Foto: Pixabay/CreativeCommons/Jose Antonio Alba

Mat och jordbruk 

Att äta är livsviktigt, lustfyllt och gott - men idag äter vi inte hållbart. Med en kost mer anpassad för vår planet skulle alla bli vinnare – naturen, djuren, andra människor och vi själva.

 

WWF arbetar med matfrågan på flera nivåer i Sverige. Vi arbetar för att vi ska kunna ha ett lantbruk och livsmedelssystem som är bra för miljö, klimat, människor och biologisk mångfald.

 

Här har vi samlat inspiration, goda råd och fakta om hur maten påverkar vår planet. Du kan också läsa om hur WWF jobbar för hållbar mat, samt testa din måltid ur ett klimatperspektiv, i Matkalkylatorn.

 

 

Foto: Pixabay/CreativeCommons/Tracy Lundgren

One Planet Plate

Vill du också ha en levande planet med en rik biologisk mångfald? One Planet Plate är ett enkelt sätt att göra skillnad, både för dig som privatperson och dig som är måltidsleverantör – en måltid i taget. 

Det här är One Planet Plate

 

 

Foto: Syda Productions / shutterstock

Vad ska jag handla och äta?

Vilka certifieringar ska jag titta efter och vilken mat ska jag välja? Här får du konkreta tips för vardagen och hjälp att välja planetsmart i matbutiken.

Planetsmarta tips och inspiration 

 

 

 

© WWF-US/Des Syafriza

WWFs arbete för hållbar mat

Allt från samarbeten med restauranger och matbutiker, till politiskt arbete.  WWF arbetar på flera nivåer för att maten ska bli hållbar.

Några av WWFs projekt och initiativ

 

Foto: Rudy & Peter Skitterians /CreativeCommons / Pixabay

Det hållbara jordbruket

WWF arbetar för att främja ekosystemtjänster och biologisk mångfald i jordbrukslandskapet, för en levande landsbygd och för att lantbrukare ska ha goda förutsättningar att bedriva jordbruk.
WWFs arbete för ett hållbart jordbruk

 

Foto: Pixabay/creativeCommons/Christiane

WWFs vision för hållbar mat

Hur ska vi äta i framtiden för att bidra till en levande planet? Här kan du läsa WWFs vision för hur vi äter och producerar mat i en hållbar framtid.
Vår vision om framtidens produktion 
    av vegetabilier, kött och fisk

 

Hållbar Livsmedelskedja

Företagen har en viktig roll i att hjälpa konsumenter att göra rätt i vardagen. WWF arbetar med ledande svenska livsmedelsföretag i initiativet Hållbar Livsmedelskedja.
Till Hållbar Livsmedelskedjas webbplats

 

 

Film: WWFs Köttguide - Ät mindre men bättre kött

 

 

 

 

 

 

  

  

Senast uppdaterad 2018-09-07

Nyheter

"Vego i världsklass"

Med stöd från PostkodLotteriet drar WWF och Sveriges Olympiska Kommitté igång projektet "Vego i världsklass". Syftet är att utveckla och kommunicera hållbara och klimatsmarta måltider för prestationer i världsklass.

Läs mer

Kommun – så här kan du söka pengar från Klimatklivet

Sök pengar till att införa One Planet Plate i din kommun från Klimaklivet! Vi har gjort en exempelansökan för att guida dig. Har du frågor – hör av dig till mat@wwf.se

 

Läs mig först – intro dokument

Utsläppsberäkning (xls)

 

Dokument från Naturvårdsverket (zip)

Exempel för Grönby kommun (zip)

 

Välj mindre men bättre kött!

 

Du kan bidra till en mer hållbar köttkonsumtion, genom att göra kloka matval som tar hänsyn till naturen, klimatet och djurens välfärd.

 

WWFs Köttguide gör det lätt att välja – ladda ner den som mobilapp, spara ner den som pdf och läs mer här!

Välj rätt fisk!

 

Bidra till ett mer hållbart fiske och vattenbruk (fiskodling) genom att göra medvetna val när du köper fisk och skaldjur.

 

Välj rätt fisk! Kolla WWFs Fiskguide på webben, ladda ner den som mobilapp och läs mer här!

Naturbeteskött

© Ola Jennersten / WWF-Sweden

 

Naturbetesmarker tillhör våra allra mest artrika marker. För att de ska bevaras och utvecklas krävs bland annat en tydlig marknad och efterfrågan på naturbeteskött.

Läs mer om naturbeteskött

Soja och palmolja

Här kan du läsa om soja och palmolja och hur WWF arbetar för att påverka produktionen i en mer hållbar riktning.
Förändrade marknader för bland annat palmolja och soja

 

Hur ska jag tänka kring palmoljan?

Köp bara produkter med palmolja som är certifierad enligt RSPO eller KRAV. Det bör framgå på förpackningen.
Palmolja – viktig men problematisk

 

Problematiken kring soja

Soja – en växande proteinkälla