet (tier 1) – i motsats till de sedan länge etablerade riktlinjerna från OECD och FN. Ur ett riskhanteringsperspektiv blir det mindre värdefullt för företagen, eftersom många av riskerna finns längre in i värdekedjan.

Istället för att förenkla administrationen har själva kärnan i lagarna urvattnats. I en tid när vi behöver öka takten i den gröna omställningen, är det varken läge att senarelägga eller urholka effekten av dem. Vi menar också att det sänder olyckliga signaler till de företag som faktiskt har förberett sig, säger Elin Larsson på WWF. 

Det går fortfarande att påverka processen, som är oerhört viktig för att säkra EUs ledarskap inom hållbarhet framåt. På bara fyra månader har EU-kommissionen ensidigt bestämt och skrivit om lagar som mejslats fram och antagits genom överenskommelser mellan Europaparlamentet och EUs medlemsstater.

  Även om förslaget presenterades som en förenkling, är det i realiteten en nedmontering av regler som är avgörande för naturen, klimatet och mänskliga rättigheter. Det skapar osäkerhet - just när tydliga spelregler och stabila processer behövs som mest för att företag ska våga investera i omställningen och investerare styra kapitalet i rätt riktning, säger Elin Larsson. 

Hundratals företag har visat oro över förändringarna. WWF uppmanar alla svenska företag att kontakta regeringen och sina branschföreningar för att visa stöd för skarpa krav på hållbarhetsrapportering.  

  • Läs mer om processen och företags risker här and här.
  • Kontakta oss gärna för mer information foretag@wwf.se 

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Besök vår Gåvoshop

I WWFs gåvoshop hittar du perfekta presenter som inte bara glädjer dina nära och kära, utan också bidrar till en levande planet. Stöd vårt arbete för djuren, naturen och klimatet. Tillsammans ger vi naturen en chans! Besök vår gåvoshop

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 22/04/25

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se