Gå till huvudinnehållet
Vargar

Fokus på samarbete i arbetet med rovdjur

Sveriges stora rovdjur – björn, varg, järv och lodjur – är en självklar del av den biologiska mångfalden och ingår i ett viktigt samspel med andra arter i våra ekosystem. WWFs målsättning är att ha livskraftiga stammar av de stora rovdjuren i samexistens med oss människor. För att det målet ska kunna uppnås arbetar WWF aktivt med en rad projekt tillsammans med olika aktörer i både Sverige och EU.  

I arbetet med svenska stora rovdjur fokuserar WWF Sverige på vikten av förebyggande åtgärder, exempelvis en väl sammanhållen förvaltningslagstiftning, rovdjursavvisande stängsel och aktuell forskning. Dessutom vill WWF se ett ökat finansiellt stöd till fältprojekt och organisationer vars arbete kan bidra till en ökad acceptans av stora rovdjur.

Sedan 2021 har WWF Sverige drivit Svenska Rovdjursprogrammet, en miljonsatsning på projekt som främjar rovdjursarbetet. Genom programmet finansieras aktörer som forskare, länsstyrelser, organisationer, företag och stiftelser. Under 2023 och 2024 har WWF Sverige delat ut 11,8 miljoner kronor till tolv rovdjursprojekt med fokus på innovation, forskning och ökad kunskap. Nedan presenteras tre projektområden där WWF bidragit med finansiering under de senaste åren.

Rovdjursdialog

ÖKAD DIALOG

Genom en ökad dialog är målet att sänka tonläget i den polariserade rovdjurdebatten och bidra till ökad kunskapsdelning mellan parter inblandade i rovdjursfrågor. Det förväntas sedan leda till fler konkreta lösningar samtidigt som det skapar möjlighet att lyfta fler röster i den nationella debatten. 

 

Som ett steg mot en förbättrad samexistens mellan människor och rovdjur arrangerade WWF och Naturskyddsföreningen en rovdjurskonferens i april 2024 i Järvsö. Konferensen erbjöd ett unikt forum för jägare, lantbrukare, samer, forskare, miljöorganisationer och politiker att dela erfarenheter och kunskap. Konferensens syfte var att inspirera till diskussion och samverkan kring aktuella frågor som berör de svenska rovdjuren. Några av de organisationer som deltog var Svenska Jägareförbundet, Ekologiska lantbrukarna, Svenska Rovdjursföreningen och Svenska Samernas Riksförbund. 

 

För att få människor att mötas och minska polariseringen finansierar WWF dialogforum på olika platser runt om i landet, där rovdjuren lever i närområdet.  Genom lokala forum, arrangerade av företaget Dialogues under ledning av konfliktexpert Bernard le Roux, skapas en plats där aktörer ges chansen att mötas.  Till dialogforumen bjuds exempelvis markägare, lantbrukare, jägare, bevarandeorganisationer, kommunala tjänstemän, politiker, länsstyrelser, lokala företag och organisationer in till samtal. Dialogforumen leds av en oberoende person med mål att bidra till en trygg miljö där aktörerna kan hitta gemensamma sätt att hantera de utmaningar de ställs inför. I dagsläget finns dialogforum i Linderödsåsen, Söderåsen, Falköping, Tidaholm och Tiveden. Arbetet pågår med att sätta igång grupper även i Dalarna och Gävle under 2025.  

Rovdjursavvisande stängsel (c) Rovdjursföreningen

ROVDJURSAVVISANDE STÄNGSEL

För att främja samexistensen mellan de stora rovdjuren och människor behöver rovdjursskador på tamdjur förhindras. Ett steg i detta arbete är att bygga rovdjursavvisande stängsel som kan ge skydd mot rovdjursangrepp. När risken för angrepp mot tamdjur minskar, minskar även behovet av skyddsjakt. Rovdjursavvisande stängsel kan även minska oron bland djurägare och därmed öka acceptansen för rovdjuren.  

 

Sedan 2023 har WWF gett bidrag till stängslingsverksamheten hos Svenska Rovdjursföreningen. Genom denna verksamhet får volontärer lära sig hur man bygger stängsel för att sedan åka ut till lantbrukarna och hjälpa till med stängslingen. Under 2024 togs även en informationsfolder och en kortfilm fram för att sprida kännedom och slå hål på de myter som omger användningen av rovdjursavvisande stängsel.  

Rovdjur

NY TEKNOLOGI

WWF Sverige har under de senaste åren satt i gång flera projekt där artificiell intelligens (AI) använts för att minska konflikter mellan människor och stora rovdjur. Projekten bidrar även till ökad kunskap om stora rovdjurs utbredning och beteende, vilket är viktigt för både förvaltning och bevarande. 

 

Ett av projekten fokuserar på smarta solpanelsdrivna kameror utvecklade av företaget Qulinda. Kamerorna kan känna igen och klassificera rovdjur på 100–150 meters avstånd. Bilderna som tas på rovdjuret skickas sedan i realtid till kamerans användare och informerar om rovdjurens närvaro. Kamerorna underlättar även rovdjursinventering eftersom inventeringen delvis kan automatiseras. 

 

Ett annat projekt genomförs tillsammans med företaget Flox Robotics och testar en liknande lösning fast med drönare som använder AI och akustiska signaler för att skrämma bort vargar från tamdjur. Tekniken gör det möjligt för djurägare att få information om pågående angrepp och kan bidra till både minskad oro och färre rovdjursangrepp. 

 

Läs mer om pågående rovdjursprojekt här. 

WWF Årsrapport 2024

Årsöversikt 2024

Här i Sverige har vi fått känna på klimatförändringarnas konsekvenser med till exempel erosion som följt i översvämningars och stormars väg. Här vill såväl WWF som svenska folket se mer kraftfulla åtgärder. En omfattande Kantarmätning i mars 2023, beställd av WWF, visar att 71 procent av svenska folket vill att regeringen gör mer för att begränsa klimatförändringarna.

Läs hela rapporten

Dela gärna:

Senast ändrad 13/05/25

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se