Oliven är en frukt som växer på olivträd. De finns i olika färger, och färgen beror också på när de skördas. Olivträden kan bli mycket gamla, över 1000 år. Om man tar oliverna direkt från träden har de väldigt bitter smak, så de behöver läggas in i lag innan de kan ätas. Av oliver görs också olivolja, i Vegoguiden tittar vi på hela oliver och inte oljan. Oliver i svenska butiker kommer ofta från södra Europa.
Att odla oliver kan ge mycket hög påverkan på vattenresurserna. Dessutom kan odlingarna kräva relativt mycket mark eftersom skördarna är låga, och det finns risk för förlust av biologisk mångfald eftersom de kan anläggas i områden som är naturligt artrika.
Visste du att en olivodlare måste ha tålamod? Det dröjer ofta fem år innan den första skörden och det kan dröja mer än 20 år innan trädet ger full skörd.
WWFs råd
Ät ibland
- Ekologiska oliver
Ekologiska oliver är odlade utan kemiska bekämpningsmedel vilket är bra för den biologiska mångfalden. Problemen med vattenpåverkan kan dock fortfarande vara stora.
Var försiktig
- Oliver