– Över 50 000 observationer kom in under förra årets igelkottsräkning. Kan vi slå det i år? Vi vill få mer information om den älskade igelkotten, som klassas som nära hotad både i den svenska och internationella rödlistan över hotade arter, säger Gustaf Lind generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.
Igelkotten minskar i antal även på fler håll i Europa, bland annat i Danmark och Storbritannien. Igelkottarnas naturliga livsmiljöer är lövskogsdungar, gles lövskog och småbrukat landskap, det vill säga landskap som har förändrats dramatiskt och ersatts av homogena odlingslandskap och planterade barrskogar. Igelkotten har alltså levt nära oss människor under lång tid. Men i takt med att jordbrukslandskapet blivit väldigt likformat har trädgårdarna blivit allt viktigare livsmiljöer för våra taggiga vänner.
– Låt oss välkomna igelkottarna i våra trädgårdar. Lövhögar och lite skräp i hörnen gynnar skalbaggar och maskar, som är igelkottens mat. Och de är bra gömställen för igelkotten, som ju är uppe på natten, säger Jessica Ångström, art-och naturexpert på WWF.
Syftet med att WWF bjuder in allmänheten till denna medborgarforskning är att förstå varför igelkotten minskar i antal. All statistik från Igelkottsveckan skickas vidare till Artdatabanken på Sveriges Lantbruksuniversitet, som WWF samarbetar med.
Totalt observerades 28 662 levande igelkottar och 2 572 döda under förra sommarens räkning. SLU Artdatabanken, tillsammans med en student från Umeå universitet, jämförde sedan antalet rapporterade kottar i olika län med rapporter av andra däggdjur. Det ger en siffra som kan jämföras mellan olika områden och över tid.
Analysen visar att Gotland är det län där igelkottar är vanligast, medan de är mest sällsynta i Jämtland.
– Ett mönster över hela landet är att igelkottar trivs nära människor. De söker sig ofta till städer och samhällen med mycket grönytor, parker och trädgårdar med lövträd och buskage, säger Jessica Ångström, art- och naturexpert på WWF.
Förutom att observationerna ger oss en lägesbild, är poängen att informationen kan användas framöver, för att följa trenderna och se hur populationen ökar eller minskar över tid, såväl lokalt som nationellt.
Under Igelkottsveckan förra året rapporterades också över 2500 döda igelkottar in, varav cirka nio av tio hade dött i trafiken.
– Igelkottar är vanligare i södra Sverige där det finns mer lövskog. Men de verkar också vara mer frekventa i hela norra Sverige. Kalla vintrar verkar inte heller vara en alltför stor utmaning för igelkottarna, säger Jessica Ångström.
Inför årets igelkottsräkning vill Jessica Ångström också vända sig till nya och gamla igelkottsväktare, som gör ett viktigt jobb under Igelkottsveckan:
– Jag vill verkligen tacka alla igelkottsväktare som deltog i räkningen förra året. Och vi hoppas att ni är med även i år igen! Som igelkottsväktare kan man vara med och räkna igelkottar, men också inspirera andra att delta och tipsa om vad man själv kan göra för att hjälpa igelkottarna, säger Jessica Ångström.
Anmäl ditt intresse till Igelkottsveckan den 11-17 augusti här, alternativt skanna QR-koden här:
Rapportera dina observationer under Igelkottsveckan 11-17 augusti här, alternativt skanna QR-koden nedan. Rapportera in de igelkottar du ser, både levande och döda – och om du inte ser några igelkottar alls, för det är också en viktig observation i kartläggningen.
Fakta: Här är igelkottarna vanligast i Sverige enligt 2024 års igelkottsräkning
1. Gotlands län
2. Östergötlands län
3. Skåne län
4. Hallands län
5. Blekinge län
6. Örebro län
7. Kalmar län
8. Gävleborgs län
9. Jönköpings län
10. Värmlands län
11. Västra Götalands län
12. Södermanlands län
13. Kronobergs län
14. Västmanlands län
15. Stockholms län
16. Dalarnas län
17. Norrbottens län
18. Västerbottens län
19. Uppsala län
20. Västernorrlands län
21. Jämtlands län
FAKTA Tips om igelkottar
Ladda ner en varningsskylt
Under Igelkottsveckan 2024 uppgavs 9 av 10 ha blivit dödade i biltrafiken. Sätt upp en varningsskylt i ditt område för att minska olyckorna. Här kan du ladda ner skylten. Tänk på att kolla med din kommun innan du sätter upp en skylt vid allmän väg.
Hjälp en igelkott i nöd
Om du hittat en igelkott som ser ut att behöva hjälp, så kontakta en viltrehabiliterare, som är godkänd av länsstyrelsen. Kontaktuppgifter finns hos Riksförbundet för Katastrofhjälp – Fåglar och Vilt. Du kan också prova att kontakta din lokala veterinär, en del tar också hand om vilda djur. Hitta viltrehabiliterare här.
Bli Naturfadder
Stöd WWFs igelkottsarbete som månadsgivare här.
FAKTA Läget för igelkotten
Igelkottar klassas som nära hotad både i Sverige (Artdatabankens rödlista) och sedan i höstas även internationellt (Internationella naturvårdsunionen IUCNs rödlista). Om du hittat en igelkott som behöver hjälp, kontakta en viltrehabiliterare som är godkänd av länsstyrelsen. Riksförbundet för Katastrofhjälp – Fåglar och Vilt har kontaktinfo. Du kan också kontakta en lokal veterinär, vissa tar hand om vilda djur.
Om du hittar en död igelkott så kontakta gärna SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt som analyserar igelkotten och eventuell orsak till att den har dött. Läs mer här. De ställer upp även under igelkottsveckan.
FAKTA Tips till trädgårdsägare
Som trädgårdsägare har du flera möjligheter att bidra till djurens välbefinnande samtidigt som du själv får chansen att njuta av deras närvaro. Att ha en vattenkälla i trädgården är något som många djur uppskattar. Vi kan ge igelkottar en extra energikick genom att erbjuda lite kattmat. Småfåglar och ekorrar kan lockas till din trädgård med frön och nötter.
Dessutom finns möjlighet att göra en stor insats för våra pollinerande insekter. Lämna gräsmattan oklippt och låt trädgårdens hörn vara lagom stökiga med löv och rishögar, där flera olika insekter trivs. 97 av våra 270 vilda bin är idag hotade och du kan hjälpa till genom att sätta upp insektshotell och plantera växter som är rika på pollen och nektar, till exempel bärbuskar och kryddväxter. Var med i WWFs initiativ “Gör Sverige vildare” och få fler tips på vad du kan göra för att hjälpa våra pollinerande superhjältar.
FAKTA Svenska postkodlotteriet
WWF och Nordens Ark har fått 21,5 miljoner kronor av Svenska Postkodlotteriet för att vända trenden och stötta ett tiotal hotade svenska arter, bland annat igelkotten. Igelkotträkningen är en del av det projektet. Nordens Ark ska också bygga ett igelkottshägn som visar hur man kan göra sin trädgård mer igelkottsvänlig.
FAKTA Om igelkotten
- Den går i vinterdvala och sänker sin kroppstemperatur till 4 grader.
- Den är ett nattlevande djur, och ses bäst i skymning eller gryning.
- Igelkotten har 5000-7000 taggar som denbrukar gnida in med spott. Man vet inte riktigt varför.
- När igelkottsungar föds är taggarna inbäddade i en mjuk, vätskefylld hud, så att inte mamman ska skada sig när hon föder dem.
- Kosten består av skalbaggar, maskar och sniglar. Men även lite bär och svamp kan slinka ned.
- I världen finns 17 arter av igelkott.
Kontaktpersoner

