Gå till huvudinnehållet
Grönsaker på ett bord

Skolmåltider som bidrar till ett hållbart matsystem

Skolor spelar en avgörande roll i att forma framtida generationers medvetenhet om mat och främja en hållbar och hälsosam matkultur. Genom att integrera mat som en central del av skolans verksamhet, kan vi ge barn och ungdomar de verktyg de behöver för att utveckla sunda och hållbara matvanor. 

SchoolFood4Change är ett EU-finansierat projekt där WWF tillsammans med 42 samarbetspartners arbetar för att skapa ett mer hållbart matsystem – som främjar både miljön och hälsan. Genom att engagera elever, skolans personal, skolrestaurangen, kommunens upphandlare och närsamhället, strävar SchoolFood4Change efter att påverka hela matsystemet och nå ut till två miljoner europeiska invånare, varav 600 000 barn. Projektet står på tre bensom alla tre är viktiga beståndsdelar för att uppnå förändring. 

grönsaker-butik-pixabay3176255_1920

1. HÅLLBAR MAT OCH MATLAGNING 

En av de centrala delarna i projektet är att utbilda skolkockar och kökspersonal, vilka agerar som förändringsagenter. Genom att servera grönare menyer med mer frukt, grönt, fullkorn och baljväxter, samt genom att minska mängden processad mat och animaliska produkter, strävar SchoolFood4Change efter att förbättra både hälsa och miljö. 

Som en del av projektet har både utbildningsmaterial och menyförslag tagits fram för att stödja skolkök i arbetet med en hållbar omställning. Genom ett så kallat ”train-the-trainer”-program erbjuds skolkökspersonal både utbildning och inspiration, samtidigt som de blir del av ett växande nätverk. Inom programmet kan skolkockar från hela Europa utbyta erfarenheter och kunskap via webbinarier och fysiska möten. Under perioden 2023–2024 deltog omkring 6 000 skolkockar i utbildningsinsatserna.  

 

2. HELA SKOLAN FÖR HÅLLBAR MAT

SchoolFood4Change handlar inte bara om vilken mat som serveras, utan också om att integrera mat som en central del av skolans verksamhet. Genom konceptet Hela skolan för hållbar mat, appliceras ett helhetsperspektiv där matvanor och hållbarhet blir en del av undervisningen. Detta innebär kompetensutveckling för personal och integrering av hållbar mat i elevernas undervisning. Lokala butiker, restauranger, matproducenter och vårdnadshavare engageras också, vilket skapar ett brett påverkansnätverk och sprider budskapet om ett mer hållbart matsystem utanför skolmiljön. Som en del av detta arbete har över 60 offentliga skolevenemang genomförts i europeiska skolor, vilket har nått 12 000 personer. Dessa evenemang engagerar elever, lärare och bjuder till dialog med föräldrar och lokalsamhället. 

 

3. INNOVATIV UPPHANDLING

För att säkerställa att skolmåltiderna är både hälsosamma och hållbara, har SchoolFood4Change utvecklat nya upphandlingskriterier. Dessa kriterier inkluderar hållbarhets- och hälsoaspekter, vilket traditionellt inte är en självklar del i livsmedelsupphandlingen i alla deltagande länder. Genom att införa dessa kriterier på både grundläggande och avancerad nivå, säkerställs en miniminivå av hälsa och hållbarhet i skolmåltiderna. Innovativa grepp som prövats i livsmedelsupphandlingar är att lägga in önskemål om att matproducenten ska kunna ta emot skolbesök och att använda dynamiska inköpssystem som ger möjlighet att upphandla mindre, lokala matproducenter. 

Grönsaker i matbutik

EN KATALYSATOR FÖR FÖRÄNDRING

SchoolFood4Change visar att skolmåltider kan vara mycket mer än bara mat på en tallrik. De kan vara en kraftfull katalysator för ett hållbart och hälsosamt matsystem som gynnar både människor och planeten. Tack vare projektet implementerar idag över 300 skolor en helhetssyn på skolmat, vilket bidrar en hälsosam matkultur i och runt skolorna. Projektet förväntas påverka totalt 3 500 skolor i 29 städer, inklusive 19 städer som följer projektet på distans och får möjlighet att ta del av ansamlad kunskap. Städerna finns spridda i Europa, Afrika, Latinamerika och Australien. 

 

Läs mer om SchoolFood4Change här. 

WWF Årsrapport 2024

Årsöversikt 2024

Här i Sverige har vi fått känna på klimatförändringarnas konsekvenser med till exempel erosion som följt i översvämningars och stormars väg. Här vill såväl WWF som svenska folket se mer kraftfulla åtgärder. En omfattande Kantarmätning i mars 2023, beställd av WWF, visar att 71 procent av svenska folket vill att regeringen gör mer för att begränsa klimatförändringarna.

Läs hela rapporten

Dela gärna:

Senast ändrad 13/05/25

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se