Gå till huvudinnehållet

Nyheter|13 maj, 2025

WWF och Nordens Ark sätter ut larver av hotade mnemosynefjärilen

Mnemosynelarver
Foto: Nordens Ark

WWF har genomfört en utsättning tillsammans med Nordens ark av omkring 70 fjärilslarver av arten mnemosynefjäril utanför Uppsala. Arten är idag starkt hotad då en stor del av deras livsmiljöer försvunnit. Utsättningen är en av flera konkreta naturvårdsinsatser som finansieras av Svenska Postkodlotteriet.  

Mnemosynefjärilen är en dagfjäril som lever i gläntor i ängsblandskog. De finns även på betesmarker i anslutning till lövskogsbryn och buskrika marker där värdväxten nunneört förekommer. Larverna har fötts upp på Nordens Ark och var omkring en centimeter stora när de sattes ut. Väl på plats placerades larverna en och en varsamt ut på värdväxten med hjälp av en pensel. 

–  Dagfjärilar är en mycket utsatt artgrupp och många arter inom gruppen riskerar att utrotas. Precis som för många andra fjärilsarter är mnemosynefjärilens larver beroende av en särskild värdväxt och i takt med att växterna försvinner så försvinner också fjärilarna. Insatser som denna är därför avgörande för att vi ska kunna vända trenden, säger Jenny Jewert, jordbruksexpert på WWF.  

Även ett flertal andra restaureringsinsatser kommer att genomföras med fokus på att stärka befintliga populationer av mnemosynefjäril. Livsmiljöer återskapas genom att igenvuxna och planterade områden röjs och plockhuggs. Stängsel sätts upp för att skydda värdväxten mot bökande vildsvin. Skötsel i form av slåtter eller skonsamt bete, vilket gynnar fjärilen. Restaurering och skötsel utformas i dialog med markägare och lantbrukare i Blekinge, Uppland och Medelpad.   

FAKTA: Projektet Rädda mångfalden i Sveriges natur 

Rädda mångfalden i Sveriges natur är ett av Drömprojekten som beviljades av Svenska Postkodlotteriet år 2024. Projektets mål är att hjälpa tio rödlistade arter: fjällräv, piteälvslax, flodpärlmussla, igelkott, mnemosynefjäril, veronikanätfjäril, högnordisk pärlemorfjäril, läderbagge, ögonfläcksbock och storspov. Projektet genomförs av Världsnaturfonden WWF och Nordens Ark som tillsammans tilldelats totalt 21,5 miljoner kronor.  

Projektet kombinerar vetenskap, praktiska naturvårdsåtgärder och engagemangshöjande aktiviteter för allmänheten. De huvudsakliga åtgärderna är att förbättra livsmiljöer, förstärka populationer genom uppfödning och utsättning, stödutfodring samt inventeringar för att stärka kunskapsläget, identifiera och utvärdera åtgärder. 

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Besök vår Gåvoshop

I WWFs gåvoshop hittar du perfekta presenter som inte bara glädjer dina nära och kära, utan också bidrar till en levande planet. Stöd vårt arbete för djuren, naturen och klimatet. Tillsammans ger vi naturen en chans! Besök vår gåvoshop

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 14/05/25

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se