Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|15 mar, 2019|Pressmaterial

Earth Hour lockar kommuninvånare att tävla för klimatet

Flera hundra miljoner människor engagerar sig i den globala klimatmanifestationen Earth Hour. Lördag den 30 mars klockan 20.30-21.30 är det dags igen. I år vill Earth Hour och Världsnaturfonden WWF med tävlingen Earth Hour Challenge inspirera människor att verkligen förändra sina beteenden och höja sin kunskapsnivå. Svenska folket utmanas att via uppdrag och frågor minska klimatutsläpp, bevara vår biologiska mångfald och skapa en mer hållbar vardag. 

Flera hundra miljoner människor engagerar sig i den globala klimatmanifestationen Earth Hour. Lördag den 30 mars klockan 20.30-21.30 är det dags igen. I år vill Earth Hour och Världsnaturfonden WWF med tävlingen Earth Hour Challenge inspirera människor att verkligen förändra sina beteenden och höja sin kunskapsnivå. Svenska folket utmanas att via uppdrag och frågor minska klimatutsläpp, bevara vår biologiska mångfald och skapa en mer hållbar vardag.

Earth Hour har blivit en stark global rörelse för vår planet. Kampanjen engagerar privatpersoner, organisationer, företag och städer över hela världen. Förra året deltog exempelvis drygt 250 av Sveriges 290 kommuner i Earth Hour. Flera av dom ordnar i år Earth Hour veckor med flera arrangemang, exempelvis energirådgivning och föreläsningar om klimatsmart mat.

Tävlingen Earth Hour Challenge är ett samarbete mellan WWF och klimatappen Deedster och går ut på att tävla sig till ökad kunskap om hållbarhet och klimat samt konkret sänka sitt avtryck genom mikrouppdrag (deeds). I telefonappen kan man direkt följa sina egna, sin kommuns och resten av Sveriges framsteg. Alla kan vara med och den som anmäler sig får svara på frågor och göra små uppdrag, så kallade ”deeds”, för att minska sitt klimatavtryck och stärka biologisk mångfald. Hittills är det över 2000 anmälda i företagsklassen och över 1300 personer anmälda från 203 kommuner som tävlar som privatpersoner/kommuner.

I appen sparar användaren koldioxid, ser sina egna framsteg och kan följa andras utveckling.  Den som vill vara med kan anmäla sig som privatperson och tävla för sin kommun eller i lag genom sin arbetsplats. Tävlingen och appen är helt kostnadsfri och pågår mellan 16-30 mars.
–Vi hoppas på detta sätt locka nya målgrupper att engagera sig för en mer hållbar värld. Släckningsmomentet under Earth Hour är en symbolhandling, men det är omställningen till ett mera hållbart liv som kan göra skillnad, säger Lisbeth Larsson, kommunikationschef WWF.

FAKTA Under Earth Hour veckan händer bland annat följande i kommunerna:

  • Växjö kommun ordnar #earthweekvaxjo – där alla kan mötas kring en grön och hållbar framtid i Växjö. Staden släcker ned all belysning i tätorten under Earth Hour-timmen.
  • Karlskrona kommun ordnar också #Earthweek och inspirerar till att bli mer klimatsmart. Den 30 mars blir det energirådgivning, prat om solceller och så serveras klimatsmart mat.
  • Gävle kommun låter alla som visar upp sin bilnyckel åka gratis buss hela lördagen den 30 mars. På kvällen blir det Earth Hour-mys i #heligatrefaldighetskyrka.
  • Umeå kommun kommer att sprida en ”Miljölöfteskarta” där invånarna kan avge ett miljölöfte, samt ordna olika event på gatan.
  • Gislaved kommun håller en föreläsning om biologisk mångfald tillsammans med @lrfsverige – för i år handlar Earth Hour både om klimat och biologisk mångfald.

FAKTA Så här går du med i klimattävlingen Earth Hour Challenge:

  1. Ladda ner appen Deedster via Appstore eller Google Play och räkna ut ditt klimatavtryck.
  2. Klicka på gå med i en utmaning och sedan på WWF-loggan/Earth Hour Challenge. Välj din kommun i rullistan och bjud in vänner till att delta. Du är nu med och representerar din kommun.
  3. 16 mars - startskottet går!
  4. 16 mars-30 mars - Nu är det bara att minska din klimatpåverkan så mycket du kan genom att ta dig fram i den digitala banan.
  5. 30 mars 20.30- MÅL!

Om ni vill veta vad just er kommun har på gång, eller intervjua någon person eller några från ett företag i din kommun som är med i tävlingen, kontakta nina.schmieder@wwf.se

För andra frågor, kontakta:

Lisbeth Larsson, kommunikationschef WWF, 070-8217156 lisbeth.larsson@wwf.se
Cecilia Stenström, projektledare Earth Hour WWF, 070-6693910 cecilia.stenstrom@wwf.se
Nina Schmieder, pressekreterare WWF, 0735-862622 nina.schmieder@wwf.se

Dela gärna:

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se