

Öka kunskap
Upplandstiftelsen i samverkan med Biotopia, ett biologiskt museum i Uppsala, har beviljats projektmedel från WWF för att utveckla sin rovdjursutställning och genomföra rovdjursaktiviteter.
-Att det finns vargar i Uppsala län är något nytt för oss som bor här. Det gör att beredskapen för att skydda tamdjur från angrepp är låg och att det finns många som känner en oro inför vargarnas närvaro. I dagsläget finns det ingen aktör som jobbar med ett helhetsgrepp för att bemöta rovdjursrädsla i Uppsala län. Det här projektet är ett sätt att jobba proaktivt – tillsammans tar vi oss an tema stora rovdjur med fokus på varg och visar på vägar till samexistens, förklarar Sara Beckman från Upplandstiftelsen.
Biotopia jobbar med såväl skolgrupper och SFI-grupper som allmänhet och träffar människor i alla åldrar.
Inom projektet planeras årligen en återkommande utställning på Biotopia, flera djurfilmer, ett häfte för SFI-studerande, rovdjurslådor, spårutflykter och samtalskvällar.
Se fler aktiviteter på Biotopia
Här kan du lyssna på olika samtalskvällar:
- Emil V Nilsson ger en inblick i lodjurens värld och delar med sig av sitt djupa intresse och sina erfarenheter av att uppleva lodjur.
- Järvforskaren Malin Aronsson berättar om järvarnas liv och leverne, hur man känner igen järvspår, hur forskning utförs på de här skygga djuren, samt en del om vad denna forskning kommit fram till.
- Lyssna på Henrik Andrén, professor i viltekologi på SLU och har följt den svenska lodjursstammen under många år.
- Naturfotografen och rovdjursinformatören Sara Wennerqvist berättar om brunbjörnen
- Cecilia Di Bernardi, postdoktorn på SLU Viltskadecenter, vid Grimsö viltforskningsstation, berättar om hur vargar anpassar sin meny i nyetablerade revir i södra Sverige.
Senast ändrad 02/05/25