Foto: Jose Antonio Alba / CreativeCommons / Pixabay

För dig som är måltidsleverantör

One Planet Plate är verktyget för alla medvetna måltidsleverantörer. Om dina rätter klarar testet har du möjlighet att märka dem och visa att du tar ansvar för planetens framtid.  Märkningen är kvittot på att måltiderna är hållbara, tar hänsyn till den biologiska mångfalden och ryms inom överenskomna klimatkrav. För att få märka dina rätter behöver du ett avtal med WWF - läs mer på den här sidan!

 

Kom igång med One Planet Plate

1. Läs kriterierna för One Planet Plate och testa några av era recept.
Använd Matkalkylatorn för att få en snabb uppfattning om hur måltiden klarar klimatkraven. Eller använd något av de mer avancerade verktygen för att se vilken klimatpåverkan måltiden har. Kolla sedan WWFs Fiskguide och WWFs Köttguide samt hur kraven ser ut på ekologiska vegetabilier för att se om måltiden klarar kraven för den biologiska mångfalden.

Kriterier och beräkningsverktyg för One Planet Plate-måltider
WWFs Matkalkylator

Köttguiden

Fiskguiden

 

2. Märk rätten med One Planet Plate-symbolen.

För att få märka rätten med One Planet Plate behöver du använda något av de godkända beräkningsverktygen. Du behöver också ett avtal med WWF. Anmäl intresse för att börja använda symbolen på mat@wwf.se så kontaktar vi dig.

 

3. Servera rätten till gästerna!

 

Foto: engin akyurt /pixabay / creativeCommons

 

Märkning med stickprovskontroll

Vi behöver vara fler som jobbar för en levande planet! Och det ska vara enkelt att komma igång. One Planet Plate är  en märkning som bygger på egenkontroll och stickprovskontroller hos alla som använder symbolen.


För att få använda symbolen skriver företaget under ett avtal där man förbinder sig att följa guiden och att leva upp till kraven. Utbildningsmaterial ingår och stickprovskontroller görs. Företaget rapporterar varje år till WWF hur symbolen har använts.

 

Bygger på vetenskap och forskning

Under utvecklingen av One Planet Plate har WWF hämtat värdefull input från forskarvärlden genom ett vetenskapligt råd bestående av forskarna Elin Röös på SLU, Line Gordon på Stockholm Resilience Centre och Ulf Sonesson på RISE. Flera forskare har bidragit genom medverkande i workshops, och vid faktainsamling. Kommunikationsbyrån Futerra och hållbarheltskonsulterna U&We har bidragit med strategisk kompetens.

Alla beslut om konceptet har fattats av WWF.

 

© Jan Wärnbäck / WWF-Sweden © Ola Jennersten / WWF-Sweden

 

WWFs vision om den hållbara matproduktionen

I en hållbar framtid är basen för maten växtbaserad. Vi äter betydligt mindre men bättre kött jämfört med idag.

Köttet kommer från djur som bidrar positivt till den biologiska mångfalden, och vegetabilierna odlas hållbart. Fisk och annan sjömat är ansvarsfullt fiskad eller odlad och kommer från hållbara bestånd som förvaltas väl.

Läs hela WWFs vision för hållbar mat här

  

 

 

 

  

Senast uppdaterad 2018-03-16

 

Kriterier och beräkningsverktyg

Här hittar du kriterier och beräknings-verktyg för att testa din måltid:

Kriterier och beräkningsverktyg 


Du kan även göra ett första snabbtest av måltidens klimatpåverkan med hjälp av WWFs Matkalkylator.

Tips och inspiration

Snabba matråd, säsongsmat och annan  inspiration hittar du här!

Rapportera felaktig
användning av symbolen

Har du sett någon One Planet Plate-måltid som du misstänker inte uppfyller kraven? Maila oss på mat@wwf.se. Företag som medvetet missbrukar symbolen stängs av från att använda den i två år.

Servera inte anonym mat
– håll koll på certifieringarna

Varifrån kommer maten du serverar? Hur har den producerats? Genom att välja certifierad och miljömärkt mat kan du svara på den frågan och servera mat som producerats på ett ansvarsfullt sätt.

Leta efter de här certifieringarna:
KRAV, EU ekologiskt, Fairtrade, Rainforest Alliance, UTZ, Svenskt Sigill Klimatcertifierat, Svenskt Sigill Naturbeteskött, MSC, ASC


Välj ALLTID certifierat för dessa produkter:
Bananer, citrusfrukter, choklad/kakao, kaffe och the, vindruvor/vin/russin, palmolja (kolla kex och frityrolja, ställ krav på spårbar certifierad RSPO-palmolja)