Thailandsresenär! Köp aldrig elfenben

De souvenirer av elfenben du kan hitta i Thailand kommer så gott som alltid från en illegalt skjuten elefant i Afrika. Tro inte på att elfenbenet kommer ifrån inhemska, självdöda djur – ”thailändska elfenbenssouvenirer” är i själva verket en del av en världsomfattande, kriminell industri.

 

Thailands premiärminister Yingluck Shinawatra har lovat att stoppa handeln med elfenben i landet till 2014. Det glädjande beskedet kom efter att ett upprop med 1,4 miljoner namnunderskrifter från 200 länder med krav på att förbjuda all försäljning av elfenben överlämnats till Thailands premiärminister.
 

Det vita elfenbenet – en nattsvart industri

Många som köper souvenirer av elfenben är ovetande om den illegala och oetiska handel som ligger bakom det till synes oskyldiga semesterminnet. Varje år dödas runt 30 000 elefanter i Afrika bara för sitt elfenbens skull, och de senaste åren har jakten ökat dramatiskt. Från Afrika fraktas elefanthornen till Asien där de säljs som elfenbenssouvenirer, framför allt i Thailand. På turistorterna tvättas den smutsiga handeln vit, genom att man säljer det insmugglade elfenbenet som inhemska, lagliga produkter. De som ligger bakom är välorganiserade kriminella ligor, jämförbara med drog- och vapenhandelsligor. 

 

Den som köper med sig elfenbenssouvenirer hem från semestern bidrar inte bara till att

stödja kriminell verksamhet och dödandet av fler elefanter, den gör sig dessutom skyldig till ett brott. Att importera elfenben till Sverige och resten av EU är straffbart utan ett speciellt tillstånd och leder till brottsutredning och minst böter vid upptäckt.


Du som turist kan hjälpa till genom att alltid säga nej till elfenben och informera andra runt omkring dig att göra samma sak. Vill du göra mer?

 

Bli WWF-fadder och stöd vårt arbete att stoppa handeln med elfenben.

OBS: Det här gäller även dig som reser till andra ställen än Thailand !
 

Elfenbensprodukter till salu i Thailand. 

 

– I Thailand säljs Afrikanskt elfenben öppet till intet ont anande turister. Den Thailandska regeringen har lovat att stoppa detta till 2014, det måste ske då bland annat över 30 000 elefanter dödas illegalt i Afrika , säger Elisabeth McLellan, ansvarig för WWFs artprogram.

 

Elfenbensprodukter från marknad i Bangkok Thailand. Fotograferad i oktober 2012.

 

Mer information om den internationella handeln finns på följande webbsidor:
TRAFFIC

WWF International

CITES – konventionens webbsida 

Jordbruksverket
 

Tänk på detta!

  • Köp inte prydnadssaker som är tillverkade av djurdelar, till exempel av koraller, elfenben eller sköldpaddsskal. Det gäller förstås också när du reser utomlands!
  • Se upp med sällsynta och exotiska prydnadsväxter.
  • Köp inte akvariefiskar, sköldpaddor, ormar, papegojor eller andra exotiska husdjur om du inte är helt säker på att de är uppfödda i fångenskap. Viktigt även att arterna inte är hotade, med många arter är handeln helt förbjuden.


Läs mer om vad du kan tänka på när du köper souvenirer utomlands på jordbruksverkets hemsida. 

  

Elfenbensprodukter säljs öppet på marknader i Thailand. Se film från oktober 2012:

 

 

 

Senast uppdaterad 2013-11-06

 

 

Varje dag tjuvskjuts elefanter till döds på savannerna och i skogarna i Afrika. Elfenbenet hamnar oftast i Asien och i Thailand.

 

Kontakta polisen

Vid misstanke om illegal handel inom landet, kontakta:

Närmaste polismyndighet,

telefon 114 14.


Eller

Rikskriminalpolisen, Miljöbrott ,

telefon 114 14.


Eller:

http://polisen.se/Aktuellt/Tipsa-och-hjalp-Polisen


Vid misstanke om smuggling, kontakta:
Tullverket
Telefon: 0771-520 520
Mer information finns på www.tullverket.se
 
Tips om smuggling eller illegal handel
Vidarebefordra också till:
Världsnaturfonden WWF
Telefon: 0226-700 50, 070 – 399 81 63
mats.forslund@wwf.se 

Wildlife Crime Scorecard

Vietnam, Thailand och Kamerun är värstingländer när det gäller illegal handel med noshörningshorn, elfenben och tigerdelar. Det visar en rapport från WWF som kartlagt den illegala handeln i ett drygt 20-tal länder i Afrika och Asien.
 
Varningarna fördes fram i WWFs rapport Wildlife Crime Scorecard till ett FN-möte i juli 2012. De 23 granskade länderna i Afrika och Asien får rött, gult eller grönt ljus beroende på vilka lagskärpningar de gjort mellan 2010-2012 för att minska olaglig handel med bland annat tigerdelar, elfenben och noshörningshorn.

Wildlife Crime Scorecard