Svenska stora rovdjur
Rovdjur är en viktig och självklar del av naturens biologiska mångfald, precis som andra vilda arter här i Sverige.
Rovdjur är en viktig och självklar del av naturens biologiska mångfald, precis som andra vilda arter här i Sverige.
WWFs mål är att vi ska ha livskraftiga rovdjursstammar och en förvaltning av vilda djur som utgår ifrån en ekosystembaserad grundsyn, där både människor och djur respekteras. En gynnsam bevarandestatus för varje rovdjur är ett minimikrav, samtidigt som det är viktigt att minska konflikter mellan till exempel tamdjursägare och rovdjur.
Ekoturism gynnas av att det finns rovdjur, men rovdjuren kan medföra både oro och risker för andra grupper. Därför är det viktigt att skapa ett gott skydd för landets tamboskap, arbeta med förebyggande åtgärder samt ha en fungerande och långsiktig förvaltning, som tar hänsyn till olika intressen.
För att lyckas med detta behövs det en väl sammanhållen lagstiftning kring förvaltningen av vilt och rovdjur, tydliga förvaltningsplaner och en förstärkning av våra vargars genetiska status.
”WWF föreslår därför att politiker tillsammans, över partigränser, åtgärdar bristerna i jaktlagstiftningen för att kunna arbeta fram en långsiktig och hållbar förvaltning av rovdjur och andra vilda däggdjur och fåglar.”
WWF beklagar licensjakt på varg 2021
WWF anser att det i nuläget inte finns utrymme för licensjakt på varg. WWF vill understryka att populationen fortfarande är liten, sårbar, inavlad och utsatt för illegal jakt och ska förvaltas med stor försiktighet
WWFs mål är att vi i Skandinavien ska ha livskraftiga stammar av björn, varg, lodjur och järv – i samexistens med oss människor. Rovdjuren, liksom andra vilda arter i Sverige, har en självklar plats i vårt land. Rovdjur är en del av naturens biologiska mångfald.
Debattartikel|16 jun, 2020 :Låt den 81-åriga rovdjursförvaltningen gå i pension
WWF tycker att det är viktigt att fokusera på förebyggande åtgärder som skyddande rovdjursavvisande stängsel för tamdjur och underhåll, bidrag till skyddsväst för jakthundar i etablerade vargrevir samt ersättning vid skada – både vid förlust av djur samt för merarbete. Förebyggande åtgärder minskar risken för rovdjursangrepp och kan leda till minskad risk för lidande hos tamdjuren, minskad oro för djurägaren och i förlängningen ökad acceptans för rovdjuren.
Den illegala jakten förstör för alla, både för de vilda djuren, för alla de jägare som jagar etiskt och legalt och även för förvaltningen. Den illegala jakten på rovdjuren i Sverige är omfattande, grym och det enskilt största hotet mot rovdjuren idag. WWF vill se krafttag mot den illegala jakten på rovdjur. En nyckel till denna insats är jaktlagstiftningen, som behöver moderniseras. En logisk viltförvaltning som alla kan förstå och följa är viktig för ett framgångsrikt arbete i alla viltfrågor och en absolut förutsättning för att skapa trygghet i rovdjursfrågan.
WWFs målsättning är livskraftiga stammar av björn, järv, lo och varg i Skandinavien i samexistens med oss människor. Ökad förståelse och acceptans för rovdjur, kombinerat med en långsiktig och tydlig viltförvaltning och rejäla krafttag mot den illegala jakten i Sverige är viktigt för att säkra rovdjurens nutid och framtid.
Lodjur är skygga, ensamlevande skogsdjur som trivs särskilt bra i bergig och brant terräng.
Vargen är ett socialt djur som lever i en flock på åtta till tolv djur. En vargflock är starkt hierarkisk och styrs av ett alfapar.
Som en långbent grävling, med stora tassar och lång yvig svans, rör sig järven över stora områden i vår fjällkedja.
Senast ändrad 11/01/21