© WWF

Välkommen till Earth Hour City Challenge

WWFs Earth Hour City Challenge (EHCC) utmanar städer världen över att agera inspirerande förebilder för hållbar utveckling. Din kommun kan bli en av hundratals städer som tar täten för en klimatsäker och hållbar framtid.

 

Eskilstuna, Lund och Umeå årets finalister!

Bland 16 svenska deltagare i en ambitiös svensk omgång har Eskilstuna, Lund och Umeå utsetts till finalister i Earth Hour City Challenge 2016.  Den internationella expertjuryn går nu vidare i granskningen och en av finalisterna kommer att koras till  Årets klimatstad den 31 maj i samband med EHCC-finalkonferensen i Göteborg. Läs WWFs pressmeddelande.

 

Finalister 2016

 

Totalt har nu 41 städer från 18 länder gått vidare till final. Konkurrensen är hård då många städer visar upp ett starkt ledarskap. "Juryn får ett tufft jobb, men det är ett gott tecken. Det är inspirerande att se så många städer från nord till syd som tar klimathotet på allvar och engagerar sina medborgare i omställningen till en hållbar framtid", säger Carina Borgström-Hansson, globalt ansvarig för stadsutmaningen Earth Hour City Challenge.

 

Samtidigt drar den globala kampanjen We Love Cities igång - var med och rösta på din favoritstad och ge synpunkter och förslag på hur städer över hela världen kan ta nästa steg!

 

16 svenska deltagare imponerar

Hela 16 svenska kommuner klarade den tuffa inrapporteringen och deltar i EHCC 2016. Av dessa är 7 nya sedan EHCC blev en global utmaning. Läs mer om de svenska utmanarna:

Deltagande länder 2015-2016

Earth Hour City Challenge

Städer går före

I Eskilstuna byggs ett köpcentrum där allt som säljs är miljövänligt, begagnat eller gjort av återvunna grejer. Malmö satsar på gröna tak som tar upp luftföroreningar och dämpar effekterna av ett varmare klimat. I stadsdelen Rosengård har engagerade boende utbildats till klimatcoacher för att peppa grannarna till miljösmarta vanor. Eskilstuna och Malmö är två exempel på kommuner som framgångsrikt deltagit i Earth Hour City Challenge. Fler goda exempel finns från hela Sverige, inte minst bland vinnarna av titeln Årets klimatstad: Malmö (2011), Uppsala (2013), Stockholm (2014) och Göteborg (2015).

 

EHCC är en global utmaning och internationellt finns mängder av städer som tagit täten genom innovativa och kraftfulla åtgärder för hållbar stadsutveckling. Våra Global Earth Hour Capitals, Vancouver (2013), Kapstaden (2014) och Seoul (2015), visar alla vägen framåt genom satsningar på t.ex. förnybar energi, transporter och medborgardialog. På WWFs plattform Urban Solutions for a Living Planet kan du ta del av mer än 100 exempel på hållbar stadsutveckling från hela världen, inklusive många Earth Hour City Challenge-deltagare. 
 » Klicka på länken Urban Solutions för att låta dig inspireras

 

 

Kort om Earth Hour City Challenge

Earth Hour City Challenge (EHCC) startade 2010 som en svensk stadsutmaning. 2012 blev den global och i den senaste omgången av EHCC (2015) deltog hela 166 städer från 17 länder. Städer som vill delta i Earth Hour City Challenge rapporterar sina klimatmål, utsläpp och åtgärder på den internationellt erkända plattformen carbonn Climate Registry (cCR). cCR drivs av ICLEI - Local Governments for Sustainability. Årets tema är Bridging the gap, dvs. att överbrygga gapet mellan den rådande utvecklingen och målet att den globala uppvärmningen inte får gå över 2°C. Städers bidrag kommer att vara avgörande om vi ska lyckas nå målet. 

 

Att rapportera på cCR innebär att kommunen på ett transparent och trovärdigt sätt delar med sig av åtaganden, åtgärder och mål för det lokala klimatarbetet. Ett internationellt konsultbolag granskar den inrapporterade datan och väljer tillsammans med WWF ut 1-3 finalister från varje deltagande land. Sedan tar den internationella juryn vid med sin granskning och bedömning. De väljer först ut nationella vinnare (National Earth Hour Capitals), i Sverige kallad Årets klimatstad. Sedan utnämner juryn en global vinnare, kallad Global Earth Hour Capital. Mer om EHCC hittar du på undersidorna i vänstermenyn.

 

Representerar du en kommun som vill delta i Earth Hour City Challenge?
» Klicka här för att komma till sidan "Information för svenska kommuner"

 

Fler filmer om EHCC finns på WWFs YouTube-kanal:

» Boende
» Transport och mobilitet
» Mat och dryck
» Övrig konsumtion
» Klimatpositiva lösningar

 

We Love Cities

We Love Cities är en chans för finalisterna i Earth Hour City Challenge att få bredare uppmärksamhet och stöd för sitt klimatarbete, både lokalt och globalt. I kampanjen kan alla som vill rösta på sin favoritstad genom att tagga sin stad på sociala medier. Det går dessutom att ge förslag på hur din, eller de andra deltagande städerna, kan bli mer hållbara. Sedan 2014 har över en halv miljon röster och förslag kommit in från hela världen. Den vinnande staden koras till Most Loveable City och har därmed vunnit folkets röst. Omröstningen påverkar inte utgången av EHCC eller vice versa. Läs mer om tävlingen på hemsidan welovecities.org.

Glöm inte att rösta på din favoritstad! 

 

WWFs stadsturné

Sedan 2014 har WWF besökt sex stycken av de svenska Earth Hour City Challenge-deltagarna som en del av WWFs stadsturné.  Stadsturnén har fokus på dialog mellan unga människor och beslutsfattare i kommunen på temat Vår stad 2030. Det är också namnet på det pedagogiska material som elever på medverkande skolor arbetar med inför själva turnéeventet. Eleverna tar fram förslag på hur deras stad kan utvecklas till att både bli mer ekologiskt och socialt hållbar. På själva turnédagen presenterar de sina förslag för politiker, tjänstepersoner och representanter för lokalt näringsliv och organisationer. Mediaintresset brukar också vara stort. Dagen avslutas med ett rundabordssamtal mellan de olika aktörerna.

»  Läs mer om Vår stad 2030 på WWFs utbildningssidor

 » Mer information om stadsturnén och hur din kommun kan vara med

 

 

 

© San Francisco

 

Läs mer om WWFs internationella utmaning. 

  

Detta är Earth Hour City Challenge


 

© WWF-Canon / Richard Stonehouse

 

Här får du mer information om hur det går till att deltaga.

 

Information för kommuner


 

© Brent Stirton / Getty Images / WWF-UK

Världsnaturfonden WWF arbetar utifrån visionen One Planet Future – en framtid på en levande planet där människor i alla länder ges möjlighet att leva ett gott liv och där planetens biologiska mångfald förvaltas på ett hållbart sätt.

 

WWF och hållbar stadsutveckling

© Jeremiah Armstrong / WWF-Canada
 
Intresset för hållbar stadsutveckling är stort och det pågår tusentals projekt i städer världen över för att minska det ekologiska fotavtrycket och bevara den biologiska mångfalden. Läs om WWFs inventering av 100 internationella lärande exempel.

 

Urban solutions for a living planet

 

 

Senast uppdaterad 2016-04-28

 

 

 

 

Finalkonferens 2015

 

© WWF

 

Puff Hållbar stad – blogg

 

Snabba fakta:

  • Över 50 % av världens befolkning bor idag i städer
  • Städerna står för mer än
    70 % av världens koldioxidutsläpp
  • 70 % av världens befolkning kommer att bo i städer år 2050 
  • Städer har en stor potential
    till lösningar för minskade fotavtryck

EHCC 2015