Gå till huvudinnehållet

Nyheter|07 okt, 2021

Planeten är i kris – vi måste höja våra röster

Danny Saucedo, Loreen m fl: Alla kan vi bidra till att sätta press på makthavarna

Debattartikel publicerad på Aftonbladet.se 2021-10-07

DEBATT. Vår planet är i kris. Stora översvämningar i Europa, rekordvärme, bränder i Nordamerika och väldiga skyfall i Kina präglar detta år.

Men vi privatpersoner kan bidra till att ändra utvecklingen. Vi kan agera som förebilder och sätta press på våra folkvalda och få företagen att agera.

Den nysläppta rapporten från FN Klimatpanel IPCC visar tydligt att världens ledare måste agera skyndsamt.

Just nu tar världens länder fram nationella planer för hur de ska nå nettonollutsläpp inför FN:s klimatmöte COP 26 i skotska Glasgow i höst. Läget för den biologiska mångfalden är lika kritiskt. 

Sverige har en viktig roll i de kommande globala förhandlingarna. Men det räcker inte att enbart ta fram planer, utmaningen är att omsätta dem till verklighet. Världen har mindre än tio år på sig att halvera utsläppen och senast 2050 måste vi ha kommit ned till nettonollutsläpp globalt om vi ska klara Parisavtalet. 

Rika länder som Sverige har ett ansvar att gå före och nå dessa mål tidigare!

Många känner sig maktlösa, men vad vi gör som privatpersoner har också betydelse för att den globala medeltemperaturökningen inte ska överstiga 1,5 grader, och rädda vår natur och biologiska mångfald. 

Alla kan vi bidra till att sätta press på makthavarna genom att höja våra röster och kräva förändring. Och oavsett var du bor och vad du jobbar med kan du göra skillnad med dina val.

Genom att konsumera mera hållbart kan vi alla sätta press på de större aktörerna och få företag att agera och ställa om. Vår efterfrågan kan påverka såväl utbud som affärsmodeller. 

Med verktyg som exempelvis WWF:s och SEI:s klimatkalkylator kan du lära dig mer om din klimatpåverkan. Där kan du se att det gör stor skillnad att välja tåget, äta mer växtbaserat, anpassa bostadens storlek och konsumera mindre. 

För att alla ska förstå vilka gränser vi måste hålla oss inom och kunna bidra, är det nödvändigt att politikerna tar huvudansvaret och ser till att det går att leva hållbart och att det blir möjligt för företagen att leverera hållbara lösningar.

Regering och riksdag måste gå före i omställningen.

Det måste finnas möjligheter att leva hållbart där vi bor och verkar. Det är därför helt avgörande att staten, regioner och kommuner levererar tjänster i enlighet med Parisavtalet. 

Det ska exempelvis vara lätt att resa klimatsmart med bra kollektivtrafik, laddstolpar ska finnas för el och goda möjlighet för gång och cykel. 

Det måste även ges bra förutsättningar för att bostäder, mat och annan konsumtion kan bli mer klimatsmart. 

Självklart så klarar ingen aktör allt detta själv utan vi behöver jobba tillsammans: regering, kommun, näringsliv, forskning och hela civilsamhället – som vi alla är en del av.  

Under året har tusentals svenskar hörsammat WWF:s utmaning att göra en eller flera förändringar i sin vardag för planetens skull. 

Vi som skriver under här har tagit ställning – alla kan göra något. Anders Baggeexempelvis har planterat en blomsteräng för våra humlor och bin. Maria Soxbo ska inte heller flyga under hela detta år och Annelie Pompe har skaffat solpaneler.

Trots att vi arbetar i allt från underhållnings- till miljöbranschen har vi kommit till samma slutsats – vi måste vara med. Vi har sagt det förut, men det är värt att repetera: En droppe vatten räddar inte en uttorkad savann. Men flera droppar bildar till slut ett regn! Är du med?


Gustaf Lind, generalsekreterare WWF 
Ali Mirazimi, adj professor, KI och sektionchef vid SVA
Anders Bagge, djurälskande musiker
Anders Jansson, komiker och skådespelare
Ane Brun, artist
Anna Bergendahl, artist
Annelie Pompe, äventyrare och fridykare
Danny Saucedo, artist
Emma Sundh, journalist, initiativtagare till Klimatklubben
Fredrik Steen, hundcoach
Glenn Hysén, fotbollslegendar
Gustav ”Jävligt Gott” Johansson, entreprenör, kokboksförfattare
Janice Kavander, artist och låtskrivare
Jill Johnson, artist
Katarina Ewerlöf, skådespelerska
Lorine Talhaoui, artist
Maria Soxbo, journalist, initiativtagare till Klimatklubben
Petra Marklund, artist
Tousin ”Tusse” Chiza, artist
Isabelle Zikai Gbotto Carlsson, artist och låtskrivare

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 16/08/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se