Gå till huvudinnehållet
Jorden

Projekt One Planet City Challenge

One Planet City Challenge

Världsnaturfonden WWF arbetar för hållbara städer utifrån visionen om en ”One Planet Future” – en framtid på en levande planet där människor kan leva ett gott liv. Det innebär också att planetens biologiska mångfald förvaltas på ett hållbart sätt.

WWFs One Planet City Challenge är en utmaning till världens städer och kommuner att ta på sig ledartröjan för en klimatsäker framtid. Utmaningen har funnits sedan 2011 och är världens största och längst pågående i sitt slag. Genom One Planet City Challenge tar städerna del av en internationell arena och bidrar till den globala klimatagendan. Städernas planer för hållbar stadsutveckling bedöms av en internationell jury med representanter från inflytelserika internationella organisationer och stadsnätverk. All deltagare får kostnadsfri feedback och bedömning samt del av WWFs erbjudanden och kunskapsutbyten.

Uppsala och Mexico City tog hem utmärkelser 2020

I en rekordstor One Planet City Challenge 2019-20 antog 256 städer från 53 länder utmaningen i klimatledarskap. Den internationella expertjuryn utsåg Uppsala till Årets klimatstad i Sverige 2020 i tuff konkurrens med de andra finalisterna Helsingborg och Växjö. Uppsala belönades för sitt starka helhetsgrepp i klimatarbetet och inspirerande arbetsmodeller för att nå sina mål. Helsingborg fick en hedersutmärkelse för sitt arbete med konsumtionsbaserade utsläpp, bland annat för sin framgång med att minska klimatpåverkan från skolmaten. Bland internationella finalister uppmärksammades Mexico City till global vinnare, som av expertjuryn ansågs ha ett imponerande klimatarbete som kan inspirera städer världen över.

Snabba fakta

  • Över 50 % av världens befolkning bor idag i städer
  • Städerna står för över 70 % av världens koldioxidutsläpp
  • Över två tredjedelar av världens befolkning beräknas bo i städer 2050
  • Städer har en stor potential  till lösningar för minskade fotavtryck

 

WWF jobbar för att begränsa klimatförändringarna till 1,5 °C

  • Världens utsläpp måste halveras till 2030 för att Parisavtalet ska kunna nås.
  • Det är billigare att agera nu än vid en senare tidpunkt.
  • Varje år vi inte agerar, tar bort två år från mål-året 2030.
  • Att överskrida 1,5 °C leder oss in i en högst osäker framtid där ett antal mänskliga och naturliga system pressas bortom sin anpassningsförmåga.
  • Det finns begränsad vetenskaplig kunskap om och ingen styrningserfarenhet av en värld över 1,5 °C

(Källa: IPCC 2018 Special report)

Nattrafik i Seoul

Resultat

WWFs One Planet City Challenge startade i Sverige 2011 och är nu världens största och längst pågående utmaning i sitt slag. Bedömningsverktyget som integrerar data från FN:s klimatpanel IPCC är nytt för 2019. Närmare 600 städer har hittills antagit utmaningen runt om i världen. Dessa har redan rapporterat över 5,700 åtgärder med en sammantagen potential för utsläppsreduceringar om 3,9Gt CO2e till 2050. Utmaningen engagede senast 255 städer från 55 länder. WWF samarbetar  med internationellt viktiga aktörer som CDP, C40 Network, ICLEI, Asian Development Bank och UN-Habitat som kan erbjuda stöd till städer i omställningen för en hållbar framtid.

Tidigare vinnare av One Planet City Challenge 
Tidigare vinnare av titeln Årets Klimatstad i Sverige är Malmö (2011), Uppsala (2013), Stockholm (2014), Göteborg (2015), Umeå (2016), Uppsala (2018 och 2020). Globala vinnare genom åren är hittills Vancouver (Kanada), Kapstaden (Sydafrika), Seoul (Sydkorea), Paris (Frankrike), Uppsala (Sverige) och Mexico City (Mexiko).  Läs mer och finalister och vinnare på vår svenska sida och vår internationella sida.

Vill du veta mer?

One Planet City Challenge Sverige
One Planet City Challenge internationellt
Mer om vårt arbete med hållbara städer

Senast ändrad 11/04/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se