Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|21 dec, 2023|Pressmaterial

WWF: Med klimathandlingsplanen missar regeringen framtidståget och lämnar alla kvar på perrongen

Det avgörande årtiondet för klimatet har inletts. Det är endast genom att minska utsläppen rejält vi kan klara oss från katastrofala klimatförändringar. I stället för att låta Sverige visa vägen, väljer regeringen att presentera en klimatpolitisk handlingsplan som innebär att Sveriges utsläpp kommer att öka under mandatperioden. Det är mycket allvarligt, menar WWF.

GettyImages-594374729
Trots att vi har avgörande år framför oss gällande klimatet så presenterade regeringen en svag klimatpolitisk handlingsplan. Det är mycket allvarligt, menar WWF. Foto: Getty Images

–Tyvärr är slutsatsen tydlig och nedslående - den politik som regeringen genomfört hittills och den som presenteras i klimathandlingsplanen innebär att Sveriges utsläpp kommer att öka kommande år. Det är graverande. Regeringen måste hantera klimatfrågan som den brännande ödesfråga den är, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på WWF.

Regeringen har nu presenterat sin klimatpolitiska handlingsplan som ska visa hur Sverige ska nå sina klimatmål. Det tyngsta kriteriet när WWF utvärderat handlingsplanen är i vilken utsträckning den leder till utsläppsminskningar i Sverige i närtid. Utsläppsutvecklingen de kommande åren avgör nämligen vilken värld vi och framtida generationer kommer att leva i. För att det ska vara möjligt att klara 1,5-gradersmålet och undvika katastrofala klimatförändringar måste de globala växthusgasutsläppen halveras till 2030 enligt FN:s klimatsekretariat.

Sverige minskar inte utsläppen i den takt som krävs för att nå de juridiskt bindande klimatåtagandena gentemot EU, vilket tvingar oss att köpa utsläppsutrymme av andra EU-länder.

– För att Sverige ska kunna köpa utsläppsutrymme krävs dock att det finns länder som har utsläppsutrymme att sälja och är villiga att sälja till just Sverige. Det kan bli så att flera länder behöver köpa utsläppsutrymme och därmed kan hård konkurrens uppstå mellan dessa. I slutändan kommer det att vara skattebetalarna som får stå för notan, eftersom alla länder som inte uppnår sina klimatåtaganden måste böta, fortsätter Gustaf Lind.

Vid FN-toppmötet COP28 enades världens länder om en omställning bort från fossila bränslen. Vikten av att den omställningen tar fart ”det här kritiska årtiondet” betonades särskilt. Subventioner av fossila bränslen ska också fasas ut så snart som möjligt enligt FN-beslutet. Med regeringens klimathandlingsplan kommer Sveriges användning av fossila bränslen i stället att öka kraftigt kommande år. En klimatpolitik som minskar utsläppen på hemmaplan och snabbt tar oss ur beroendet av fossila bränslen är inte bara nödvändig som svar på klimatkrisen, det är också det bästa för Sverige, menar WWF.


–  Det förvånar mig att regeringen inte tar vara på den vilja att ställa om som finns i vårt samhälle. Klimatomställningen kan skapa tiotusentals nya jobbtillfällen och näringslivets konkurrenskraft stärks samtidigt som samhällets sårbarhet minskar när vi fasar ut fossila bränslen. Regeringen missar framtidståget och lämnar oss alla kvar på perrongen, säger David Mjureke, klimatexpert på WWF.

Han fortsätter:

– Vi befinner oss i det avgörande årtiondet för klimatet när de globala utsläppen måste halveras, om vi ska kunna undvika katastrofala klimatförändringar. Sverige skulle kunna visa vägen men i stället väljer regeringen att presentera en klimathandlingsplan som ökar utsläppen och fossilbränsleanvändningen. Vilken signal tror regeringen att det sänder till omvärlden i den ödesstund vi befinner oss?

Kontaktpersoner

Dela gärna:

Senast ändrad 21/12/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se