Vietnamesisk hajmal går mot certifiering

 

pangasius

WWF förordar i första hand miljöcertifierade fiskprodukter och anser att ett uthålligt fiske ska vara baserat på bärkraften hos varje art och bedrivas med selektiva redskap. För att få en uthållig produktion av odlade fisk- och skaldjursprodukter krävs minsta möjliga miljöpåverkan.

 

Efter ett avtal mellan WWF, Vietnams fiskeindustri och dess regering i december 2010, har andelen certifierad hajmal (pangasius)  successivt ökat från dåvarande 0,5 procent till de avtalade 10 procent  Aquaculture Stewardship Council - ASC  certifiering i slutet av 2012 av de totalt 25 procent certifierad produktion.  Hajmal som är bär ASC-certifieringen på förpackningen i butik ligger på grönt ljus i WWFs konsumentguide för fisk och skaldjur.

 

ASC-certifiering av fler odlingar fortsätter och till slutet av 2014 strävar man mot att nå etappmålet 30 procent certifierat, och 50 procent till slutet av 2015.  Förutom ASC-certifiering kan andra typer av ansvarfulla eller hållbara certifieringssystem förekomma i Vietnam.

 

Under 2000-talet har både odling av hajmal i Mekongflodens vattensystem och exporten från Vietnam av den populära matfisken ökat kraftigt. Endast det senaste året har exporten planat ut en aning. Användning av antibiotika och stor trängsel i odlingarna har bidragit till negativa miljöeffekter av produktionen, vilket syns både i floden och i havet. Därför är det av största vikt att uppnå en snabb miljöförbättring i området. WWFs långsiktiga mål är en hållbar fisk- och skaldjursproduktion som påverkar miljön så lite som möjligt.

 

Det innebär att Vietnams fiskeindustri ska styra hajmalsodlingen mot certifiering med strikta mål mot certifierad hajmal till 2015. När en odling har nått internationell certifiering som ASC (Aquaculture Stewardship Council) hamnar den certifierade hajmalen på grönt ljus i WWFs fiskguide.

 

Tidplan för certifiering av pangasius:

 

 

 

Senast uppdaterad 2014-05-07