

Vad är LIFE ASAP?
LIFE ASAP (Accelerated Sub-national climate Action & Participation) är ett EU-finansierat projekt som stöttar lokala myndigheter runt om i Europa i att ta fram klimatplaner samt konkreta klimatåtgärder. Projektet koordineras av WWF Sverige och är aktivt i Sverige, Ungern, Portugal och Rumänien. Syftet är att stärka kapaciteten hos kommuner och civilsamhälle för att påskynda klimatomställningen i linje med EU:s klimatpolitik och Parisavtalet.
LIFE ASAP bygger vidare på WWFs internationella stadsutmaning One Planet City Challenge (OPCC) och erbjuder anpassat/behovsbaserat stöd för städer att utvärdera och förbättra sina klimatplaner, involvera medborgare i processen samt att sätta mål i linje med vetenskapen.

Projektmål
LIFE ASAP-projektet syftar till att:
- Påskynda genomförandet av EU:s klimatpolitik på lokal nivå.
- Erbjuda städer oberoende bedömningar av deras klimatplaner och mål med hjälp av WWF:s OPCC-ramverk.
- Stötta städer i att anpassa sina klimatmål till en rättvis andel av det globala 1,5°C-målet.
- Stärka allmänhetens engagemang, särskilt bland unga och civilsamhälle, i lokalt klimatarbete.
- Göra det lättare för städer att använda en internationell rapporteringsplattform genom tekniskt och strategiskt stöd.
- Bygga kapacitet inom civilsamhällesorganisationer så att de kan ge praktiskt klimatrådgivande stöd till kommuner.
Genom digitala verktyg, coachning och engagemangsstrategier hjälper LIFE ASAP kommuner att överbrygga gapet mellan ambition och handling.
Vad vi gör i Sverige
Sverige spelar en nyckelroll i LIFE ASAP-projektet som koordinerande land. Med en stark tradition av kommunalt klimatarbete erbjuder Sverige också möjligheter att skala upp lokala insatser i linje med EU:s klimatmål.
Fokusområden i Sverige inkluderar:
- Att bygga vidare på och sprida erfarenheter från tidigare OPCC-omgångar, där svenska städer har varit i framkant i klimatarbetet – både när det gäller att sätta klimatmål och ta fram klimathandlingsplaner, men också vad gäller deltagande och uppnådda resultat.
- Att fungera som modell för andra EU-länder genom att visa hur strategiskt och anpassat stöd kan höja klimatambitionen och kapaciteten på lokal nivå. Det baseras även på erfarenheter från Sverige, där systematisk uppföljning av klimatarbetet visat sig vara ett kraftfullt verktyg för att stimulera utvecklingen av effektiva lösningar.
Vi har under året haft tre delningswebbinarier där syftet har varit att svenska kommuner med erfarenhet av att arbeta med stakeholder engagement har delat med sig av hur de har arbetat och vad de lärt sig, för att inspirera de deltagande länderna Rumänien, Portugal och Ungern. På dessa webbinarier har två svenska städer deltagit: Helsingborg och Växjö. De deltagande länderna, både WWF-kontoren och städerna de samarbetar med, har bjudits in att delta. Portugal och Rumänien har också presenterat delar av sitt arbete för att skapa ett givande utbyte mellan deltagarländerna och de svenska kommunerna.
Upplägget har varit ett par korta föreläsningar, tid för frågor och därefter en interaktiv övning för alla deltagare. De tre webbinarierna har haft olika teman:
- Ungas engagemang
- Speculativ design, framtidens resande och medborgarnas tankar om ett klimatneutralt Helsingborg 2030
- Naturbaserade lösningar och biologisk mångfald
Målet i Sverige är inte bara att stötta enskilda kommuner, utan också att utveckla uppskalbara verktyg och insikter som kan användas i hela EU. Svenska kommuner är starka aktörer med stor självständighet. Med rätt verktyg och engagemang kan de visa vägen mot klimatneutralitet i EU.
Läs mer om LIFE ASAP
Sidan är granskad av mig

Müge Apaydin-JönssonSakkunnig klimat, hållbar energi och stadsutveckling
Co-funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or CINEA. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.
Senast ändrad 24/06/25