Gå till huvudinnehållet
Järv

Järv i skogslandskap

EUROPAS STÖRSTA MÅRDDJUR

Tidigare var observationer av järv utanför fjällen och fjällnära skogar mycket ovanligt. Idag finns det en etablerad stam av järvar i skogslandskapet som både ökar i antal och utbredning. WWF var med och startade den viktiga järvforskningen.

Järven är Europas största mårddjur. Den är kraftigt byggd och har stora tassar. Pälsen är mörkbrun eller brunsvart med ett ljusare band längs sidorna. Järven är cirkumpolär, dvs. den finns över hela det norra halvklotet.

Järven är ett sällsynt rovdjur men den har faktiskt ökat i antal och expanderat från fjällkedjan. Numera skymtas den i skogsområden i norra Värmland och södra Dalarna.
WWF stödjer forskning på skogsjärvar i Sverige. Spridningen och expanderingen är intressant i många olika avseenden och den innebär att järvar flyttar ner till områden där tex vargar också lever, men där varken ren eller bestående snö är lika vanliga inslag som i fjällkedjan.

I skogslandskapet förses järvar med GPS-halsband. Tack vare dessa halsband kan forskarna analysera hur järvarna rör sig, vilka platser de väljer för sina lyor, var de slår sig ner, hur stora revir de har och vilka bytesdjur de föredrar.

WWF startade viktig forskning

WWF var med och startade forskningen på järv i Sverige och stöttar den fortfarande, nu för att få veta mer om hur järven lever i skogslandet.

Forskningens målsättning är att ge svar på en rad olika frågeställningar och utöka kunskapen om järvarna och vilka faktorer som påverkar och/eller begränsar deras spridning söderut. I dessa områden är det intressant och viktigt att studera var järvarna slår sig ner, hur deras lyor ser ut och var de finns samt vilka bytesdjur järvarna framförallt väljer. Dessutom undersöker forskningsprojektet hur man an inventera järv i skogsområden effektivt när spårsnö inte är någon garanti.

Järv

Senast ändrad 02/06/20

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se