Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|15 sep, 2022|Pressmaterial

Nu kan Sveriges katter rädda tiger

Med anledning av tigerns år har WWF har skapat ett nytt initiativ – Rör inte min tiger! – för att rädda världens hotade tigrar. Nu vill WWF ha hjälp av Sveriges kattägare att rädda tigern och bjuder in till världens största digitala kattkonferens den 29 september kl.12.30 på Zoom. Mötet leds av multitalangen Daniel Norberg.

PM-2 (1).jpg
Kattkonferensen modereras av Daniel Norberg. Louise Carlsson, WWFs tigerexpert och Suzanne Jernberg, veterinär medverkar.

– När det var som värst, år 2010, fanns endast cirka 3200 vilda tigrar i världen. Idag vet vi att trenden har vänt och att antalet vilda tigrar ökar. Mot slutet av året när vi har resultatet från tigerräkningar från flera länder, kommer den totala siffran sannolikt att öka ännu mer, säger WWFs tigerexpert Louise Carlsson.Att tigrarna nu långsamt ökar är ett kvitto på att naturvård lönar sig. Men tigrarnas utbredningsområde har krympt enormt. Fler länder måste genomföra konkreta åtgärder för att vända den här trenden. Med initiativet Rör inte min tiger! vill WWF öka medvetenheten om tigerns utsatta situation och samtidigt värva fler Tigerfaddrar.Kattägare uppmanas att delta tillsammans med sina katter på världens största digitala kattkonferens, om katten vill. Alla kan ansluta till videokonferensen online och det kostar ingenting att delta. Konferensen leds av Daniel Norberg. Medverkar gör Louise Carlsson från WWF, som berättar om bland annat tigerns utsatthet och veterinären Suzanne Jernberg från FirstVet, specialiserad på katter. Konferensen genomförs i samarbete med den digitala veterinärkliniken FirstVet, som hjälper 50 000 katter varje år. För varje anmäld deltagare skänker FirstVet 50 kronor per anmäld deltagare till WWFs arbete.

– Vi är stolta över att samarbeta med WWF kring deras viktiga arbete för att rädda tigrarna. FirstVet hjälper hundratals katter varje dag och det är en självklarhet att även värna om de vilda kattdjuren. Vi uppmanar alla djurälskare att göra det de kan för att rädda utrotningshotade djur, säger David Prien, VD på FirstVet.

Tigerns främsta hot är tjuvjakt och deras minskade livsutrymme, idag lever de på så lite som fem procent av sitt ursprungliga utbredningsområde. På bara 100 år har de vilda tigrarna minskat från 100 000 till 4 500 tigrar, enligt IUCN (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources), en siffra som baseras på uppskattningar från tigerländerna, insamlade under flera år. Läget har ljusnat i bland annat Indien, Ryssland. I Nepal har antalet tigrar mer än dubblerats sedan 2009. Men i Sydostasien är tigern extra utsatt och riskerar att försvinna helt om inte fler länder genomför konkreta åtgärder, som till exempel mer effektivt skydd och att stoppa tjuvjakten. Tigern är klassad starkt hotad på IUCNs rödlista men tack vare allt arbete från organisationer som WWF har antalet tigrar i det vilda ökat sedan 2016, vilket är ett kvitto på att naturvård lönar sig.

– Vi vågar se positivt på tigrarnas framtid, det är tack vare vår omfattande, globala satsning med naturvård som trenden har vänt. WWF Sverige kommer fortsätta att bidra till såväl det globala fält-och påverkansarbetet för att bevara tigern, säger Louise Carlsson, tigerexpert WWF Sverige.

Anmäl din katt till konferensen 29 september kl 12.30 och läs mer här: www.wwf.se/kattkonferens

FAKTA Detta måste göras för tigrarnaFör att kunna öka antalet vilda tigrar krävs även att vi ökar tigrarnas utbredningsområde: Här måste regeringar, vars länder tigrar lever i, vidta åtgärder omgående. Det som krävs är att skapa fler skyddade områden, bättre förvaltade livsmiljöer samt implementering av handlingsplaner för återhämtning av vilda tigrar. Här är även utbildade och utrustade parkvakter en viktig del. Detta går även hand i hand med att stoppa tjuvjakten och den illegala handeln av tigerdelar. En annan viktig aspekt är utbildning för att upplysa allmänheten om tigerns utsatta situation och viktiga roll i ekosystemet.

FAKTA Exempel på hur WWF använder insamlade pengar till tigrarna• Skapar fler skyddade områden där tigrar kan leva ostört samtkorridorer, mellan dessa områden, för att koppla samman dem.• Inventerar och övervakar tigrar och deras bytesdjur• Förflyttar tigrar till tidigare utbredningsområden• Stoppar tjuvjakt och den illegala handeln av tigerdelar• Påverkar beslutsfattare för att öka tigrarnas skydd• Stärker lagstiftningen• Ökar medvetenheten hos allmänheten för att bland annat minska konflikter mellan djur och människor• Utbildar och förse parkvakter med resurser och utrustning• Förhindrar illegal avverkning• Restaurerar gräsmarker för tigerns bytesdjur

FAKTA Du kan bidra genom WWF 85 procent gåvorna går direkt till ändamålet och 15 procent till insamling och administration.Här kan katter bli Tigerfaddrar tillsammans med sina ägare.

FAKTA WWF arbetar för både människor och djurWWF är en helt oberoende och partipolitiskt obunden miljö- och naturvårdsorganisation som bildades 1961 och finansieras till största delen med gåvor från allmänheten. WWF arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer och bygga en framtid där människor lever i harmoni med naturen genom att stoppa artutrotningen, halvera fotavtrycken samt stoppa förlusten av livsmiljöer.

Har ni frågor, ring:Louise Carlsson, tigerexpert WWF, 070-603 84 64Louisa Ernestam, mediafrågor Petit Banana PR, 076-026 07 21

Dela gärna:

Senast ändrad 10/02/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se