Foto: David Fleetham / Naturepl.com / WWF

Hav och Fiske

Visste du att haven producerar ungefär hälften av allt syre på planeten? Att haven mår bra är helt avgörande för vår hälsa, matförsörjning och för miljontals jobb i världen – ja för hela mänsklighetens framtid.

 

Var med och rädda haven du med!

Vill du också bli en del av lösningen för världens hav?
Läs mer om vårt arbete och vad du kan göra för haven på sidan Rädda Haven.

 

Så kan du hjälpa haven Foto: Shutterstock

Så kan du hjälpa haven

Utöver att uppmana regeringen och dina lokalpolitiker att värna om våra hav, sjöar och vattendrag, finns det mycket du kan göra för en bättre havsmiljö.

Läs och dela gärna våra tips!


 

Arktis

Arktis är det största och minst fragmenterade av de bebodda områdena på jorden. Det finns många stora hot som klimatförändringar, sjöfart och föroreningar.

Arktis i förändring

Östersjön. Foto: Germund Sellgren

Östersjön

WWF arbetar för att skydda Östersjön från överfiske, stoppa övergödningen, stoppa farliga utsläpp av miljögifter, skapa säkrare sjöfart och minska oljeutsläpp.

Rädda Östersjön


Jordens befolkning är beroende av havet. Foto: Brent Stirton / WWF 

Hav i världen

Mer än en tredjedel av jordens befolkning bor längs kusten. Hundratals miljoner människor är beroende av fisk och andra havsresurser för sitt livsuppehälle.

Havet som försörjning

 

 

Senast uppdaterad 2018-03-19

Välj rätt fisk!

 

Bidra till ett mer hållbart fiske och vattenbruk (fiskodling) genom att göra medvetna val när du köper fisk och skaldjur.

 

Välj rätt fisk! Kolla WWFs Fiskguide på webben, ladda ner den som mobilapp och läs mer här!

Rapport:
Stockholms framtida havsområden

Stockholms framtida havsområden

Många faktorer påverkar den marina miljön i Stockholms län. Rapporten identifierar hot mot havets ekosystem och på vilket sätt havsförvaltning och planering av havet kan förbättras och effektiviseras. Allt för att säkra en fungerade blå ekonomi och naturliga havsmiljöer i framtiden.

 

Ladda ner rapporten (36 mb)

Lyssna på podden "Djuriskt kul"

Djuriskt Kul

 

Teman som fortplantning, relationer, föräldraskap och matvanor tas upp i denna podd om djuren i haven. Programledare är Hanna Hellquist som samtalar med WWFs havsexperter Tom Arnbom och Inger Näslund.
Lyssna på podden här