EUs fiskeministrar följer bara havsforskarnas råd i 1 fall av 10

2012-12-19

Idag träffas EUs fiskeministrar i Bryssel och beslutar om fångsterna för fisket i EUs vatten 2013. WWF kan avslöja att ministrarna de senaste åren bara följt de vetenskapliga rekommendationerna för fiskbestånden i vart tionde beslut. En radikal reform av fiskepolitiken är nödvändig, menar WWF.

 
EUs fiskeministrar har historiskt sett struntat i havsforskarnas rekommendationer för hur stora fångsterna av fisk får vara för att inte skada bestånden. De senaste nio åren har de bara följt råden i 13 procent av sina beslut – ungefär ett fall av tio. Fångsterna har därför i snitt hamnat 45 procent högre än vad havsforskarna rekommenderat.


– Det innebär att EU idag har ett lagligt överfiske, vilket är helt oacceptabelt. Resultatet pekar på hur viktigt det är att EUs fiskeripolitik – som nu ska reformeras – ändras så att överfiske förbjuds i framtiden, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF.
 
Idag är upp till 70 procent av EUs fiskbestånd överfiskade. Ett exempel är att fiskeministrarna – trots att havsforskarna (ICES) sedan 2002 rekommenderat fiskestopp på den hotade torsken i Kattegatt – beslutat om kvoter för den. WWF uppmanar nu fiskeminister Eskil Erlandsson och de övriga fiskeministrarna att stoppa detta fiske helt.
 
WWF gratulerar samtidigt EU-parlamentets fiskeutskott som igår 18 december tog kloka beslut om den framtida fiskeripolitiken. Majoriteten av ledamöterna röstade för att WWFs prioriterade krav på att överfiske och dumpning av fisk överbord ska förbjudas och att forskarnas råd ska följas när beslut om fångster tas.


Resultatet är en delseger för en ny politik som om den införs ger oss mer fisk i haven. Det är nu viktigt att alla EU-parlamentariker håller fast vid inslagen linje när hela EU-parlamentet ska godkänna reformförslagen i februari. WWF uppmanar alla ledamöter att då rösta för de förslag som förbjuder överfiske.


– Det gamla systemet där EUs fiskeministrar årligen tar kortsiktiga beslut och kohandlar med överfiskade bestånd måste få ett slut. Valet är lätt – alla vinner på att respektera de vetenskapliga rekommendationerna och låt fiskebestånden återhämta sig, säger Jenny Fors, fiskepolicyansvarig på WWF.


Läs mer om rapporten ”WWF Analysis – Legalised overfishing” på: http://bit.ly/12czzZ7

 

 

Save our seas!

 

För mer information, kontakta:

Jenny Fors, fiskepolicyansvarig WWF, 0705 -13 77 64


Marie von Zeipel, pressekreterare WWF
Tfn: 08-624 74 03. 0706 - 29 10 77
E-post: marie.vonzeipel@wwf.se

 

 

Senast uppdaterad 2013-10-18

 

Bilder för nedladdning

Foto: Helene Petit / WWF-Canon

Ladda ner bilden

 

Foto: National Geographic Stock / Paul Nicklen / WWF-Kanada

Ladda ner bilden