Gå till huvudinnehållet
Östersjön Foto Germund Sellgren .jpg

Så arbetar WWF för ett friskare innanhav 

Östersjön befinner sig i kris och är idag ett av världens mest förorenade innanhav. Havsmiljön påverkas negativt av övergödning, överfiske, ökad sjöfart och utsläpp av miljögifter. Östersjön och djuren som lever där har anpassat sig under lång tid, men snart har de nått sin gräns. Död havsbotten breder ut sig och hälsoskadlig algblomning blir allt vanligare.

Runt innanhavet sluter sig nio länder med över 90 miljoner invånare och den förändrade havsmiljön påverkar många av dem. En WWF-undersökning visar att 9 av 10 tycker det är viktigt att politiker och beslutsfattare aktivt arbetar med att förbättra Östersjöns miljö, samt att svenskar som bor i kustnära miljö upplever en försämrad hälsa i Östersjön.   

– För att rädda Östersjön och dess fantastiska undervattensvärldar krävs att politiker, beslutsfattare och samhället i övrigt agerar skyndsamt. Undersökningen visar att vi har starkt stöd för det, säger Yvonne Blombäck, WWFs expert på kust- och skärgårdsmiljöer.     

 

I Östersjön arbetar WWF Sverige med olika fokusområden, såsom skydd av viktiga områden, artbevarande, minskad övergödning, hållbar sjöfart och politisk påverkan. Som en del av detta arbete inleddes det omfattande projektet Återskapa Östersjöns livskraft pågått år 2020.   

– Östersjön har en unik biologisk mångfald. Genom att arbeta med restaurering kan vi bidra till ett friskare Östersjön och främja den biologiska mångfalden i vårt unika innanhav, säger Yvonne.    

 

Projektet drevs av WWF Sverige i samarbete med Länsstyrelserna i Västernorrland och Stockholm, Sportfiskarna, Skärgårdsstiftelsen och Kristianstads Vattenrike. Syftet med projektet var att restaurera Östersjöns undervattensvärldar och inom ramen för projektet låg fokuset på tre utvalda geografier: Världsarvet Höga Kusten, Stockholms skärgård och Biosfärområde Kristianstads Vattenrike. Projektet är det enskilt största naturvårdsprojekt som WWF Sverige genomfört någonsin och finansieras av Svenska Postkodlotteriet.  

WWF ber allmänheten rapportera vilka fiskar de ser under livesändningen i Bottenhavet. Den pågår fram till och med 27 maj. Foto: Johan Hammar

LIVESÄNDNINGAR UNDER YTAN

Inom ramen för Återskapa Östersjöns Livskraft anordnade WWF Sverige livesändningar från Stockholms Skärgård, Kristianstads Vattenrike och Höga Kusten. Genom direktsänd ”slow TV” kunde allmänheten följa Östersjöfiskars vandringsväg under ett antal veckor. Detta var första gången någonsin som WWF Sverige anordnade en livesändning från under havsytan.  

– Syftet är att visa hur bra det kan blir för fiskarna när vi skyddar dem genom att skapa fria vandringsvägar till lekområden. Det är jätteroligt att kunna visa i realtid hur det ser ut under havsytan när gäddor och abborrar vandrar upp till lekområdet för att lägga rom. Vi vet att sådana här fiskvandringsvägar är väldigt värdefulla för att hjälpa hela Östersjön att må bra på sikt, säger Yvonne Blombäck, WWFs expert på kust- och skärgårdsmiljöer.    

Bygge av konstgjort stenrev_WWF_

KONSTGJORDA STENREV  

Rovfiskar som gädda och abborre har minskat kraftigt längs Östersjökusten under de senaste åren. I Norrtälje och Södertälje har WWF Sverige inom ramen för projektet Återskapa Östersjöns livskraft gjort krafttag för att få tillbaka fisken och deras naturliga livsmiljöer genom att konstruera rev i sten.  

– Få miljöer är så viktiga för våra fiskar som de grunda vikarna. Det är där de leker, lägger sin rom och söker skydd. Genom att bygga konstgjorda stenrev vill vi både återställa och långsiktigt skydda vikarna, vilket är ett viktigt steg för att stärka livet i Östersjön, säger Sara Dreijer, programsamordnare kust och skärgård på Världsnaturfonden, WWF.  

Stenrevet utformas som ett halvmåneformat stenröse. Revet skyddar strandlinjen och bottenlevande växter mot båtarnas svallvågor och den sugkraft som skapas under ytan, vilket i sin tur bromsar den pågående erosionen. Samtidigt utgör de konstgjorda reven en plats för fisk att både leka och söka skydd. Efter att stenrevet är anlagt planterades också vass och blåstång innanför revet, vilket också ger skydd för strandlinje och fiskar.  

– Att bygga stenrev är ett innovativt sätt att skapa naturliga skydd. Det är en viktig pusselbit i att återskapa vikarnas ekosystem. Men det behövs en kombination av åtgärder, som exempelvis sänkning av fartygens hastighetsbegränsningar, för att få så bra effekt som möjligt, säger Malin Kjellin, biolog och projektledare på Sportfiskarna som ledde arbetet på plats.  

Östersjön går att rädda

FLER UPPNÅDDA RESULTAT

  • 11 våtmarker, varav 3 skogsvåtmarker och 8 kustnära våtmarker, har restaurerats. Det motsvarade omkring 16 hektar mark   
  • 10 fiskvandringsvägar har restaurerats eller anlagts   
  • 5 undervattensängar har återskapats eller anlagts. Totalt täcker vegetationen i de restaurerade områdena 7 990 kvadratmeter   
  • 6 strandnära livsmiljöer har restaurerats, motsvarande 29,8 hektar.   
  • 18 lekområden för fisk är åtgärdade   
  • Nästan 2 000 elever har deltagit i aktiviteter vid havet, våtmarker och fiskvandringsvägar  
  • Närmare 300 000 personer har besökt projektets utställningar på olika platser i landet   
  • Biologiska inventeringar – så kallade bioblitzar – har genomförts i de tre utvalda geografiska områdena (Höga Kusten, Stockholms skärgård och Biosfärområde Kristianstads Vattenrike). Totalt deltog 505 personer vid dessa tillfällen   
  • En mängd andra projektaktiviteter har genomförts vilka har lockat totalt 1 645 deltagare. Aktiviteterna har bland annat bestått av näringslivsfrukostar, föredrag, gäddvandringar och biosfärläger   
  • I Stockholms skärgård sattes vildfångad fisk ut i ett tidigare fisktomt område. Totalt har 23 vuxna gäddor, 425 smågäddor och uppskattningsvis 10–20 miljoner befruktade abborrägg satts ut   
  • Nya pedagogiska verktyg har tagits fram för att upptäcka livet i havet och förstå havets ekosystemtjänster   
  • En utställning har tagits fram. Den beskriver de problem som Östersjön står inför, hur viktigt det är att vi har ett fungerande ekosystem och hur vi kan återskapa Östersjöns livskraft   
  • Ett spel om ekosystemet i Östersjön har utvecklats   

Sammantaget har projektet resulterat i att den biologiska mångfalden börjat återhämta sig samtidigt som ekosystemen fått bättre förutsättningar att repareras på sikt. WWF Sverige kommer ihop med samtliga partners fortsatt att arbeta för att rädda Östersjön och att dra lärdomar av projektet. Med en ökad kunskap och erfarenheter kan det viktiga arbetet fortsätta.  

 

Läs mer om projektet Återskapa Östersjöns livskraft här.

WWF Årsrapport 2024

Årsöversikt 2024

Här i Sverige har vi fått känna på klimatförändringarnas konsekvenser med till exempel erosion som följt i översvämningars och stormars väg. Här vill såväl WWF som svenska folket se mer kraftfulla åtgärder. En omfattande Kantarmätning i mars 2023, beställd av WWF, visar att 71 procent av svenska folket vill att regeringen gör mer för att begränsa klimatförändringarna.

Läs hela rapporten

Dela gärna:

Senast ändrad 12/05/25

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se