Foto: Martin Harvey / WWF-Canon

 

 

Historiskt beslut – Kina förbjuder handeln med elfenben!

2018-01-09

Sedan den 1 januari 2018 är det olagligt att köpa och handla med elefantbetar i Kina, som har varit världens största lagliga elfenbensmarknad. I praktiken betyder det att både alla som har licens för att bearbeta nytt elfenben och alla elfenbenshandlare måste lägga ned sin verksamhet med omedelbar verkan.

 

Afrikanskt elfenben beslagtaget i Port Kelang, Malaysia. Foto: Elizabeth John / WWFVid årsskiftet 2018 förbjöds all handel med elfenben i Kina. I samma ögonblick upphörde den elfenbenshandel som varit sanktionerad av staten i sammanlagt 28 år efter att ett internationellt förbud mot handel med elfenben infördes 1990.

– Detta förbud visar på gott ledarskap och stor beslutsamhet från Kinas sida när det gäller att komma tillrätta med den ohållbara handeln med elfenben. Handelsförbudet är ett viktigt bidrag i kampen för att rädda Afrikas elefanter, säger Lo Sze Ping, generalsekreterare för WWF i Kina.

– Handelsförbudet innebär att vi börjar 2018 ett steg närmare en värld där vi utrotar efterfrågan på elfenben, inte våra elefanter, sa Fred Kumah, WWFs Afrikachef, efter det glädjande beskedet. Nu hoppas vi att Kina vill hjälpa oss påverka andra länder i Asien, framför allt Laos, Thailand, Myanmar och Vietnam, att följa deras exempel och förbjuda elfenbenshandeln.

Elfenbensprodukter i en souvenirbutik Namibia. Foto: Folke Wulf / WWF-Canon.USA beslöt sommaren 2016 att stänga ner stora delar av sin elfenbenshandel och slöt då en överenskommelse med Kina om att göra samma sak – något som nu blivit verklighet.

Utöver Kina har i dagsläget 18 andra asiatiska och afrikanska länder antagit nationella avvecklingsplaner för elfenben. Myndigheterna i Hongkong har meddelat att deras elfenbenshandel ska avvecklas från 2021, något som WWF menar är alldeles för sent.

Mats Forslund, som är expert på handel med hotade arter på Världsnaturfonden WWF, kallar Kinas beslut ”historiskt”. Han tror också att det kommer att ha dämpande effekter på den svarta marknaden.

Afrikanska elefant. Foto: Martin Harvey / WWF-Canon– Det finns väldigt mycket smugglat elfenben i Kina som blir svårare att få ut på marknaden när handeln har förbjudits, säger han. Många kinesiska företag som handlar med elfenben kommer nu att tvingas stänga. Samtidigt är Kinas illegala handel med elfenben världens största.

Enligt en omfattande kartläggning som gjordes av WWF och TRAFFIC i Kina, var det bara 19 procent av de tillfrågade som kände till att handeln med elfenben hade blivit olaglig. Närmare hälften av de tillfrågade, 42 procent, hade tänkt köpa elfenben i framtiden, men andelen föll till 18 procent när de fick kännedom om förbudet.

För att möta den globala efterfrågan på elfenben dödades omkring 100 elefanter per dag under 2011 när tjuvjakten var som värst, enligt Förenta Nationerna (FN). Nu tjuvskjuts ungefär 20 000 elefanter per år, även det en alldeles för hög siffra för att elefanterna ska kunna finnas kvar långsiktigt. Den brutala slakten har upprört en hel värld.

Förhoppningen är nu att det kinesiska förbudet ska minska efterfrågan på elefantprodukter och bidra till att färre elefanter dödas.

Håkan Wirtén. Foto: Birgit Leistmann-Walsh– Det finns inga enkla lösningar för att skydda elefanterna, deras livsmiljöer och den rika biologiska mångfald som de är en viktig del av, säger Världsnaturfonden WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén. Utmaningarna är många, till exempel att hindra online-handel med elfenben, förhindra att lager med elefantbetar bjuds ut till försäljning och inte minst se till att tjuvjägare hamnar inför rätta. Men att förbjuda handeln med elfenben och därigenom minska efterfrågan är ett viktigt steg på vägen.

Senast uppdaterad 2018-01-09

Fakta: Statussymbol i Kina

Att äga elfenben är högsta status i Kina och många föremål tillverkas enligt tradition av elfenben, till exempel många smycken och ornament, snidade betar och ätpinnar.


På kinesiska används ordet ”elefanttand” för att beskriva elfenben, vilket har visat sig vara ett ödesdigert faktum. För tio år sedan gjorde organisationen Fund for Animal Welfare en undersökning hos befolkningen gällande elfenben. Så många som 7 av 10 av de tillfrågade kineserna hade ingen aning om att elefanterna dödades för att komma åt elfenbenet utan trodde att det handlade om att ta elefanternas tänder.

Råd till turister

WWFs konsumentråd finns i foldern ”Semesterhälsningar från WWF – Köp inte våra liv”.

 

Ladda ner guiden