© Folke Wulff / WWF-Canon

Handel med vilda djur och växter

Den internationella handeln med vilda djur och växter är mycket omfattande, och vi arbetar hårt för att stoppa den.
WWF stöttar det internationella nätverket
TRAFFIC som arbetar med att kartlägga handeln med vilda djur och växter och stoppa illegal sådan. I Sverige finns TRAFFIC representerat genom TRAFFIC Europe.
 

Lönsam handel med mörk baksida

Handel med djur och växter är en lönsam affär som varje år omsätter många miljarder dollar. Flera miljoner vildfångade fåglar, tiotusentals apor, miljontals orkidéer och ett oräkneligt antal andra djur och växter säljs varje år på den internationella marknaden. De säljs som exotiska husdjur eller blir till pälsar, skor, väskor och skärp. Skelettdelar, gallblåsor, horn, betar och doftkörtlar blir ingredienser i naturmediciner och mat, eller förvandlas till smycken och prydnadsföremål.

En stor del av den här handeln är laglig, men den illegala handeln med utrotningshotade växter och djur är omfattande. År 1973 kom ett antal länder överens om att handel inte får vara orsaken till att vilda djur och växter utrotas. Överenskommelsen heter CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of wild flora and fauna) och kallas även för Washington-konventionen. 

180 länder har skrivit under konventionen som listar cirka 5 000 hotade djurarter och

drygt 29 000 hotade växtarter. Länderna lovar att i nationella lagar förbjuda handeln med de utrotningshotade arterna och att kontrollera handeln för de arter som riskerar att bli utrotade.

 

naturepl.com Edwin Giesbers WWF- Canon.

Mer information om den internationella handeln hittar du här:


TRAFFIC

WWF International

CITES – konventionens webbsida 
 

Tänk på detta!

  • Köp inte prydnadssaker som är tillverkade av djurdelar, till exempel av elfenben, koraller eller sköldpaddsskal. Det gäller förstås också när du reser utomlands.
  • Se upp med sällsynta och exotiska prydnadsväxter.
  • Köp inte akvariefiskar, sköldpaddor, ormar, papegojor eller andra exotiska husdjur om du inte är helt säker på att de är uppfödda i fångenskap.

Läs mer om vad du kan tänka på när du köper souvenirer utomlands, på Jordbukeverkets hemsida

 


Stoppa jakten på elefant och noshörning

 

Den illegala jakten på elefant och noshörning har ökat kratigt de senaste åren.

WWF arbetar tillsammans med övervakningsorganet TRAFFICi en global kampanj för att få regeringar att ta krafttag mot artskyddsbrott. I Sverige samarbetar WWF med resebranschen för att få Thailandsresenärer att inte köpa hotade elfenbenssouvenirer.

Mer om elfenben och den illegala handeln

Senast uppdaterad 2014-11-18

Turistguide

Många vilda djur- och växtarter hotas i dag av handel där souvenirer är en bidragande del. Den här guiden ger en översiktlig information om vad man ska tänka på för att göra rätt när man köper souvenirer.

 

Ladda ner guiden

 

Filmer - Stoppa tjuvjakten!

I sju avsnitt får du följa med oss till några av den afrikanska kontinentens mest spektakulära nationalparker, och se hur tjuvjakten har påverkat elefanter och noshörningar där.

 

Häng med på vår resa!

”En souvenir för livet”

Souvenirer på "marknaden". Foto: Sara Ringström / NRM

 

WWF är en av initiativtagarna till den permanenta utställningen ”En souvenir för livet” på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Utställningen handlar om hur illegal handel hotar många växt- och djurarter, och om vad du kan göra för att skydda dem. Flera av föremålen är beslag från Tullverket. 

Följ med familjen Liljekvist på resan

Kontakta polisen

Vid misstanke om illegal handel inom landet, kontakta:

närmaste polismyndighet,

telefon 114 14


Eller:

Rikskriminalpolisen, Miljöbrott ,

telefon 114 14


Eller:

http://polisen.se/Aktuellt/Tipsa-och-hjalp-Polisen


Vid misstanke om smuggling, kontakta:
Tullverket
Telefon: 0771–520 520
Mer information finns på www.tullverket.se
 
Har du tips om smuggling eller illegal handel, kontakta också gärna Mats Forslund, Världsnaturfonden WWF
Telefon: 0226-700 50, 070–399 81 63
mats.forslund@wwf.se