
En liten haj med stor betydelse
Småfläckig rödhaj är en av de få hajarter som förekommer naturligt i svenska vatten. Trots sitt namn och sitt hajrykte är den liten, ofarlig och ofta mycket stillsam. Den är viktig både för det marina ekosystemet och som symbol för arbetet med att bevara hotade fiskarter i Norden.
Utseende och kännetecken
Den småfläckiga rödhajen känns lätt igen på sin slanka kropp, gråbruna färg och mörka fläckar på rygg och sidor. Undersidan är ljus. Den blir oftast 60–80 cm lång, men kan i sällsynta fall bli upp till 1 meter. Arten har två ryggfenor långt bak på kroppen och en typiskt ”hajlik” svans.
Äggen, som kallas sjöjungfrufästen, är avlånga och läggs på botten där de kläcks efter flera månader.
Livsmiljö och utbredning
Den småfläckiga rödhajen är en bottenlevande art som föredrar sandiga eller leriga bottnar på djup mellan 20 och 300 meter, ofta i kustnära områden. Globalt förekommer arten i flera av våra hav, och lever bland annat i nordöstra Atlanten, tex Norska havet och Nordsjön, samt i Medelhavet och längs med hela nordvästra Afrika.
Föda och fortplantning
Småfläckig rödhaj är en opportunistisk jägare som livnär sig på fiskar, kräftdjur och blötdjur. Den jagar huvudsakligen nattetid.
Fortplantningen sker med inre befruktning, och honan lägger upp till 30 äggkapslar per år. Äggen kläcks efter 5–11 månader beroende på vattentemperatur.
Hot och skyddsåtgärder
Även om arten inte är lika akut hotad som många andra hajar, är den känslig för överfiske och hamnar som bifångst i trålfisket. Dess långsamma tillväxt och sena könsmognad gör att återhämtning går långsamt.
I svenska vatten är den fridlyst sedan 2004, vilket innebär att den inte får fångas, landas eller säljas.

WWFs arbete för småfläckig rödhaj
WWF och Havets Hus i Lysekil driver ett bevarandeprojekt där småfläckiga rödhajar föds upp i akvarium och släpps ut i det fria. Totalt har ett hundratal märkta hajar släppts ut, något som bidragit till att öka kunskapen om hajarnas genetik och levnadsmönster.

Framgång på Västkusten
I tio år har WWF och Havets hus hjälpts åt att föda upp småfläckig rödhaj som släppts ut i havet utanför Lysekil. De sändarmärkta hajarna har avslöjat mycket vi inte visste om hajar i våra vatten. Nu prövas liknande metoder med de hotade knaggrockorna.