1. HÅLLBAR MAT OCH MATLAGNING
En av de centrala delarna i projektet är att utbilda skolkockar och kökspersonal, vilka agerar som förändringsagenter. Genom att servera grönare menyer med mer frukt, grönt, fullkorn och baljväxter, samt genom att minska mängden processad mat och animaliska produkter, strävar SchoolFood4Change efter att förbättra både hälsa och miljö.
Som en del av projektet har både utbildningsmaterial och menyförslag tagits fram för att stödja skolkök i arbetet med en hållbar omställning. Genom ett så kallat ”train-the-trainer”-program erbjuds skolkökspersonal både utbildning och inspiration, samtidigt som de blir del av ett växande nätverk. Inom programmet kan skolkockar från hela Europa utbyta erfarenheter och kunskap via webbinarier och fysiska möten. Under perioden 2023–2024 deltog omkring 6 000 skolkockar i utbildningsinsatserna.
2. HELA SKOLAN FÖR HÅLLBAR MAT
SchoolFood4Change handlar inte bara om vilken mat som serveras, utan också om att integrera mat som en central del av skolans verksamhet. Genom konceptet Hela skolan för hållbar mat, appliceras ett helhetsperspektiv där matvanor och hållbarhet blir en del av undervisningen. Detta innebär kompetensutveckling för personal och integrering av hållbar mat i elevernas undervisning. Lokala butiker, restauranger, matproducenter och vårdnadshavare engageras också, vilket skapar ett brett påverkansnätverk och sprider budskapet om ett mer hållbart matsystem utanför skolmiljön. Som en del av detta arbete har över 60 offentliga skolevenemang genomförts i europeiska skolor, vilket har nått 12 000 personer. Dessa evenemang engagerar elever, lärare och bjuder till dialog med föräldrar och lokalsamhället.
3. INNOVATIV UPPHANDLING
För att säkerställa att skolmåltiderna är både hälsosamma och hållbara, har SchoolFood4Change utvecklat nya upphandlingskriterier. Dessa kriterier inkluderar hållbarhets- och hälsoaspekter, vilket traditionellt inte är en självklar del i livsmedelsupphandlingen i alla deltagande länder. Genom att införa dessa kriterier på både grundläggande och avancerad nivå, säkerställs en miniminivå av hälsa och hållbarhet i skolmåltiderna. Innovativa grepp som prövats i livsmedelsupphandlingar är att lägga in önskemål om att matproducenten ska kunna ta emot skolbesök och att använda dynamiska inköpssystem som ger möjlighet att upphandla mindre, lokala matproducenter.