Vargen är ett socialt djur som lever i en flock på åtta till tolv djur. En vargflock är starkt hierarkisk och styrs av ett alfapar. Vargen har ökat i antal i Sverige sedan den nästan helt försvann under 1970-talet. Stammen är fortfarande liten med ca 365 vargar enligt inventeringsresultaten från vintern 2019/20. Historiskt sett så har vi haft vargar i hela Sverige, förutom på Gotland. Enligt Artdatabanken är vargen starkt hotad (EN) på grund av liten population. i Sverige.
Varg (Canis Lupus)
Kroppslängd: 90-150 cm
Vikt: 30-55 kg
En vargflock består nästan alltid av en familjegrupp med ett föräldrapar, det så kallade alfaparet, och deras valpar. Ungarna föds i början av maj och en kull består oftast av 4-6 ungar. När valparna är knappt ett år vandrar de flesta iväg för att hitta ett eget hemområde och förhoppningsvis en livskamrat. Det händer dock att en eller flera ungvargar stannar och hjälper föräldrarna att ta hand om den nya valpkullen under ytterligare något år.
Vargen har en anpassningsförmåga som få andra djur. Den är därför inte utrotningshotad i ett globalt perspektiv. Däremot har man lyckats utrota den inom stora delar av dess forna utbredningsområde. I Sverige fanns länge en så kallad skallplikt, en skyldighet att på olika sätt jaga varg. Det var på den tiden när Sverige var ett bondesamhälle och vi fruktade vargen för att den hotade bondens försörjning genom att döda tamboskap.
Vargen är inte utrotningshotad i ett globalt perspektiv. Däremot har man lyckats utrota den inom stora delar av dess forna utbredningsområde. I Sverige fanns länge en så kallad skallplikt, en skyldighet att på olika sätt jaga varg. Det var på den tiden när Sverige var ett bondesamhälle och vi fruktade vargen för att den hotade bondens försörjning genom att döda tamboskap.
När vargen fredades i Sverige, så sent som 1966, fanns det bara ett fåtal djur, troligen färre än 10. Efter en trevande start under 1980-talet har vargen i Skandinavien börjat återta sina gamla jaktmarker.
Vargens möjligheter att överleva idag beror på om vi människor vill dela med oss av livsrum och skogens bytesdjur.
Senast ändrad 26/08/20