Snöleoparder och blåfår i Himalaya

Snöleoparder och blåfår trivs i Himalayas skyddade områden. Nya, häpnadsväckande bilder från kameror i övre Himalaya visar hur den sällsynta snöleoparden lever gott i skyddade områden. Men mycket behöver göras för att skydda arten från tjuvjägare och klimatförändringar.

 

 

De eleganta, skygga kattdjuren fångades på bild med hjälp av kamerafällor i Bhutans nyaste nationalpark Wangchuck Centennial Park. Bilderna är de första bevisen på att snöleoparden lever gott i området, som är en viktig korridor mellan Jigme Dorji nationalpark i väst och  Bumdeling Wildlife Sanctuary i öst.

Kamerorna avslöjade även en livskraftig population av blåfår som är leopardernas huvudsakliga föda. Dessutom sågs tibetansk varg, vildhund, rödräv, muskhjort, fasaner och andra arter.

 

 

Klippen visar:

  • En snöleopard (Uncia uncia) som gör ett nattligt besök på platsen där den lämnar ett kadaver på 4 200 meters höjd i Phudongphu.
  • En snöleopardhona följd av sin unge. Dessa bilder visar hur väl kamouflerade snöleoparder är. De har utvecklats för att leva under några av de hårdaste förhållandena på jorden, och deras ljusa päls med stora, svarta fläckar smälter perfekt samman med den klippiga omgivningen.
  • En snöleopard om natten i närbild – kameraljuset speglas i ögonen och de kraftfulla hörntänderna är väl synliga. Snöleoparden står högst i näringskedjan i övre Himalaya, dess enda fiende är människan.

 

 

Blåfår (Pseudois nayaur) är snöleopardens viktigaste föda.

Muskhjorten (familjen Muschidae) är också utrotningshotad.

Den är eftertraktad på grund av sin myskolja.

 

Snöleoparden – en hotad art

Det finns ungefär 4 500 – 7000 snöleoparder i det fria. Bhutan är det enda landet på jorden där snöleoparder och tigrar lever i samma område. Det är okänt hur många som snöleoparder som lever där, men viktigt att ta reda på då hoten ökar i form av landförlust till jordbrukare, attacker från herdar som vill skydda sina djur och tjuvjakt för pälsens skull. För att inte glömma klimatförändringarna.

Läs mer WWF UK 

Senast uppdaterad 2013-09-19

Snöleoparden räknas till de stora kattdjuren, som lejon och tiger, men har samtidigt det gemensamma med små kattdjur att den inte kan ryta. 
Foto: WWF