Handel med vilda djur och växter

Den internationella handeln med vilda djur och växter är mycket omfattande. Världsnaturfonden WWF arbetar för att stoppa den illegala handeln.

WWF stöttar det internationella nätverket
TRAFFIC som arbetar med att kartlägga handeln med vilda djur och växter och stoppa illegal sådan. I Sverige finns TRAFFIC representerat genom TRAFFIC Europe.
 

Lönsam handel med mörk baksida

Handel med djur och växter är en lönsam affär som varje år omsätter många miljarder USA-dollar. Flera miljoner vildfångade fåglar, tiotusentals apor, miljontals orkidéer och ett oräkneligt antal andra djur och växter säljs varje år på den internationella marknaden. De säljs som exotiska husdjur eller blir till pälsar, skor, väskor och skärp. Skelettdelar, gallblåsor, horn, betar och doftkörtlar blir ingredienser i naturmediciner och mat, eller förvandlas till prydnadsföremål.

En stor del av den här handeln är laglig, men den illegala handeln med utrotningshotade växter och djur är omfattande. År 1973 kom ett antal länder överens om att handel inte får vara orsaken till att vilda djur och växter utrotas. Överenskommelsen heter CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of wild flora and fauna) och kallas även för Washington-konventionen. 

175 länder har skrivit under konventionen som listar ca 5 000 hotade djurarter och

ca 28 000 hotade växtarter. Länderna lovar att i nationella lagar förbjuda handeln med de utrotningshotade arterna och att kontrollera handeln för de arter som ligger i farozonen att bli utrotade.

 

 

Mer information om den internationella handeln finns på följande webbsidor:
TRAFFIC

WWF International

CITES – konventionens webbsida 
 

Tänk på detta!

  • Köp inte prydnadssaker som är tillverkade av djurdelar, till exempel av koraller, elfenben eller sköldpaddsskal. Det gäller förstås också när du reser utomlands!
  • Se upp med sällsynta och exotiska prydnadsväxter.
  • Köp inte akvariefiskar, sköldpaddor, ormar, papegojor eller andra exotiska husdjur om du inte är helt säker på att de är uppfödda i fångenskap. Viktigt även att arterna inte är hotade, med många arter är handeln helt förbjuden.


Läs mer om vad du kan tänka på när du köper souvenirer utomlands.

 

 

Senast uppdaterad 2014-06-03

 

 

Kontakta polisen

Vid misstanke om illegal handel inom landet, kontakta:

Närmaste polismyndighet,

telefon 114 14.


Eller

Rikskriminalpolisen, Miljöbrott ,

telefon 114 14.


Tips rörande olaglig handel med djur och växter samt grova jaktbrott, avfallshandel och övriga grova miljöbrott.
E-post:

fipo-miljobrott.rkp@polisen.se


Vid misstanke om smuggling, kontakta:
Tullverket
Telefon: 0771-520 520
Mer information finns på www.tullverket.se
 
Tips om smuggling eller illegal handel
Vidarebefordra också till:
Världsnaturfonden WWF
Telefon: 0226-700 50, 070 – 399 81 63
mats.forslund@wwf.se 

Stoppa jakten på elefant och noshörning

Den illegala jakten på elefanter och noshörningar har ökat kratigt de senaste åren

 

WWF arbetar tillsammans med övervakningsorganet Traffic i en global kampanj för att få regeringar att ta krafttag mot artskyddsbrott. I Sverige arbetar WWF i samarbete med resebranschen för att få Thailandsresenärer att inte köpa hotade elfenbenssouvenirer.

Mer om elfenben och den illegala handeln