WWF kommenterar det tillfälliga ålfiskestoppet 2018

2017-12-13

Idag kom beskedet att EUs fiskeministrar för första gången enats om ett tre månader långt ålfiskestopp i EUs vatten, i bland annat Östersjön. WWF anser att beslutet är historiskt, och ett bra första steg givet hur förhandlingarna sett ut - även om ett tillfälligt fiskestopp i praktiken får en svag effekt på ålbeståndet.

 

– Fiskestoppet på ål i tre månader under hösten 2018 är en delseger för att rädda den känsliga arten. WWF hade helst sett ett totalt stopp av allt ålfiske, men givet hur förhandlingarna sett ut så är detta ett steg i rätt riktning, säger Inger Näslund, havs- och fiskeexpert på Världsnaturfonden WWF.

 

För mer information, kontakta:

Inger Näslund, inger.naslund@wwf.se, 070-105 30 57

WWF press, press@wwf.se, 08 - 546 575 00 


Fakta om ålen

Den europeiska ålen tillhör ett och samma bestånd. Den klassas som akut hotad på Internationella naturvårdsunionens rödlista (liksom hos Artdatabanken). Ålen har rött ljus i WWFs fiskguide och visar inga tecken på återhämtning. Invandringen av yngel, "glasål", från Sargassohavet är nere på några få procent jämfört med 1970-talet.

 

I Östersjön fiskar man huvudsakligen på den utvandrande blankålen, den ål som ska vandra tillbaka till Sargasso för att para sig. Vid Atlantkusten mot Frankrike och Spanien fiskas glasål, det vill säga unga ålar på 2-3 år.

 

Ålen har en spännande livscykel. Den föds på stora djup i Sargassohavet utanför den amerikanska ostkusten, driver med strömmen till östra Atlanten och simmar vidare upp i floder och sjöar i Europa.

 

I de kalla vattnen i norr kan livslängden överstiga 80 år om ålen blir instängd. Vanligen vandrar den tillbaka till Sargasso för att fortplanta sig när den är 5-20 år och dör sedan. Världens äldsta ål dog 155 år gammal i slutet av 2014, efter att ha tillbringat nästan hela sitt liv i en brunn i Österlen. Ålen kan till och med ta sig över land.

 

Läs mer på www.wwf.se/radda-alen

 

 

Senast uppdaterad 2017-12-13

 

Pressbilder ål

Ål Anguilla Anguilla. Foto: Erling Svensen / WWF-Canon.jpg

Ål (Anguilla Anguilla). Foto: Erling Svensen / WWF

Ladda ner bilden högupplöst

 

Ål Anguilla Anguilla. Foto: Rudolf Svenson / WWF

Ål Anguilla Anguilla. Foto: Rudolf Svenson / WWF

Ladda ner bilden högupplöst

 

Inger Näslund. Foto: Peter Knutson

Inger Näslund, Expert havs- och fiskefrågor WWF.

Foto: Peter Knutson

Ladda ner högupplöst