Jorden

Projekt One Planet City Challenge

One Planet City Challenge

Världsnaturfonden WWF arbetar för hållbara städer utifrån visionen ”One Planet Future”. Det innebär en framtid på en levande planet där människor i alla länder kan leva ett gott liv. Det innebär också att planetens biologiska mångfald förvaltas på ett hållbart sätt.

WWFs One Planet City Challenge (tidigare Earth Hour City Challenge) utmanar städer världen över. Utmaningen är att ta ledarskap för att bygga en klimatsäker framtid. Initiativet startades i Sverige 2010.

Städernas planer för hållbar stadsutveckling bedöms av en internationell jury med representanter från inflytelserika internationella organisationer och stadsnätverk.

Uppsala 2018 års globala vinnare

En internationell jury har utsett Uppsala till Årets globala klimatstad. Utmärkelsen togs hem i konkurrens med 132 städer från 23 länder i WWFs utmaning One Planet City Challenge. Uppsala utsågs i juni till Årets klimatstad i Sverige och tar nu som första svenska stad hem segern i den internationella finalen. Juryn lyfter fram Uppsala som förebild i världen för sitt klimatledarskap.

 

Paris 2016 års globala vinnare

Paris vann tack vare sitt ambitiösa klimatarbete och för att staden lyckats så väl med att engagera näringslivet, medborgarna och andra städer i arbetet för en mer hållbar värld.

– Medan världen förbereder sig för att omsätta klimatavtalet i handling föregår Paris med gott exempel. Staden har tagit klimatinitiativ som både engagerar befolkningen och visar vägen för många av världens växande storstäder. De är välförtjänta vinnare, säger Carina Borgström-Hansson, globalt ansvarig för One Planet City Challenge.

Umeå tog hem titeln som Årets Klimatstad i Sverige 2016.
– Juryn imponerades av Umeås förmåga att kraftfullt driva arbetet med sina klimatstrategier. Flera konkreta satsningar med både bredd och djup gör det enklare för kommunens aktörer och invånare att agera mer hållbart. Umeå är en förebild med inspirerande exempel på hur arbetet med hållbar stadsutveckling kan se ut, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF.

Snabba fakta

  • Över 50 % av världens befolkning bor idag i städer
  • Städerna står för mer än 70 % av världens koldioxidutsläpp
  • Över två tredjedelar av världens befolkning beräknas bo i städer 2050
  • Städer har en stor potential  till lösningar för minskade fotavtryck

 

WWF jobbar för att begränsa klimatförändringarna till 1,5 °C

  • Världens utsläpp måste halveras till 2030 för att Parisavtalet ska kunna nås.
  • Det är billigare att agera nu än vid en senare tidpunkt.
  • Varje år vi inte agerar, tar bort två år från mål-året 2030.
  • Att överskrida 1,5 °C leder oss in i en högst osäker framtid där ett antal mänskliga och naturliga system pressas bortom sin anpassningsförmåga.
  • Det finns begränsad vetenskaplig kunskap om och ingen styrningserfarenhet av en värld över 1,5 °C

(Källa: IPCC 2018 Special report)

Nattrafik i Seoul

ResultaT

WWFs One Planet City Challenge startade i Sverige 2011 och är nu världens största och längst pågående utmaning i sitt slag. Bedömningsverktyget som integrerar data från FN:s klimatpanel IPCC är nytt för 2019. Över 400 städer har hittills antagit utmaningen runt om i världen. Dessa har redan rapporterat över 5,700 åtgärder med en sammantagen potential för utsläppsreduceringar om 3,9Gt CO2e till 2050. Utmaningen ges i år i över 30 länder vars totala befolkning utgör omkring hälften av jordens invånare. WWF samarbetar  med internatonionellt viktiga aktörer som C40 Network, ICLEI, Carbon Disclosure Project, Asian Development Bank och UN-Habitat som kan erbjuda stöd till städer i omställningen mot en hållbar framtid.

Tidigare vinnare av One Planet City Challenge 
Årets Klimatstad i Sverige är Uppsala, som också tog hem den globala titeln. Tidigare vinnare av titeln Årets Klimatstad är Malmö (2011), Uppsala (2013), Stockholm (2014), Göteborg (2015) och Umeå (2016). Internationella vinnare är bland andra Seoul i Sydkorea (2015) , Paris i Frankrike (2016) och Uppsala som var den första svenska stad att vinna globalt 2018. Läs mer och finalister och vinnare på vår svenska sida och vår internationella sida.

Läs mer

One Planet City Challenge Sverige
One Planet City Challenge internationellt
Mer om vårt arbete med hållbara städer

Senast ändrad 08/07/19

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se