Mattias minskar på köttet med vegetarisk matkasse

Ett bra och enkelt sätt att dra ner på köttätandet är att prenumerera på en vegetarisk matkasse varannan vecka. Mattias Goldmanns familj har testat flera vegetariska matkassar och är jättenöjda.

– Vi brukar spara recepten som följer med och när de legat framme har våra köttätande vänner fotat av dem med sina mobiltelefoner.
Vem behöver inte middagsinspiration emellanåt?

 

– Det är lätt att fastna i gamla vanor med vad man handlar och äter. Och då är det också lätt att gå på butikernas lockvaror som säljer kött billigt, säger Mattias Goldmann, VD för tankesmedjan Fores.

 

– Visst, vegokorv kan vara dyrt, men det händer nästan aldrig att man köper en grönsak för 250 kronor kilot. Häromdagen åt vi rödbetssoppa för 3,90 kronor per kilo.

Mattias Goldmann äter kött ibland. Men han har dragit ner på det markant.  Det är klimat- och resursaspekterna som får honom att avstå. ”Jag insåg att det viktigaste inte är att inte äta kött, utan att väldigt många fler äter mindre kött.”

Kött äter han sisådär fyra gånger i månaden.

– Som "köttfri måndag" fast tvärtom.

Då vill Mattias ha bra kött, till exempel älgkött från älg som hans kompis skjutit.

– Då är det ju tråkigt att säga nej, säger Mattias och fortsätter:
– Min 12-åriga dotter är striktare än jag, hon äter inte kött för att hon gillar djur. Och för att hon tycker att klimatfrågan är viktig. Men hon är som ungar är mest. Är det hamburgerkväll så är det en höjdarkväll – även om den är vego. Hennes kompisar på besök har också gillat maten, eller inte ens märkt att den är vegetarisk. 

 

 


Ät rätt för miljö och hälsa med WWFs Live Well-kostråd

Världsnaturfonden WWF arbetar för att säkra en rättvis tillgång på hälsosam mat för alla inom gränserna för en planet, och du kan bidra genom att göra kloka matval som är bra för både kropp och miljö. En bra åtgärd för klimatet är att äta hälsosamt, och att det inte alls behöver bli dyrare. Det visar projektet LiveWell som WWF deltagit i sedan 2012. Följ gärna kostråden som tagit fram inom projektet:

 

 • Ät mindre kött
 • Ät mer grönsaker och fullkorn
 • Ät varierat
 • Släng mindre
 • Ät certifierat
 • Ät mindre fett, socker och salt

Mer om kost och Live Well-projektet på wwf.se/mat

 

Så slipper du slänga mat

Idag slängs ungefär en tredjedel av all mat som produceras, vilket ger stark klimatpåverkan helt i onödan.

 • Tänk på att "bäst före" inte betyder "dåligt efter". Lukta och smaka för att avgöra om maten går att äta. Ägg i kylskåp håller exempelvis flera månader efter utsatt datum.
 • Planera inköpen så att färskvarorna hinner ätas upp innan de blir dåliga.
 • Använd kylskåpet rätt. Sätt mejerivaror och kött där det är som kallast, grönsaker där det är varmare och förvara gärna även nötter och frön kallt.
  Fler tips på Min Vardag

Enkelt äta mer klimatsmart

Alla miljövänner som tycker det här med att äta klimatsmart är knepigt, borde prata med WWFs matexpert Anna Richert. Hon får det att låta hur lätt som helst.
– Ät hälsosamt och minska svinnet. Man kan få ned sin klimatpåverkan med ungefär en fjärdedel bara genom att göra det.
 Men att äta hälsosamt, vad innebär det?
– Ät mer frukt och grönt, och ät varierat. Det som är så bra är att du genom att äta hälsosamt automatiskt gör miljön en stor tjänst.
 En påse skumbananer påverkar faktiskt klimatet lika mycket som en portion griskött
Matexpertens bästa tips

 

Senast uppdaterad 2017-02-03

Köttguiden från WWF

 

Köttguiden i lång version

Köttguiden i miniformat 

 

Köttguiden som app

Köttguiden som app

Köttguiden finns även som mobilapp för Android och iPhone.

Ladda ner Köttguiden app


Allt om Köttguiden

Att äta mindre men bättre kött är något av det viktigaste du kan göra för vår planet. Köttguiden hjälper dig att välja rätt när du väl äter kött. Läs mer på:
wwf.se/kottguiden

WWFs guide till fisk och skaldjur


Fisk är nyttig mat och de flesta av oss skulle säkert må bra av att äta mer fisk. Det är viktiga är bara att välja rätt sort. Använd WWFs Fiskguide när du köper fisk – så kan du hjälpa till att minska utfiskningen av våra hav.

 

Ladda ner WWFs Fiskguide >