Gå till huvudinnehållet
WWFmagasin-innanhav1

WWF Magasin

vårt underbara innanhav

Det här handlar om planetens yngsta hav. Nio länder delar dess kuster och nittio miljoner människor bor runt omkring. Det är ett av de värst förorenade haven i världen – men fortfarande rikt på liv och skönhet.

Mattias Klum har ägnat fyra år åt att dokumentera dess gömda liv.
– Jag vill visa hur mycket vi fortfarande har att vara rädda om i Östersjön.

Text: charlotte permell Foto: Mattias klum

ÅR EFTER ÅR har han och hans team dykt, simmat, legat i gömslen, filmat och fotograferat. Han har fångat allt från spiggens lek till örnars jakt och en mängd andra livsformer däremellan.

– Mitt arbete är en kärleksförklaring till allt det fantastiska som fortfarande finns i Östersjön. Många tror att det är ett mer eller mindre ett dött hav när de ser algblomningarnas ärtsoppa, jag vill visa hur mycket fint som gömmer sig därnere, säger Mattias Klum när WWF Eko träffar honom i hemstaden Uppsala.

WWFmagasin-innanhav2
mattias klum om situationen

”Övergödning och nedsmutsning och ett totalt överfiske har gjort att hela ekosystemet skakar i grunden. Mitt arbete är en kärleksförklaring till allt det fantastiska som fortfarande finns i Östersjön.”

 


 

Var med du också och gör skillnad – bli WWF Vän!

Han och medarbetarna är mitt uppe i slutbearbetningen av den film om Östersjön som kommer att visas i TV senare i år. Havets öga är titeln på filmen, bilderna i detta reportage är en exklusiv förhandstitt på materialet.

Det är bilder som kostat oändlig möda att samla in. Östersjön bjuder med armbågen, skulle man kunna säga. Dess grumliga vatten är något helt annat än tropikernas myllrande korallrev.

– Mer än en gång har jag fått höra ”stackare, vilket självmordsprojekt”. Och nej, det är verkligen inte alltid lätt att lokalisera olika livsformer i ett hav med så stora utmaningar som Östersjön, konstaterar Mattias.

– Många har dessutom tyckt att det verkat så negativt och deppigt med Östersjön. Men när man ser sillgrisslor och tordmular fara fram under vattenytan som pingviner så inser man att Östersjön är både urspännande och fantastiskt vacker!

WWFmagasin_innanhav3
FILMen

Bilderna är hämtade ur filmen Havets öga eller tagna i samband med filmandet. Filmen har finansierats av stiftelsen Baltic Sea 2020. Mattias Klum har filmat och skrivit manus med sin hustru och arbetskamrat Iris Alexandrov, som också skapat musiken.

 

Var med du också och gör skillnad – bli WWF Vän!

Mattias har en hel del att jämföra med. I över trettio år har han dokumenterat världens natur och djurliv under fotoexpeditioner till alla kontinenter. Hans bilder har publicerats i en mängd internationella tidskrifter och han var förste svensk att få en av sina bilder på omslaget till National Geographic. Sedan dess har han haft tolv omslagsbilder på samma prestigefyllda magasin. Hans bilder har också visats i en rad olika utställningar världen över.

Han har gjort flera böcker och dokumentärfilmer, bland annat ”Betraktaren”, en livsfilosofisk beskrivning av människans relation till Östersjön som kom 2013. Nu, fem år senare, lägger han alltså sista handen vid en film som mer än något är en hyllning till detta misshandlade hav.

– Östersjön är så drabbat. Övergödning och nedsmutsning och ett totalt överfiske har gjort att hela ekosystemet skakar i grunden, konstaterar Mattias, som i många år använt den plattform hans världsberömda bilder och filmer skapat för att väcka engagemang för miljö och natur.

– Vi känner hela problematiken, men vi agerar inte utifrån det i våra vardagliga val. Det tror jag beror på att vi blir så överväldigade av miljöproblemens omfattning så vi orkar inte. Risken är att när man staplar alla problem ovanpå varann så ser man inte sin egen roll. Därför finns det mycket att påminna om, allt måste sägas många gånger, menar Mattias.

Det är där filmen om Östersjön kommer in i bilden.

– Fascination, empati och passion är enormt starka drivkrafter som gör att man kan mobilisera sig själv för sin samtid och framtid. Jag har haft turen att få jobba med ledande forskare, med WWF. Jag är privilegierad. Det har givit mig enormt mycket. Jag hoppas kunna förmedla den vördnad och respekt jag känner för naturen och naturens samband.

På frågan vad som gripit honom särskilt under dessa år av tålmodigt filmande och letande efter liv i Östersjön så levererar han en lång rad exempel direkt.

– När man får komma nära smådjur och ser dem på individnivå så blir de spännande. Att få se hur det går till när krabbor parar sig. Eller gäddan, som har samma roll i Östersjön som en ensam haj i tropikerna. Att glida fram mot gäddan som lojt patrullerar fram och tillbaka, det är otroligt häftigt. Gäddan, aborren, mörten, de är så coola när man väl kommer nära!

– Eller när jag filmade skrubbskäddan vid ålgräsängen. Det var god sikt och vackert ljus, solen silades ner genom vattnet. Jag vande henne gradvis vid min närvaro och kunde komma närmare och närmare. För mig var det en så stark upplevelse när jag var alldeles intill och kunde filma hennes ögon som låg där och plirade, berättar Mattias entusiastiskt och fortsätter:

– Vi behöver se henne och alla andra ambassadörer för Östersjön som finns därnere, vi behöver se dem för att orka kavla upp ärmarna och säga att nu är det nog, nu räcker det med båtbottenfärger och orenade avlopp. Alla kan göra en insats för Östersjön. Vi står verkligen vid vägskälet där vi måste välja den hållbara vägen – vi har inte råd att misslyckas.

Den här artikeln är en del av WWF Eko nr 1-2018.
Bli WWF Vän du också för att få tidningen digitalt eller i pappersform direkt hem i din brevlåda.

Här kan du bli WWF Vän

Dela gärna:

Senast ändrad 27/11/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se