Gå till huvudinnehållet
Bornean Orangutan female carrying her daughter

Borneos regnskogar – Ett unikt paradis  

WWF arbetar med att skydda, restaurera och bevara regnskog på flera platser runt om i världen. Både genom naturvårdsprojekt och påverkansarbete arbetar WWF för att göra skillnad för världens regnskogar och de arter och människor som lever där. Ett av WWFs geografiska fokusområden är regnskogarna som finns på och runt de stora Sundaöarna, där öarna Sumatra och Borneo ingår – det här några av världens äldsta regnskogar och håller en stor rikedom i form av omfattande biologisk mångfald.   

Kayan Mentarang National Park, East Kalimantan (K. Timur), Kalim

På ön Borneo, som delas av tre länder, återfinns än i dag djupa regnskogar och många helt unika djurarter lever här, som borneoorangutang, pygméelefant och näsapa. Här lever också otaliga trädarter och annan flora. Denna skatt av natur och naturtillgångar är idag starkt hotad av skogsförstörelse, avskogning och jordbruksutbredning i form av oljepalmsplantager och gruvdrift, vilket skapar ett uppstyckat landskap. En stor del av WWFs arbete kretsar därför kring att skapa sammanhängande regnskog genom att binda ihop områden av skog med gröna korridorer och därmed underlätta för djur att förflytta sig.   

 

I nationalparken Sebangau på Borneo lever idag drygt 6 000 orangutanger – en av världens största populationer. Enligt klimatprognoserna kommer halva nationalparken att stå under vatten inom några årtionden. Orangutangerna som lever här måste då kunna ta sig härifrån, men för att orangutangerna ska kunna förflytta sig från Sebangau krävs sammanhängande skog.  

– När vi såg de här prognoserna insåg vi att vi behövde agera snabbt för att orangutangerna skulle ha en chans att flytta vidare, säger Rosenda Chandra Kasih, som är chef för WWFs arbete på Borneo.  

 

Rosenda och hennes kollegor började undersöka möjliga förflyttningsvägar för djuren i Sebangaus nationalpark. Flera av Borneos nationalparker ligger som isolerade öar bland oljepalmsplantager och annan mark som orangutanger har svårt att ta sig igenom, men i områden Katingan, mellan nationalparkerna Sebangau och Bukit Baka Bukit Raya finns fortfarande en potentiell skogskorridor som kan användas för att knyta samman dessa två områden. I Bukit Baka Bukit Raya finns bara omkring 200 orangutanger men betydligt fler skulle kunna leva här, i dagsläget behövs dock fler skogskorridorer, som måste skapas genom trädplantering, för att de ska kunna användas som förflyttningsväg.    

– Det här är enda stället på indonesiska Borneo där det fortfarande finns en nästan sammanhängande korridor av skog kvar mellan två nationalparker. Men skogen krymper för varje år. Vi förstod att det här var en kamp vi måste utkämpa, och att vi behövde vinna den, säger Rosenda.  

Orangutang

WWF Indonesien driver arbetet med orangutangkorridoren med hjälp av finansiering från bland andra WWF Sverige och Sida, samt från projekt i partnerskap med Ikea och HM Group. För att kunna bevara Borneos värdefulla skogar är det viktigt att skogen brukas på ett ansvarsfullt sätt där både djur, natur och lokalbefolkning gynnas.  Samarbetsprojektet med HM Group fokuserar på att återställa och berika 350 hektar skog för att förbättra korridoren i centrala Katingan. Genom projektet förbinds kvarvarande skogsområden genom plantering av rotting och inhemska fruktbärande och andra träd. Detta åtgärdspaket är avgörande för att bevara en kritisk livsmiljö för orangutanger och stödja lokalbefolkningens försörjningsmöjligheter.   

 

Inom ramen för partnerskapet med Ikea arbetar WWF bland annat med att främja en ansvarsfull rottingproduktion som kan tillgodose flera intressen. Rotting är en sorts palm som växer som lianer runt träd och är en viktig ekonomisk tillgång då den efter skörd kan användas till bland annat möbler och korgar. Då rottingen kräver andra träd och en intakt skog för att kunna växa och föröka sig skapar rottingproduktionen incitament att bevara skogen. En ansvarsfull produktion skapar både arbetstillfällen och inkomster för människorna i området, samtidigt som det bevarar skogen så att växter och djur kan fortsätta leva och frodas i dessa fantastiska ekosystem.  

– Vi kan göra allt med rotting. Fiskeredskap, mattor, selar att bära barn i. Förr användes det istället för spik för att sätta ihop husen. Man kan till och med äta toppen på rottingskott, berättar Mordiansyah, som samordnar ett kooperativ av rottingodlare i byn Tewan Tampang.  

 

Ikea har varit en del av projektet i över ett decennium och har i partnerskap med WWF varit en viktig kraft tillsammans med indonesiska myndigheter när det kommer till att ta fram en plan för skogens förvaltning. Rottingen som produceras genom projektet är unik då det är den enda FSC-certifierade rottingen tillgänglig på världsmarknaden. Med tanke på områdets unika karaktär och vikten av att skydda det, stödjer Ikea WWFs arbete i området. Företaget köper inte rotting från denna region, men har aktivt bidragit till att stödja FSC-certifieringen som ett verktyg för att skapa en balans mellan ekonomiska, ekologiska och sociala intressen, samt för att engagera alla relevanta aktörer. Projektet i Katingan är ett gott exempel som visar hur mycket vi kan uppnå när vi arbetar tillsammans, och hur naturvård kan förenas med inkomstmöjligheter för människor.  

 

Många deltar i rottingarbetet i byn Long Tuyo på Borneo.

WWF SVERIGE BIDRAR TILL BORNEOS REGNSKOGAR GENOM ATT…

  • Skapa en korridor för orangutanger och andra djur mellan nationalparkerna Sebangau och Bukit Baka Bukit Raya.  
  • Stödja ett flertal urfolksgrupper för att skapa gemensamt förvaltade och skyddade områden i Centrala Kalimantan, Östra Kalimantan och Norra Kalimantan.  
  • Stödja olika lokala grupper och organisationer för att utveckla skog- och jordbruk som bättre bevarar skogen och tar tillvara skogsprodukter som inte leder till avskogning.  
  • Inventera orangutanger i brukade skogar, i områdena Katingan, Arabela och Mahakam.  

Läs mer om WWFs arbete på Borneo här. 

Trädplantering i Sebangau National Park

PANDAKLUBBEN BIDRAR TILL BORNEOS FRAMTID

En del av bidragen från WWFs Regnskogsfaddrar går till de olika orangutangprojekten som pågår på Borneo. Även Pandaklubben – WWFs medlemskap för barn upp till 17 år – bidrar till regnskogens framtid. För varje registrerat medlemskap planteras ett träd på Borneo och hittills har över 60 000 träd planterats tack vare Pandaklubbens medlemmar. Träden planteras och tas om hand i ungefär 5 år, tills de är vuxna nog att klara sig själva. De trädarter som planteras är alla inhemska och naturliga för området. Flera av dem är också fruktträd som ytterligare bidrar till att orangutanger och andra fruktätare åter kan röra sig i skogen.  

Läs mer om Pandaklubben här. 

 

WWF Årsrapport 2024

Årsöversikt 2024

Här i Sverige har vi fått känna på klimatförändringarnas konsekvenser med till exempel erosion som följt i översvämningars och stormars väg. Här vill såväl WWF som svenska folket se mer kraftfulla åtgärder. En omfattande Kantarmätning i mars 2023, beställd av WWF, visar att 71 procent av svenska folket vill att regeringen gör mer för att begränsa klimatförändringarna.

Läs hela rapporten

Dela gärna:

Senast ändrad 13/05/25

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se