Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|20 mar, 2015|Pressmaterial

Ny granskning avslöjar: AP-fondernas reserver av miljöförstörande kol ökar

Trots klimatdebatten minskar inte svenska folkets innehav av olja, gas- och kolreserver genom de statliga AP-fonderna. Tvärtom har kolinnehaven, som har allvarligast effekter för miljön och hälsan, ökat de senaste 18 månaderna. Det visar en uppföljande granskning som WWF gjort av AP-fonderna.

AP-fondernas innehav i 115 av de största kol-, olje- och gasreserverna i världen värderas till 36 miljarder kronor per 31 december, 2014. Svenska pensionssparare äger därmed fossila reserver som motsvarar potentiella utsläpp av 588 miljoner ton koldioxid, jämfört med 585 miljoner ton 2013. Det är drygt 10 gånger mer än hela Sveriges årliga koldioxidutsläpp.

Investeringarna i kolreserver har ökat med 21 miljoner ton koldioxid under samma tid – från 144 till 165 miljoner ton – enligt granskningen DU ÄGER – AP-fondernas ägande av fossila reserver – som gjorts av Sparfabriken på uppdrag av Världsnaturfonden WWF.  

– Nu behövs politiska beslut som tydligt styr pengarna bort från kolet. Riksdagens pensionsgrupp måste ge AP-fonderna ett tydligt uppdrag att avveckla sina innehav i kolbolag och klimatsäkra hela det svenska pensionskapitalet. Det mesta av den fossila energi om finns kvar på backen måste stanna kvar där om vi ska undvika en klimatkatastrof, säger WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén.

AP-fondernas investeringar i fossila reserver finns i bolag som Sasol, Rio Tinto, Inner Mongolia Yitai Coal Company, Glencore, Exxaro, Anglo American och BHP Billiton. Pensionskapitalet investeras till exempel i bolag som storsatsar på att göra flytande fordonsbränslen av kol med enorma utsläpp.

Enligt FNs klimatpanel, IPCC, krävs att investeringarna för utvinning av fossil kol, olja och gas minskar med 100-350 miljarder dollar per år. Parallellt krävs satsningar i energieffektivisering och förnybar energi med 450-800 miljarder dollar per år.

– Resultaten väcker frågor om hur effektiva de strategier är som används av AP-fonderna och andra kapitalförvaltare för att minska klimatpåverkan, säger Magnus Emfel, rådgivare för hållbar ekonomi på WWF.

Ladda ned DU ÄGER! AP-fondernas ägande av fossila reserver här:
wwf.se/granskning-ap-fonderna

Bakgund: I WWFs första AP-fondsanalys som publicerades 2013 uppgick de totala fossila reserverna i AP-fondernas innehav till 625 miljoner ton CO2. Skillnaden på 40 miljoner ton beror på att det ryska kolbolaget Severstal är borttaget från båda analyserna av CO 2 -reserver. AP-fondernas innehav i Severstal har gått från 13 till 53 MSEK mellan juni 2013 och december 2014.

För frågor, kontakta:
Stefan Henningsson, klimatexpert WWF, 0705-79 92 91
Magnus Emfel, rådgivare hållbar ekonomi WWF, 0705 41 98 02
Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 0706 29 10 77

Dela gärna:

Senast ändrad 08/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se