Nyheter|01 apr, 2021

WWF: Cirka 1000 snöleoparder lever i Mongoliet

edit-DSC_1854-2

Resultatet av Mongoliets första nationella snöleopardundersökning visar att det finns 953 (806-1127) fullvuxna snöleoparder i landet. Att inventeringen nu är gjord bidrar till viktig kunskap om de ganska okända kattdjuren.

Snöleoparden, som lever högt i bergen, är en toppredator och viktig indikator för hur ekosystemen mår i dessa otillgängliga landskap, säger Louise Carlsson, naturvårdsexpert på WWF Sverige.

Snöleopardernas utbredning bland de höga bergen i Centralasien sträcker sig över tolv länder svårtillgänglig natur. Mongoliet är hem för den näst största populationen av snöleoparder efter Kina.

Inventeringen i Mongoliet genomfördes av WWF Mongoliet, tillsammans med Snow Leopard Conservation Foundation, Snow Leopard Trust och Irbis Mongolia Center med stöd från det mongoliska ministeriet för miljö och turism. Den tog hela tog fyra år och involverade över 500 personer från partnerorganisationer, universitet, parkvakter och lokalbefolkningen. Under perioden har 15 snöleoparder märkts med halsband och 1 475 kamerafällor satts upp i 29 bergsmassiv.

Att få kunskap om dessa gåtfulla och otroligt välkamouflerade snöleoparder är en svår uppgift.

– Det innebär att det finns enorma kunskapsluckor om hur många av dessa stora katter som finns kvar i naturen och denna brist på forskning påverkar skyddet av snöleoparderna. Den här inventeringen och framtida forskning kommer hjälpa oss att planera effektiva bevarandeåtgärder för snöleoparderna och deras livsmiljöer, säger Louise Carlsson.

Global Snow Leopard and Ecosystem Protection Program och de 12 länderna, där snöleoparderna lever, har åtagit sig att göra en uppskattning av den totala (eller globala) populationen till 2022. År 2016 var Bhutan det första landet som genomförde en nationell inventering av snöleoparder, som följdes av en storskalig räkning i Ryssland.

FAKTA: Snöleopard (Panthera uncia)

Snöleoparden är det minst studerade av de stora kattdjuren. Det finns så få som kanske totalt 4000 snöleoparder kvar i världen. De skygga kattdjuren lever i otillgängliga bergsområden i Centralasien, från Himalaya i söder till Altaibergen i norr där den oftast bara gör sig synlig några korta stunder. Snöleoparder lever på höga höjder och föredrar brant, stenig terräng.

Till skillnad mot kattdjur, som lejon och tiger, kan snöleoparden inte ryta.

FAKTA: SNÖLEOPARDEN OCH KLIMATFÖRÄNDRINGARNA

En del av de högplatåer där snöleoparderna bor kallas för Asiens vattentorn, eftersom de förser hundratals miljoner människor med vatten.

Tyvärr hotas dessa unika områden av klimatförändringarna, som för med sig extremare väder och smältande glaciärer. Detta leder till ett ökat vattenflöde ner från bergen, med katastrofala översvämningar som följd.

Klimatförändringar förvärrar de hot som redan finns för snöleoparden, framför allt genom att påverka utbredningen och tillgången på bytesdjur, samt genom att det blir torrare och marker öppnas upp så människor kan använda avlägsna områden de inte använt tidigare. Detta leder till ökad konkurrens av boskap med bytesdjur, och ökade risker för konflikter mellan människor och vilda djur. Snöleoparder hotas också av tjuvjakt på grund av efterfrågan på deras päls och ben.

Läs rapporten här:


För frågor, kontakta:
Louise Carlsson, biolog och naturvårdsexpert WWF, 070-603 84 64
Nina Schmieder, pressekreterare WWF, 0735-862622

Dela gärna:

Annat aktuellt

Senast ändrad 01/04/21

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se