Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|21 dec, 2021|Pressmaterial

Människor och djur hotas av torkan i Kenya

Torkan i norra Kenya fortgår och läget är akut. Lokalbefolkningen riskerar att svälta när deras boskap dör. Många vilda djur, som giraffer, har redan gått under i torkan och utrotningshotade hirolaantiloper riskerar också att dö.

Torkan i Kenya får katastrofala följder för människor och djur. Den senaste tiden har exempelvis dussintals giraffer dött. Foto: WWF Kenya 

–Det är andra året i rad som norra delen av Kenya drabbas av en onormal torka och det är en katastrof. WWF Kenya har vädjat om akutstöd och WWF Sverige är ett av de kontor som hörsammat detta och vi bidrar nu med 1,5 miljoner kronor, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Bristen på nederbörd är som störst i fyra län (Wajir, Garissa, Isiolo och Marsabit) i norra Kenya, men totalt är över 20 län drabbade.

Kenyas president Uhuru Kenyatta deklarerade i september att landet befinner sig i krisläge. Organisationer som Unicef och Röda Korset bidrar med vatten och mat till utsatta människor i området. Totalt bor det cirka två miljoner människor i regionen.

– Så mycket som 60 procent av boskapen har dött i vissa områden. Det man ser nu är att utmärglad tamboskap blir enkla byten för vilda rovdjur i deras jakt på föda, säger Åsa Fahlman, veterinär och artexpert hos WWF.

Flera vilda djurarter drabbas av torkan, vilket kan slå hårt på utrotningshotade arter som spetsnoshörningen och hirolaantilopen om inte hjälp når fram. Det var ont om mat och vatten redan innan torkan slog till. Dussintals giraffer, gerenukgaseller och bufflar i Garissa, Wajir och Tana River och delar av Meru nationalpark har svultit ihjäl den senaste tiden. Girafferna är några av de vilda djur som drabbas värst.

– Lejon och hyenor är de rovdjur som framför allt dödar tamboskap och det leder till ökade konflikter med lokalbefolkningen. De stödinsatser som WWF ska bidra till är bland annat inhägnader som skyddar boskapen mot rovdjur. Samtidigt kommer stödutfodring sättas in och vattenresurser säkras för både boskap och vilda djur, fortsätter Åsa Fahlman.

Det pågår flera andra insatser med att hjälpa de utsatta djuren. Vid Lewa Wildlife Conservancy exempelvis har naturvårdare startat ett kompletterande stödutfodringsprogram riktat till framför allt noshörningshonor med ungar och gamla noshörningar för att rädda dem från att svälta ihjäl.

–Stödinsatserna som WWF Kenya nu gör för djurlivet i det här området kan delas upp i tre faser. Den första beräknas pågå till mars, med målet att minska dödligheten. Det gör man genom att förse boskapen och vilda djur med vatten och hö. Det körs in med lastbilar, fortsätter Åsa Fahlman.

En del av pengarna går till tält och träning av de parkvakter som utför hjälparbetet, plus boskapsinhägnader. I andra fasen ska man borra efter nya vattentäkter och skapa nya vattenhål. På längre sikt måste man också jobba med att hitta alternativa sysselsättningar för de här människorna, så att de inte enbart är beroende av boskapsskötsel.

Åsa Fahlman kan se samband mellan klimatkrisen och de längre och tätare torrperioderna.

–Det är tydligt är att torrperioderna ökar i antal. Tidigare inträffade de mellan vart femtonde till tjugonde år, men nu inträffar de någonstans mellan vartannat år och var femte år. Och då hinner tyvärr inte naturen återhämta sig däremellan.

FAKTA

WWFs akutstöd

 Alla kan vara med och bidra till framtida insatser: Bli Planetfadder www.wwf.se/planetfadder

Hirolaantilopen: Denna antilop finns numera enbart i ett område på gränsen mellan nordöstra Kenya och sydvästra Somalia. Den brukar kallas världens mest hotade antilop och är gulbrun eller brun och har långa, vassa horn. På 1970-talet fanns uppskattningsvis cirka 10 000 hirolaantiloper, men i dag uppgår den totala populationen till mindre än 500 individer. Källa: IUCN

Spetsnoshörningen:

Spetsnoshörningen kallas även svart noshörning och har liksom andra arter av noshörning drabbats hårt av tjuvjakt sedan flera decennier. Av världens kvarvarande cirka 5.500 spetsnoshörningar finns ca 850 i Kenya (år 2020). Just i Kenya har tjuvjakten minskat  på senare år– år 2020 dödades ingen spetsnoshörning av tjuvjakt i Kenya, vilket är unikt. Men i norra Kenya hotas nu dessa noshörningar av torkan. Källa: WWF

Har du frågor, kontakta: 
Åsa Fahlman, veterinär och artexpert, asa.fahlman@wwf.se, tel 073-6825640
Nina Schmieder, pressekreterare WWF, nina.schmieder@wwf.se, tel 073-5862622

Dela gärna:

Senast ändrad 27/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se