Gå till huvudinnehållet

Goda resultat|2020

Miljontals annonser om handel med vilda djur borttagna

illegalhandel-wwf

WWF har tillsammans med nätverket TRAFFIC* och IFAW (International Fund for Animal Welfare) under de senaste åren arbetat hårt för att företag med internetförsäljning ska ta bort annonser med vilda djur och växter samt produkter av sådana. Arbetet har varit mycket framgångsrikt över hela världen, men mest i Kina, där försäljningen på nätet minskat och där miljontals annonser om försäljning tas bort årligen.

Men denna brottslighet finns även på hemmaplan. I Sverige dömdes en man i oktober till ett år och fyra månaders fängelse för grovt artskyddsbrott och smuggling. Han har bland annat sålt smycken dekorerade med djurdelar från hotade arter på Facebook. Den fällande domen sänder tydliga signaler om allvaret i den här typen av artskyddsbrott. Personer som säljer till exempel fjädrar, klor eller tassar riskerar böter och fängelse. WWF hoppas att detta kan vara starten för att kontrollera denna marknad ännu mer i Sverige.

WWF har under lång tid arbetat för att stoppa illegal handel med arter och produkter av djurdelar. En viktig del i arbetet är att stoppa internethandeln. I förlängningen får då många djur och växter vara kvar i naturen där de ska vara.

* WWF driver nätverket TRAFFIC tillsammans med IUCN. TRAFFIC arbetar med att kartlägga handeln med vilda djur och växter samt stoppa den illegala handeln. I Sverige finns TRAFFIC representerat genom TRAFFIC Europe.

Bli Planetfadder

Dela gärna:

Senast ändrad 04/01/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se