Gå till huvudinnehållet

Nyheter|07 maj, 2025

WWF: Ny myndighet riskerar att försvåra artskyddsarbetet

Lodjur (4)
Om man delar upp ansvaret för vilda däggdjur och fåglar från andra arter, är risken att artskyddsarbetet tappar fart och undergrävs, menar WWF. Foto: WWF

Regeringen har i veckan presenterat en utredning om en ny viltförvaltningsmyndighet. WWF anser att det är onödigt att skapa en ny myndighet. Den mest effektiva åtgärden är snarare att stärka Naturvårdsverket och tydliggöra befintliga myndigheters ansvarsfördelning.

Vi på WWF anser att utmaningarna mest effektivt hanteras genom att ge mer resurser till Naturvårdsverket som förvaltar vilt idag, snarare än att inrätta en ny myndighet. Detta förslag går också stick i stäv med nuvarande regerings ambition att minska antalet myndigheter, säger Linda Berglund, biträdande avdelningschef på Världsnaturfonden WWF.

Hon fortsätter:

Att inrätta en ny myndighet är alltid en resurskrävande åtgärd, och det tar tid innan bemanning, kompetens och rutiner är på plats, vilket skapar onödig fördröjning. Vi anser att det är bättre att använda de resurserna till att stärka befintliga strukturer.

Utredaren föreslår att den nya myndigheten får huvudansvar för förvaltning av allt vilt, det vill säga alla vilda däggdjur och fåglar. Myndighetens uppdrag ska vara tredelat; bevara viltarter, bruka viltet som resurs och begränsa skador och olägenheter som viltet orsakar. Idag hanteras viltförvaltningen hos Naturvårdsverket som också har huvudansvar för artskyddsarbetet.

Den nya myndigheten skulle få ansvar för en mycket bred grupp av arter: Vilt är inte bara jaktbart vilt som älg, rådjur och vildsvin, dit hör även de stora rovdjuren alla fågelarter och även havslevande arter som tumlare och säl. Det ställer höga krav på bred kompetens om arters livsvillkor och förutsättningar för bland annat fiske, skogsbruk, och jordbruk.

Genom att dela upp ansvaret för artskydd på flera myndigheter riskerar artskyddsarbetet, som redan idag har stora utmaningar, att bli ännu mer ineffektivt, menar Linda Berglund.

Utredningen slår dock fast att det inte är lämpligt att flytta vapenärenden från polisen till den nya myndigheten. WWF anser att det är en bra slutsats och att en ’’myndighet för vilt och vapen’’ skulle ge en skevhet i myndighetsstrukturen så att viltförvaltning och artskydd kommer helt i skymundan.

Har du frågor, kontakta:

Linda Berglund, biträdande avdelningschef WWF, linda.berglund@wwf.se,  tel 0723038623
Nina Schmieder, pressekreterare WWF, tel 0735-862622

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Besök vår Gåvoshop

I WWFs gåvoshop hittar du perfekta presenter som inte bara glädjer dina nära och kära, utan också bidrar till en levande planet. Stöd vårt arbete för djuren, naturen och klimatet. Tillsammans ger vi naturen en chans! Besök vår gåvoshop

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 07/05/25

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se