Runt innanhavet sluter sig nio länder med över 90 miljoner invånare och den förändrade havsmiljön påverkar många av dem. En WWF-undersökning visar att 9 av 10 tycker det är viktigt att politiker och beslutsfattare aktivt arbetar med att förbättra Östersjöns miljö, samt att svenskar som bor i kustnära miljö upplever en försämrad hälsa i Östersjön.
– För att rädda Östersjön och dess fantastiska undervattensvärldar krävs att politiker, beslutsfattare och samhället i övrigt agerar skyndsamt. Undersökningen visar att vi har starkt stöd för det, säger Yvonne Blombäck, WWFs expert på kust- och skärgårdsmiljöer.
I Östersjön arbetar WWF Sverige med olika fokusområden, såsom skydd av viktiga områden, artbevarande, minskad övergödning, hållbar sjöfart och politisk påverkan. Som en del av detta arbete inleddes det omfattande projektet Återskapa Östersjöns livskraft pågått år 2020.
– Östersjön har en unik biologisk mångfald. Genom att arbeta med restaurering kan vi bidra till ett friskare Östersjön och främja den biologiska mångfalden i vårt unika innanhav, säger Yvonne.
Projektet drevs av WWF Sverige i samarbete med Länsstyrelserna i Västernorrland och Stockholm, Sportfiskarna, Skärgårdsstiftelsen och Kristianstads Vattenrike. Syftet med projektet var att restaurera Östersjöns undervattensvärldar och inom ramen för projektet låg fokuset på tre utvalda geografier: Världsarvet Höga Kusten, Stockholms skärgård och Biosfärområde Kristianstads Vattenrike. Projektet är det enskilt största naturvårdsprojekt som WWF Sverige genomfört någonsin och finansieras av Svenska Postkodlotteriet.