Överraskande besked om vargjakt

2013-01-29

Enligt Ekot ska Naturvårdsverket besluta om en selektiv urvalsjakt på 18 vargar. Stämmer uppgifterna är det ett överraskande beslut som inte finns med i den förvaltningsplan för varg som beslutades så sent som i somras.

 

– Om uppgifterna till Ekot är korrekta blir det en total kovändning jämfört med vad Naturvårdsverket sade för bara några veckor sedan då de meddelade att jakt inte kunde tillåtas. Eftersom ingen ny vetenskaplig information har framkommit vore ett besked om jakt på 18 vargar en gåta, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

 
Den 16 januari svarade miljöminister Lena Ek på EUs miljökommissionär Janez Potočnik svidande kritik av den svenska rovdjursförvaltningen. Lena Eks svar till EU-kommissionären innehöll flera felaktigheter och visade att hon missförstått EUs kritik.

– Regeringen har under flera år underskattat allvaret i EU-kommissionens påpekanden om den svenska rovdjurspolitiken. Därför har EU stegvis skärpt kritiken och i princip sagt att EU överväger att gå vidare till domstol, säger Tom Arnbom, rovdjursexpert på WWF.


Miljöminister Lena Ek och landsbygdsminister Eskil Erlandsson har använt förvaltningsplanen för varg som en av hörnpelarna under diskussionerna med EU. Naturvårdsverket har nyligen sagt att de inte kan bevilja jakt på varg på grund av riskerna för att Sverige ska hamna i EU-domstolen. Men under de senaste veckorna har de båda ministrarna genom olika uttalanden tydligt deklarerat att det blir en omfattande jakt på varg – vilket inte finns angivet i förvaltningsplanen. Ministrarna förespråkar alltså att förvaltningsplanen inte ska följas.


– WWF avvaktar med stort intresse Naturvårdsverket beslut – och EU-kommissionens reaktion på det. Stämmer Ekots källor riskerar Sverige att hamna i domstol – och att EU tar över den svenska rovdjurspolitiken och beslutar om rovdjursförvaltningen. Då har regeringen tagit en risk som kan få långtgående konsekvenser, säger Peter Westman, naturvårdschef på WWF.

För frågor, kontakta:
Tom Arnbom, rovdjursansvarig WWF, 070-554 40 66
Peter Westman, naturvårdschef WWF, 076-837 80 59
Marie von Zeipel, pressekreterare, 070-629 10 77

Senast uppdaterad 2013-10-16