I början av januari 2025 publicerade Världsekonomiskt forum sin riskrapport över de mest betydande samhällsriskerna för mänskligheten på två och tio års sikt. Med en tioårshorisont är de fyra största riskerna alla miljörelaterade, nämligen: extremväder, förlust av biologisk mångfald och ekosystemkollapser, kritiska förändringar av jordens system, samt brist på naturresurser. Det är förstås ett skrämmande scenario, men positivt att såväl natur- som klimatrelaterade risker lyfts av andra aktörer än oss inom miljörörelsen för att få bred förankring i samhällsdebatten. På WWF ser vi till exempel ett stort intresse från näringslivet för att lära mer om och arbeta aktivt med att adressera risker och möjligheter kring biologisk mångfald. Detta är mycket glädjande och vi jobbar aktivt med fler sätt för företag att engagera sig tillsammans med WWF.
Inte minst gav näringslivet uttryck för sitt stora intresse både vid lanseringen av vår flaggskeppsrapport Living Planet Report i oktober 2024 samt vid vårt seminarium tillsammans med Naturskyddsföreningen i november, när vi presenterade utkastet till ett naturpolitiskt ramverk inför näringsliv, forskare, civilsamhällets och statens representanter.
WWF refererade på seminariet till den larmsignal som vår Living Planet Report 2024 skickar oss där det skett en katastrofal genomsnittlig minskning i populationsstorleken av 35 000 undersökta bestånd av ryggradsdjur, mellan åren 1970 och 2020. Vi poängterade att det krävs en bredd i det statliga engagemanget och att politiken måste ge näringslivet de långsiktiga spelreglerna. Det är här som ett naturpolitiskt ramverk med ”Naturlagen” kommer in – en samlad politik för naturen, precis så som klimatfrågorna har fått i Klimatlagen, det klimatpolitiska rådet mm. Stärkta av reaktionerna fortsätter arbetet med ramverket.
WWF Sverige har under 2024 stärkt vår position i det globala WWF-nätverket. Undertecknad (Gustaf) har tagit plats i den globala ledningsgrupp (Network Executive Team), vilket ger större möjligheter att föra upp frågor på agendan som vi i Sverige ser som viktiga. Ämnen som inkluderande naturvård ligger oss varmt om hjärtat, där fattigdomsbekämpning, jämställdhetsfrågor och demokratifrågor är instrumentella komponenter i ett lyckat naturvårdsarbete, för såväl människa som natur.
WWF Sveriges tidigare styrelseledamot professor Alexandre Antonelli – en av världens mest citerade och framstående forskare inom biologisk mångfald – valdes i höstas in till WWFs globala styrelse med start från 2025. Vi ser fram emot hur Alexandre kommer att bidra med sin expertis till gagn för WWF internationellt, på samma sätt som han varit viktig för WWF Sverige. Att arbeta på vetenskaplig grund är en av WWFs grundpelare. Ekonomiskt är det utmanande tider för många aktörer i civilsamhället och det syns även i WWF Sveriges ekonomiska rapport. Såväl privatpersoner som näringsliv har det ekonomiskt svårt, vilket påverkar givandet. Här är vi enormt tacksamma för alla som fortsätter att stödja WWF. Det betyder att vi kan vara en stark kraft och utföra välbehövliga naturvårdsprojekt. En riktig solskenshistoria har vårt fyraåriga projekt Återskapa Östersjöns Livskraft varit, finansierat av Postkodlotteriet. Projektet är det största enskilda naturvårdsprojektet i Sverige med sina 27,8 miljoner. En insats av helt annat slag som engagerade stora delar av det svenska folket var igelkottsveckan i augusti då Sveriges första nationella igelkottsräkning utfördes av allmänheten, med ett enormt medialt genomslag och 50 000 inrapporteringar. Läs gärna mer om allt detta i årsredovisningen, men även om annat arbete som WWF utför, ofta tillsammans med fantastiska samarbetspartners. Tack också till alla er. Som vi på WWF säger – Together Possible!
Läs årsrapporten för 2024