Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|15 mar, 2016|Pressmaterial

Nytt bottenrekord för havsisen på Arktis

Årets vinter slog rekord i låga nivåer av havsis på Norra ishavet, efter en historiskt varm vinter. Polarisens yta uppmättes i början av mars till knappt 14,5 miljoner kvadratkilometer, vilket är något lägre än förra året. Det riskerar att få negativa effekter för kontinentens djurliv, menar WWF.

– Arktis krympande havsis är ett av flera bevis på att världens ledare bör agera skyndsamt och kraftfullt mot klimatförändringarna, vilket de kom överens om att göra på FNs klimatmöte i Paris. Vi måste omedelbart börja ställa om till en 100 procent fossilfri värld för att vända de negativa effekter klimatförändringarna får på ekosystemen, något vi inte minst uppmärksammar nu på lördag när klimatmanifestationen Earth Hour äger rum, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden, WWF.  

Isen uppmättes till 14,478 miljoner kvadratkilometer på Arktis den 2 mars. Om den inte ökar mer väntas ett nytt rekord som slår förra årets bottennotering på 14,5 miljoner kvadratkilometer. Det kommer att påverka djurlivet. Nyblivna isbjörnsmammor som kommer ur sitt ide behöver snabb tillgång till havsis för att kunna skaffa föda och återfå kraft.

– Detta är det mest extrema jag har sett, säger Jon Aars, isbjörnsforskare vid den statliga myndigheten Norska Polarinstitutet, vars fältarbete får stöd av WWF.

Situationen är särskilt illa i de östra delarna av Svalbard där en stor del av isbjörnarnas iden finns. Aars väntar också att de låga isnivåerna kommer att ha en negativ effekt på isbjörnarnas huvudföda sälen.

Tom Arnbom, Arktisexpert på WWF i Sverige, bekräftar situationen. Han har noga följt utvecklingen och under den expedition han gjorde tillsammans med Norska Polarinstitutet 2014 hade endast 4 av 73 isbjörnar årsungar, när det borde ha varit minst fem gånger så många.

– I år är det katastrof för grönlandssälarna i Kanada. Gissningsvis kommer en halv miljon kutar att drunkna av brist av havsis. Det som få talar om är att snötäcket minskar snabbare än havsisen. Det innebär att tundran värms upp, med förbuskning och eventuella metanutsläpp som följd när permafrosten släpper, säger Tom Arnbom.

Förra veckan kom Kanada och USA överens om flera klimatinitiativ för att bevara Arktis känsliga miljö och minska effekterna av den globala uppvärmningen.

Minskningen av havsisen riskerar att få allvarliga effekter för djurliv och klimatet på det norra halvklotet. Regeringar, städer och näringsliv måste omedelbart agera i enlighet med FNs klimatavtal som slöts i höstas, menar WWF.

För mer information och pressbilder, se:

https://drive.google.com/open?id=0B_3-hLN3W4PwS2NBU2Vxa09QMEk

Fakta: Polarisen vid Norra ishavet har en naturlig cykel med ett maximum på vintern, (cirka tre gånger större på vintern än på sommaren) och ett sommarminimum i september. Istäcket är en miljon kvadratkilometer mindre än medelvärdet från åren 1981–2010. Minst var isens utbredning år 2012.

Inte sedan mätningarna startade 1880 har jordens globala temperatur varit så hög som under februari månad 2016.

För mer information, kontakta

Håkan Wirtén, generalsekreterare, Världsnaturfonden WWF, 070-565 45 15

Tom Arnbom, Arktisexpert, Världsnaturfonden WWF, 070-554 40 66, tom.arnbom@wwf.se

Marie von Zeipel, pressansvarig Världsnaturfonden WWF, 070-629 10 77, marie.vonzeipel@wwf.se

Anna Almberg, presskontakt Världsnaturfonden WWF, 0709-816782, anna.almberg@wwf.se

Fakta: WWF är en av världens största och mest respekterade naturvårdsorganisationer med över 5 miljoner supportrar och ett globalt nätverk i över 100 länder. WWF s uppdrag är att stoppa förstörelsen av jordens naturliga miljö och bygga en framtid där människor lever i harmoni med naturen genom att bevara världens biologiska mångfald, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt och arbeta för att minska föroreningar och ohållbar konsumtion.
www.wwf.seDela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 08/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se