Earth Hour-menyn 2017 från matbloggen Jävligt Gott

Earth Hour-menyn 2017 är en vegetarisk trerätters som med lätthet även kan bli vegansk. Goda och mustiga smaker som blandas med härliga råvaror. Utmana dig själv och din familj att prova någonting nytt - någonting Jävligt gott.

 


 Earth Hour Meny 2017 Foto: Gustav Johansson

 

Grillad savoykål med kapris och citron - förrätt

 

Ingredienser (3-6 personer)

1 stort savoykålshuvud, ca 1,2 kilo
3 msk olivolja
1 msk kapris
juice från 1/2 citron
1 tsk honung eller agavesirap
1 finhackad vitlöksklyfta
1 knippe gräslök
2 tsk dijonsenap
salt och svartpeppar
400 g fast tofu eller fetaost

Använd gärna miljömärkta råvaror, och försök hitta närodlat om det går.

Gör så här:

1. Blanda ihop alla ingredienser förutom kålen och tofun/fetaosten till en dressing.

 

2. Skölj kålhuvudet och skär det sedan i sex stycken klyftor, där vardera klyfta hålls ihop av stammen. Varje person kommer att serveras 1-2 klyftor beroende på hunger.

3. Tänd grillen med mellanmycket briketter och förbered för indirekt grillning. Alternativt förvärm ugnen till 220 grader.

 

4. Börja med att ge kålklyftorna ganska mkt färg på alla sidor över den direkta glöden, och för därefter över dem till den indirekta sidan och låt dem bli varma hela vägen igenom, ca 15 minuter till. Om kålen ska grillas i ugnen tar det ca 10 min.

 

5. Om du vill så kan du även grilla fetaosten eller tofun. Om du grillar tofu, så pressa först ut vätskan ur tofun genom att lägga den i press inlindad i papper en halvtimme. Låt den därefter ligga och dra i marinaden ett tag. Grilla därefter tofun eller fetaosten på hög värme ett kort tag så den får färg. Du kan lägga fetaosten på folie om den ramlar genom gallret för lätt, men då får du å andra sidan sämre färg.

Servera rätten med smulad fetaost/tofu och genom att ösa marinaden över den grillade kålen och låt dra någon minut.


  

Earth Hour Meny 2017 Foto: Gustav Johansson

 

Earth bourguignon - varmrätt

 

Ingredienser (8-10 personer)

ca 900 g vegetariskt/veganskt köttsubstitut (t ex Anamma Vegobitar eller Oumph)
5 dl rödvin (eller matlagningsvin)
7 dl vatten
2 msk grönsaksfond (helst brynt schalottenlöksfond)
1 msk kinesisk soja
4 msk tomatpuré
3,5 msk vetemjöl
ca 15 små steklökar
2 stora morötter
500 g medelstora skogschampinioner
5 lagerblad
1 tsk råsocker
2 tsk torkad timjan
1 dl hackad bladpersilja
Frivilligt: 1/2 tsk malen kryddpeppar
Frivilligt: 2 vitlöksklyftor
Frivilligt: 150 g rökt tofu
Salt och Svartpeppar efter smak
Rapsolja att steka i

Använd gärna miljömärkta råvaror, och försök hitta närodlat om det går.

Gör så här:

1. Börja med att bryna köttsubstitutet (och om du vill, även den rökta tofun) i en stekpanna och lägg därefter över dem i en stor gryta.

 

2. Tillsätt mjöl,  timjan, lagerblad och tomatpuré och blanda väl.

 

3. Tillsätt direkt därefter salt, peppar, (kryddpeppar), rödvin, socker, soja, vatten och fond.

 

4. Låt därefter koka under lock i 1,5 timme.

5. Skala steklökarna hela, skala och skiva morötterna grovt och halvera champinionerna.

 

6. När grytan kokat i 1,5 timme tillsätter du morötterna. Låt koka i 10 minuter till.

 

7. Bryn under tiden löken och svampen i en stekpanna tillsammans med vitlöken (frivilligt) och tillsätt sedan dessa till grytan.

 

8. Rör om så att allt täcks och låt koka i 15 minuter till.

 

9. Smaka av med salt och peppar, tillsätt bladpersilja och servera!

 

Jättegott med en stor säsongsanpassad sallad och alla sorters potatis, gärna något som kan ta upp såsen.


 

Earth Hour Meny 2017 Foto: Gustav Johansson

 

Blåbärspannkakor med chokladsås - efterrätt

 

Ingredienser (ca 12 st)

Pannkakor:

3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk kikärtsspad
3 dl havremjölk
1 msk smält vegansmör eller rapsolja
1 tsk vaniljsocker
1/4 tsk salt
150g  frysta blåbär
Vegansmör eller rapsolja till stekning


 

Chokladsås:
1 dl havregrädde
1 dl socker
1 dl kakao
1 nypa salt


Använd gärna miljömärkta råvaror, och försök hitta närodlat om det går.

Gör så här:

1. Pannkakorna: Tina blåbären på ett fat.

 

2. Sikta ner de torra ingredienserna i en bunke.

 

3. Rör i kikärtsspad, havremjölk och matfett, vispa till en slät smet.

 

4. Låt svälla i 10 min.

 

5. Rör försiktigt ner 1/2 av blåbären i smeten.

 

6. Häll ner ca 2-3 msk smet per pannkaka i en varm och smord stekpanna.

 

7. Stek i ca 1-2 min på varje sida. Stek i omgångar tills de är klara.

 

8. Chokladsåsen: I en liten kastrull, blanda havregrädde, socker, kakao och salt och värm upp under omrörning.

 

9. Låt koka på medelvärme i 1 minut och häll sedan över chokladsåsen i en liten skål.

 

Servera pannkakorna med extra blåbär, chokladsås och eventuellt lite florsocker.

Fler recept hittar du på www.javligtgott.se.

  

Senast uppdaterad 2017-03-27

 

Gustav Johansson och Earth Hour

Gustav Johansson

 

Gustav Johansson har jobbat inom ideell sektor tidigare, på bland annat Fryshuset och startade sedan den vegetariska matbloggen Jävligt Gott. Bloggen var till en början en hobby, men har sedan 2014 skjutit iväg som en raket och hösten 2016 gick den från hobby till fulltidstjänst. Gustav är själv ingen skolad kock utan en glad lekman som visar att vem som helst kan göra, och äta, god vegetarisk mat.

Namn: Gustav Johansson

Familj: Bor på Kungsholmen med sambo och två barn, en 11-årig bonusdotter och en egen 3,5-årig dotter.

Aktuell: Med matbloggen Jävligt Gott som vann folkets val i Stora Matbloggspriset 2016. Kommer även att hålla webkurser i vegetarisk matlagning senare under 2017.
 
Hur gick tankarna bakom skapandet av Earth Hour-menyn?
– Jag ville ta fram en meny som så många som möjligt har en relation till, samtidigt som den visar upp bredden i vad vegetarisk mat kan vara. Vegetarisk mat är verkligen inte bara grönsaker, utan kan lika väl vara en smakrik och mustig gryta, och minst lika festlig som vilken köttmeny som helst. Ska vi få fler att minska sin köttkonsumtion så måste det vegetariska alternativet vara minst lika gott och attraktivt som kötträtterna.
– De som är beredda att göra stora uppoffringar i sina levnadsvanor för miljöns skull har redan gjort det, ska vi få med oss fler måste vi visa att den vegetariska maten kan vara minst lika god som allt annat.
 
Varför ska vi äta mer vegetariskt?
– Varför inte? Det är bra för klimatet, för djuren och för hälsan. Det är dessutom väldigt mycket mer resurseffektivt – det krävs bara 1/10 så mycket resurser för att odla människomat som att odla foder till köttdjur. Nu för tiden finns det dessutom så många olika sätt att äta vegetarisk mat på, så det finns oftast något som passar alla, oavsett om man vill äta nyskapande grönsaksrätter, hälsosamma sallader eller kebabpizza och hamburgare. Det viktiga är att komma ihåg att det ska vara enkelt och jävligt gott, inte en massa pekpinnar och krav. Det gäller nu att så många som möjligt gör något för att minska sin köttkonsumtion, inte att ett fåtal lever renlärigt och pekar ut alla andra som sämre människor.
 
Oroar du dig för klimatförändringen?
– Absolut, och det borde alla göra. Stora klimatförändringar kommer inte bara att innebära förändrade havsnivåer och konstiga väder utan också stora samhällskriser när folk tvingas flytta på grund av svält och krig om naturresurser och liknande. Vi ska heller inte glömma bort att den typ av ohållbar konsumtion vi ägnar oss åt också ger andra bieffekter, som att djurindustrin tvingas till allt mer oetiska arbetssätt på grund av en överdriven köttkonsumtion, att djur pumpas fulla med antibiotika och våra hav övergöds för att vi ska kunna få upp större mängder billig mat och regnskogen skövlas för att kunna odla billig soja (till djurfoder) och palmolja. Allt det hänger ihop och kan påverkas i hög grad av hur och vad vi äter. Precis som genom hur vi väljer att värma upp våra hem och tanka våra bilar.