Earth Hour 2018. 24 mars 2018.

 

Tävla med klassen - Skapa klimatsmart mat

Tävla med klassen och skapa en maträtt tillsammans. Inspirera samtidigt elever, föräldrar och allmänheten till en mer klimatsmart matkonsumtion.


Visste du att 1/3 av vår klimatpåverkan här i Sverige kommer från vår matkonsumtion. Vi äter och lever som om vi hade fler än fyra planeter, när vi egentligen bara har en. Lyckligtvis är maten en av de delar i vår vardag som vi kan påverka mest, och som vi kan förändra på ganska enkla sätt. Vi bestämmer ju själva vad vi lägger på vår tallrik.

 

Temat för årets Earth Hour är just matkonsumtion. Därför utlyser vi på WWF en tävling där ni i skolorna ska få skapa en rätt som inte bara smakar gott för den som äter den, utan även för klimatet.

 

Var med ni också!


Tävlingen utförs i tre steg, där ni rapporterar hur ert arbete gått till efter att varje steg är utfört (ni kan även rapportera alla på en gång).

 

1. PLANERA - Här planerar ni allt tillsammans med era barn och elever, så att de känner att de är en viktig del i arbetet mot en klimatsmart livsstil. Här samlar ni in information, tittar på recept och diskuterar tillsammans vad ni tycker ska ingå i en klimatsmart rätt.

 

2. UTFÖRA - I den här fasen skapar ni er rätt. Antingen tar ni ett redan existerande recept, förändrar ett som ni hittat, eller skapar ert eget. Det kan vara roligt att laga rätten tillsammans om ni har den möjligheten, annars kan den lagas i skolköket, i hemmet eller i fantasin.

 

3. SPRIDA - Få fler att se att klimatsmart mat samtidigt kan vara både god och ha låg klimatpåverkan. I den här fasen ska ni sprida vidare det ni lärt er. Det kan vara till föräldrarna, resterande elever, allmänheten och/eller beslutsfattare.

 

© Kelly Sillaste / Getty Images / WWF

 

 

Vad ni kan vinna

 

Utöver att sprida ett viktigt budskap, kan ni också vinna fina priser. Vi kommer att ordna bidragen efter åldersgrupp. Alla team som lämnat ett bidrag får diplom och har även chansen till att bli några av våra slumpmässigt utvalda vinnare av bokpaket.
 
Dessutom kommer en vinnare att utses i varje åldersgrupp (Förskola och Förskoleklass, Årskurs 1 - 4, samt 6 - gymnasieskola). Dessa vinner en hedersplats i WWF Eko, fina diplom, samt VIP-medlemskap till Panda Planet.


 

Vägledning i ert arbete

Vårt bästa tips är att göra tävlingen till något eget, och skapa den efter era egna förutsättningar. Vi kommer att bedöma vinnaren efter hur ni planerat och tänkt under resans gång, och om barnen förstår varför det är viktigt med en hållbar matkonsumtion.

 

Maten påverkar så mycket mer än bara klimatet, men det är den aspekt som vi valt att fokusera på här. Tar ni också hänsyn till andra aspekter, till exempel biologisk mångfald, så är det såklart bra, men det är inget som ger större vikt när vi bedömer vinnarna.

 

Ta gärna hjälp av de material och hemsidor som WWF har till förfogande:

Köttguiden

Fiskguiden

Mat på hållbar väg

 

Även externa hjälpmedel, såsom Livsmedelsverkets miljömärkningslista.

 

WWF kommer även att lansera en matkalkylator där vi konsumenter på ett enkelt sätt kan räkna ut hur stor klimatpåverkan vår maträtt har. Länk till den kommer att ligga här så fort den lanserats.

 

Vi arbetar på en kortare receptsamling med klimatsmarta recept, ta gärna inspiration från den om ni kört fast i planeringsfasen.

 

 

 

Kriterier

Vi ställer inga krav på att rätten ska vara en smaksensation, men vi vill att den ska ha inslag av protein, fett och kolhydrater.
 
Vi vill även att ni använder ett demokratiskt arbetssätt, där barnen och eleverna får vara med och planera.

 

 

 

 

Tävlingsdatum att ha koll på


 

- Alla delmoment ska vara utförda senast Earth Hour 24 mars 2018.

- Sista rapporteringen ska vara inskickad den 8 april 2018.

Rapportera!

Följ länkarna för att rapportera in era bidrag. Länkarna öppnar upp ett mail till kontaktpersonen, där ni kan berätta om vad ni gjort i tävlingen. Bifoga gärna bilder på ert arbete.

1. PLANERA

2. UTFÖRA

3. SPRIDA

Självklart kan ni även rapportera in alla steg på en gång. Då kan ni följa denna länk.

Kontakt

 

För frågor om tävlingen -

Kontakta Therese Wåtz