Gå till huvudinnehållet
floddelfin

Hopp om floddelfinernas framtid

Floddelfiner, även kända som sötvattensdelfiner, lever i floder och insjöar i Sydamerika och Asien. Det finns totalt sex arter av delfiner och tumlare som lever i sötvatten, alla är starkt eller akut hotade. De främsta hoten kommer från ett ohållbart och i vissa fall illegalt fiske, utbyggnad av vattenkraftsdammar och annan infrastruktur som förstör delfinernas habitat, samt föroreningar och gifter från exempelvis gruvindustri. 

Det är viktigare än någonsin att rädda floddelfinerna, inte bara för arternas överlevnad, utan också för att deras hälsa ger en stark indikation om hur floderna mår. Miljontals människor är beroende av de stora floderna i Asien och Sydamerika, därför är den biologiska mångfalden här av stor betydelse även för människan. För att bevara floddelfinerna krävs samordnade insatser på både lokal, regional och global nivå, något som WWF har arbetat med i över två decennier.  

 

WWFs långvariga engagemang ledde år 2023 till att 11 sydamerikanska och asiatiska länder undertecknade den globala överenskommelsen Global Declaration for River Dolphins, vars mål är att stoppa nedgången av alla floddelfinsarter samt stärka de mest sårbara populationerna.  Den syftar också till att förbättra flodernas hälsa, genom åtgärder som att skapa skyddade områden, minska föroreningar och främja hållbart fiske. 

– Att länderna gemensamt enats om en väg framåt för att rädda floddelfinerna är historiskt. Det är otroligt glädjande och viktigt att vi agerar kraftfullt och minskar hoten från oss människor. Nu finns hopp om överlevnad för dessa arter, säger Stina Nyström, biolog och expert på valar, delfiner och tumlare hos WWF Sverige. 

Irrawaddydelfin i Kambodja

I Kambodja respektive Myanmar bedrivs ett flertal insatser för att rädda två akut hotade populationer av irrawaddydelfiner.  Något som är unikt för delfinerna i Myanmar är att de i generationer samarbetat med lokala fiskare, vilket blivit en kulturell symbol för floden. Genom samspelet hjälper delfinerna fiskarna att lokalisera fiskstim genom att slå med stjärtfenan och på så sätt signalera när fiskaren ska kasta sina nät. Näten som kastas ut orsakar kaos i fiskstimmen – vilket i sin tur underlättar för delfinerna att fånga fisk.  

 

I Myanmar uppskattas att endast 79 delfiner finns kvar, baserat på data från 2020, men tack vare ett projekt som delfinansierats av WWF Sverige har delfinpopulationernas tillstånd förbättrats. Genom initiativet Dolphin Guardians har lokala fiskare utbildats till väktare och fått i uppgift att övervaka och rapportera in observationer av delfiner samt förekomsten av hot och döda djur. Genom regelbundna möten mellan WWF och väktarna utbyts kunskap, vilket bidrar till att säkra delfinernas framtid.  Tack vare detta framgångsrika initiativ, uppmätte man 2024 att dödligheten av delfiner hade minskat med 80 procent sedan 2020.  

 

I Kambodja arbetar WWF sedan mer än 20 år tillbaka för att rädda Mekongflodens sista omkring 90 irrawaddydelfiner. Genom patrullering och samarbete med lokalsamhällen och myndigheter minskar vi bifångst av delfiner i fiskenät och bekämpar illegalt elektrofiske.  

– Breda partnerskap, där allt från lokalsamhällen till företag och regeringar samarbetar kring naturvårdsinsatser, är en nyckel till framgång, säger Stina Nyström.  

WWF Årsrapport 2024

Årsöversikt 2024

Här i Sverige har vi fått känna på klimatförändringarnas konsekvenser med till exempel erosion som följt i översvämningars och stormars väg. Här vill såväl WWF som svenska folket se mer kraftfulla åtgärder. En omfattande Kantarmätning i mars 2023, beställd av WWF, visar att 71 procent av svenska folket vill att regeringen gör mer för att begränsa klimatförändringarna.

Läs hela rapporten

Dela gärna:

Senast ändrad 13/05/25

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se