Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|31 jan, 2018|Pressmaterial

WWF välkomnar obligatorisk klimatredovisning för mer hållbara finanser i EU

Redovisning av klimatrisker behövs för att styra EU mot en långsiktigt hållbar finanssektor. Det är budskapet från en expertgrupp inom EU som presenterar sin slutrapport idag. WWF, som deltagit i arbetet, välkomnar rapporten.

Foto: Shutterstock/WWF

– Förslagen kan bli banbrytande om de genomförs. EU har möjlighet att nu höja ribban när det gäller hållbarhet i finanssektorn. Genom att redovisa klimatriskerna får alla aktörer en mer fullständig bild av en investering, där både positiva och negativa effekter granskas, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

EU:s expertgruppen (High Level Expert Group on Sustainable Finance) inledde sitt arbete i januari 2017 och består av ett 20-tal personer från civilsamhället, finanssektorn och forskningen. (Pascal Canfin, generalsekreterare för WWF i Frankrike, var en av dem). Uppdraget var bland annat att ta fram förslag för hur EU:s regelverk för den finansiella sektorn kan reformeras för att bli mer hållbart.

EU-kommissionens expertgrupp föreslår att de frivilliga riktlinjerna för rapportering av klimatrelaterade risker och scenarioanalyser ska integreras i EU:s obligatoriska hållbarhetsredovisning.

– Vår förhoppning är nu att de ambitiösa förslagen genomförs och tas med i EUs kommande strategi för en hållbar finansmarknad som presenteras i mars, säger Magnus Emfel, seniorrådgivare för hållbara finanser på WWF.

Rapporten föreslår bland annat:

–                          att obligatorisk klimatredovisning införs för investerare och företag från 2020

–                          att hållbarhet ska vara en del av investerarens förvaltningsansvar (investor duties)

–                          att klimatpåverkan analyseras från fondmarknadens vanligaste jämförelseindex (FTSE 100, MSCI World, Stoxx Europe 600, etc) och hur de styr fondkapitalet  (alltid ej i linje med 2-gradersmålet)

–                          att privatkunder ska tillfrågas om sin syn på hållbarhet när de väljer sparprodukter.

Fakta: High Level Expert Group on Sustainable Finance består av 20 ledande befattningshavare och experter. Den har granskat hela kedjan från kapitalägare och kapitalförvaltare till rådgivare, ratinginstitut och banker. Alectas vd, Magnus Billing, har varit ensam svensk i gruppen. Pascal Canfin, generalsekreterare för WWF i Frankrike, har delatgit.

EU-kommissionens förslag till strategi för hållbara finanser beräknas komma den 7 mars.

För frågor, kontakta:

Magnus Emfel, seniorrådgivare finans WWF, magnus.emfel@wwf.se; 070-541 98 02

Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se