Religiösa ledare i Afrika vill stoppa tjuvjakten på elefant – WWF vädjar om ökat stöd till parkvakterna 

2012-09-26

Religiösa ledare i Afrika vill ta krafttag mot den illegala jakten på vilda djur. För första gången samarbetar kristna, muslimska, hinduiska, judiska, buddhistiska och traditionella religioner i Afrika mot tjuvjakten som riskerar att utrota kontinentens elefanter och noshörningar. WWF välkomnar stödet.

 

– Många afrikanska lokalsamhällen har en religiös tro som vägleder hur människor lever sina liv. Ligorna med tjuvjägare använder sig alltid av bybor som vägvisare och bärare. Att ett 50-tal religiösa ledare nu uppmanar sina församlingar att se slakt av elefanter och noshörningar som ett allvarligt brott är ett viktigt stöd. Det kan bidra till att vända den fruktansvärda situation vi står inför, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.
 
Ökat stöd till parkvakterna står också högt upp på de utsatta ländernas och naturvårdarnas önskelista i kampen mot tjuvjakten. Parkvakterna spelar en nyckelroll för att skydda elefanter och noshörningar och arbetar ofta med livet som insats. De patrullerar viltreservat och nationalparker och rör sig ute i byarna.

– I snitt dödas drygt 50 elefanter varje dag och i östra Kongo har en parkvakt i månaden mördats av tjuvjägare de senaste 10 åren. Trots att de ofta riskerar sina liv är de mycket engagerade i sitt uppdrag, säger Allan Carlson, naturvårdsexpert på WWF.

Gripna tjuvjägare riskerar ofta 20-30 års fängelse. Men den krassa verkligheten innebär en ojämn kamp. Tjuvjägarna är oftast tungt beväpnade och har högteknologisk utrustning vilket ofta nationalparkernas antitjuvjakts-team saknar.

Tjuvskyttarna gör att tiotusentals afrikanska elefanter dör varje år helt i onödan. Olaglig handel med vilda djur är en oerhört lukrativ marknad som globalt omsätter nästan 65 miljarder kronor per år. Under 2011 nådde tjuvjakten nya rekord.  Illegalt elfenben från mer än 20 000 dödade elefanter har varit i omlopp. En enda elefantbete på 40 kilo är värd omkring 250 000  kronor på den svarta marknaden.

– Under det första halvåret i år har 2 500 elefanter dödats i Kongo och det kommer elfenben även från Angola, Kenya, Tanzania och östra Sudan, men där har vi för närvarande inte uppgifter. Illegalt elfenben och noshörningshorn smugglas från Afrika till den asiatiska marknaden, bland annat till Thailand, Kina och Vietnam, säger Allan Carlson.

Tjuvjägarna använder även andra fångstmetoder som snaror, men den förmodligen grymmaste metoden är brädor med förgiftade spikar. De placeras ut på elefanternas stigar, vilket innebär en utdragen och plågsam död för de elefanter som trampar på en sådan.

– Den illegala tjuvjakten är välorganiserad och drivs av internationella syndikat som också ägnar sig åt vapen- och narkotikahandel. I ett större perspektiv undergräver den här kriminella verksamheten även social stabilitet och fredsbevarande insatser i Afrika, säger Allan Carlson

De religiösa ledarna i Afrika samarbetar med WWF och den religiösa alliansen ARC (The Alliance of Religions and Conservation). ARC har under de senaste 20 åren arbetat med företrädare för olika religioner för att hjälpa dem till konkreta åtgärder för att skydda naturen och djurlivet. 

  

Hjälp WWF att stoppa den illegala djurhandeln » 

 

För frågor, kontakta:
Allan Carlson, naturvårdsexpert, 070-220 38 11
Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77

 

Senast uppdaterad 2012-09-25

 

Pressbilder

 

 

Bilder på elefantkadaver från den brutala elefantslakten som ägde rum i Kamerun tidigare i år.

Foton: Green Renaissance /
WWF-Canon

Klicka på bilderna för att ladda ner